Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Slávisté počítají ztráty, s novým trenérem je čeká těžký ročník

Praha - Ročník plný očekávání čeká na hokejisty Slavie. Po čtrnácti letech opustil lavičku pražského celku charismatický trenér Vladimír Růžička, který se naplno ujal reprezentace a v kádru chybí řada dřívějších opor v čele s dlouholetým kapitánem Petrem Kadlecem. Navíc novým trenérem se po oblíbeném Růžičkovi stal kontroverzní Ladislav Lubina, s jehož angažmá se velká část příznivců Pražanů stále nemůže smířit.

Slávistický brankář Dominik Furch
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Už uplynulá sezona patřila z pohledu Slavie k nejturbulentnějším v historii. Na veřejnost prosakovaly informace o problémech s výplatami hráčů a už v průběhu ročníku ohlásil svůj odchod fanoušky zbožňovaný Růžička. Celek, který do značné míry stál pouze na produktivitě elitního útočníka Jaroslava Bednáře, tak až v závěrečném kole základní části odvrátil druhý pád do play-out v průběhu tří let.

V přímém souboji s Litvínovem zvítězili Pražané v prodloužení a na poslední chvíli se probili alespoň do předkola play-off. V něm červenobílí sice statečně vzdorovali Pardubicím, vyrovnanou sérii však prohráli 2:3 na zápasy a sezonu zakončili na desáté příčce. Právě výše zmíněné finanční problémy i Růžičkův odchod měly za následek velký letní průvan v kabině.

Sport
zdroj: ČT4

Management Slavie v čele s novým majitelem Vladimírem Pitterem musel výrazně snížit rozpočet a na složení kádru se to logicky projevilo. Předně se po devatenácti odsloužených letech rozloučil dlouholetý kapitán a druhý nejproduktivnější slávista loňského ročníku, obránce Petr Kadlec, který odešel do Plzně. Další bek Petr Šenkeřík přestoupil do Vítkovic a Kanaďan Kyle Wharton bude oblékat dres Klagenfurtu.

Ještě větší díry však zejí v útočných řadách. Petr Jelínek s Lukášem Krenželokem budou nově hájit barvy libereckých Bílých Tygrů, Slovák Dávid Skokan odešel do Hradce Králové, Lukáš Žejdl do Třince a Vladimír Růžička mladší po neúspěšných námluvách v KHL raději zvolil pokračování v první lize v dresu Chomutova.

Tomáš Vlasák
zdroj: ISIFA/LN

Kolonka příchodů je pak výrazně slabší nejen kvantitativně, ale i kvalitou. Po více než sedmi letech se do Slavie vrátil veterán Tomáš Vlasák, který by měl vytvořit úderné duo s novým kapitánem Bednářem. Posilou by pak mohl být i talentovaný obránce Jindřích Barák, který se do mateřského klubu vrátil po dvou letech ve slovenské Skalici. Naopak velkou neznámou je maďarský útočník János Vas, stejně jako šestatřicetiletý Slovák Erik Weissman, který už sice hrál extraligu za Zlín a Vítkovice, poslední dva ročníky ale odehrál v Itálii, respektive maďarsko-rumunské lize MOL. Další tři hráči včetně Tomáše Micky se pak vrátili z hostování.

Slávisté sice mohou v brance počítat s Dominikem Furchem i Adamem Svobodou, v obraně pak zůstal vedle veterána Pavla Kolaříka i bijec David Štich a slovenský obr Juraj Valach, absence v ofenzivě se však jeví jako velmi citelné. Slávistický srdcař Marek Tomica je více hráčem na černou práci než střelcem a Vlasák s Bednářem sami tým nespasí, nejen proto, že i mladšímu z dua Bednářovi bude v listopadu už 38 let.

Sport
zdroj: ČT4

Letní příprava Pražanům vyšla, prvních osm zápasů v řadě vyhráli a z jedenácti duelů nestačili jen na Liberec a Plzeň. Extraligová soutěž je ovšem něco diametrálně odlišného a slávisté v ní určitě nebudou působit v roli jednoho z favoritů. Dvojnásobného českého mistra čeká spíše další ústup ze slávy, kterému asi napomůže i nepříliš šťastná volba trenéra. Ladislav Lubina je sice v hokejových kruzích považován za odborníka, jeho poněkud pošramocený morální kredit ale mnohým příznivcům červenobílých vadí a případná negativní atmosféra na stadionu by se mohla na výsledcích projevit. Zopakování postupu do předkola se v těchto souvislostech jeví jako jednoznačný úspěch.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články