Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Litvínov se chce prát o titul, mohl by se však strachovat o záchranu

Litvínov – Severočeský klub v nové sezoně nebude mít jednoduchou úlohu. Litvínov se musí vypořádávat se sníženým rozpočtem, navíc stále není jisté, zdali legendy Jiří Šlégr a hlavně pak Martin Ručinský budou nadále pokračovat v kariéře. A jestli ano, jak velkou úlohu mohou na ledě při svých letech odvést. Přesto Šlégr i letos věří, že sen o litvínovském titulu není zcela nereálný.

Martin Ručinský
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Severočeši se v posledních letech prakticky vždy umisťují na hranici postupu do play-off a nejinak tomu bylo i v uplynulé sezoně. Šanci si drželi až do posledního utkání základní části, tehdy však v přímém souboji o předkolo podlehli Slavii v posledním utkání Vladimíra Růžičky na střídačce pražského soupeře.

Litvínov se do play-off neprobojoval a nenavázal tak na vynikající předešlou sezonu 2012/13. Verva tehdy dosáhla na velmi slušnou šestou příčku, jenže zase nedosáhla na semifinále, které tradičnímu klubu uniká již od ročníku 1999/2000.

Ambice před loňskou sezonou přitom byly vysoké, Martin Ručinský dokonce snil o titulu, k tomu však Severočeši měli velmi daleko. Projevila se ztráta opory obrany z předminulé sezony Karla Kubáta, jenž odešel do Sparty. Na výborný ročník nenavázalo ani duo Hübl – Lukeš, které získalo pouze 61 bodů, tedy přesně polovinu toho, co v sezoně 2012/13. Možná více, než by bylo v jeho třiačtyřiceti letech zdrávo, se tak Litvínov spoléhal na Ručinského, jenž byl v klubové tabulce produktivity na druhém místě.


Po loňské jedenácté příčce to nevypadá, že by Severočeši byli o mnoho silnější. Vedení klubu musí šetřit, a proto po roce odchází další základní kámen obrany Matěj Stříteský, jenž posílí Mladou Boleslav. Na jeho místo se vrací právě Kubát, který však loni v Holešovicích nezažil úspěšnou sezonu. Není tedy divu, že před startem nového ročníku panují pochybnosti nad formou hráče, jenž by měl být oporou pro letošní ročník a tím pádem i nad stavem celé obrany.

Povzbuzující není ani pohled do útoku. Litvínov se bude spoléhat na to, že Hübl s Lukešem resuscitují svou formu z před dvou let. Jinak totiž není příliš jasné, odkud brát. Klub trápí i nejistota ohledně toho, zdali Martin Ručinský ukončí kariéru, či bude pokračovat. Bývalý útočník Montrealu doposud na soupisce Litvínova pro extraligu nefiguruje. "Přípravné zápasy odehrál, tak doufám, že se rozhodne pokračovat a ještě nám pomůže. Jednoznačně na to má," myslí si Rulík.

"Chápu, že to je pro něj každý rok horší, hlavně psychicky," soucítí s Ručinským jeho parťák a bývalý reprezentační kolega Jiří Šlégr. "Martin čeká na to, co jeho tělo opravdu udělá na začátku sezony. Za mě věřím, že hrát bude. Ale jestli se rozhodne jinak, musíme to respektovat," přiznává.

Ručinského konec by sice byl pro Litvínov značnou patálií a celkově klub před novou sezonou nepůsobí v ideálním rozpoložení. Objevují se četné hlasy, že Severočeši by se mohli strachovat o záchranu, a vypovídající přitom je, že Stříteský, nejvytěžovanější obránce, přestoupil do Boleslavi, tedy klubu nováčka extraligy.

Vyhlídky na sestup však Šlégr odmítá. "Chceme hrát hlavně tak, abychom vyhrávali, dostali se do play-off, a tam se poprali o titul. Jak to dopadne, to uvidíme. Nikdo to nechce zakřiknout, dávat velká gesta. Mužstvo je velice dobře poskládané, ale vše ukáže až začátek sezony," myslí si. "Z kabiny čiší větší pohoda a síla, navíc zpátky jsou Kubát s Jánským, udrželi jsme gólmana Francouze, který je podle mě nejlepší v extralize. To je úplně zásadní," dodává.

Zdroj
ČT sport, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články