Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Největší extraligové přestupy: Ton, Klesla, Patera a ti další

Praha - Až vypukne hokejová extraliga, celá řada hokejistů se poprvé objeví v nových dresech. Během letní přestávky se stěhovalo mnoho ostřílených veteránů i několik talentovaných mladíků a novou sezonu okoření také návraty velkých jmen ze zahraničních štací. Jakých je deset největších přestupů? 

PETR TON

KOMETA BRNO
/přišel ze Sparty Praha/

Chtělo by se říci, že loňská sezona nemohla být pro Petra Tona povedenější. Čtyřicetiletý útočník se stal nejlepším kanonýrem soutěže, vyhrál kanadské bodování základní části extraligy a navrch v jeho sbírce skončila i cena pro nejlepšího hokejistu uplynulého extraligového ročníku. Jenomže Sparta očividně nebyla spokojena s Tonovým přínosem, především v play-off.

Útočníkovi se sice dařilo bodově i ve vyřazovacích v bojích, v semifinále proti Kometě Brno ale ztratil důvěru trenéra a v závěru sedmého duelu skončil jen na lavičce. Ambiciózní celek rozhodující utkání nezvládl a rozhodl k razantnímu přebudování kádru, což odnesl i Ton, který přitom ve Spartě drží první místo historických tabulek mezi střelci i nejproduktivnějšími hráči klubu.

Pikantní na Tonově konci ve Spartě je, že posílí právě úhlavního rivala Kometu. Brno v posledních třech sezonách dvakrát postoupilo do finále extraligy a pokaždé v play-off vyřadilo Spartu. "Chtěl bych pomoci Brnu získat titul. To je hlavní důvod, který mě motivoval k přestupu do Komety," hlásá teď Ton.

ROSTISLAV KLESLA a ZBYNĚK IRGL

OCELÁŘI TŘINEC
/Klesla z Buffala Sabres (NHL) / Irgl z Dinama Minsk (KHL)/

Zvučné posily přivedl do kádru před novou sezonou Třinec, který získal (mimo jiných) obránce Rostislava Kleslu a útočníka Zbyňka Irgla. Dvaatřicetiletý Klesla V NHL odehrál 677 zápasů a všechny pouze za dva týmy: Columbus a Phoenix. V březnu ho ale během několika dnů potkaly trejdy do Washingtonu a Buffala, a Klesla tak raději bezmála po šestnácti letech opustil zámoří a připojil se k týmu Jiřího Kalouse.

Po sedmi letech strávených  v KHL se do extraligy vrací Zbyněk Irgl. Stříbrný medailista ze světového šampionátu z roku 2006 však nebude trochu překvapivě hrát za mateřské Vítkovice, kde strávil většinu kariéry, ale za konkurenční Třinec.

Třiatřicetiletý Irgl odehrál poslední tři sezony v Dinamu Minsk a podle všeho by nejradši zůstal v KHL. Nakonec ale výhodná nabídka nepřišla a útočník zamířil do Třince, kde by se měl pokusit nahradit tahouny Radka Bonka a Václava Varaďu, kteří ukončili kariéru, a Martina Růžičku, jenž zamířil do KHL.

RADEK DUDA a DAVID HRUŠKA

KARLOVY VARY
/Duda ze Škody Plzeň / Hruška z Pirátů Chomutov/

Radek Duda byl v loňské sezoně suverénně nejproduktivnějším hráčem Plzně, ale podobně jako Ton ve Spartě ani Duda neměl v Plzeňském celku od nové sezony místo. Útočník známý svými výstřelky na ledě i mimo něj má pomoci ofenzivě Karlových Varů, které disponují poměrně mladým a nezkušeným mužstvem.

Se Stejným úkolem přichází na západ Čech další velezkušený útočník David Hruška. Pětinásobný extraligový šampion se sice před sezonou dohodl na angažmá ve Znojmě, nakonec si ale vše rozmyslel a rozhodl se pro Vary. Naštěstí pro Hrušku kluby došly k dohodě a šestatřicetiletý útočník může dál nastupovat v extralize.

RASTISLAV STAŇA, MICHAL BARINKA a MARTIN RÉWAY

SPARTA PRAHA
/Staňa z Košic / Barinka z Vítkovic / Réway z Gatineau Olympiques (QMJHL)/

Sparta se před sezonou rozhodla k razantní přestavbě kádru, do týmu přišlo hned deset nových hráčů a ještě více (dnes už bývalých sparťanů) si muselo hledat nové angažmá. 

Branku bude nově krýt slovenský gólman Rastislav Staňa, který loňský ročník sice načal v dresu CSKA, sezonu ale dochytal v Košicích, kterým pomohl k zisku slovenského titulu. "Dosáhl velkých úspěchů, chytal v NHL, má zlato z mistrovství světa a v posledních letech vykazoval vynikající výkonnost v Kontinentální hokejové lize. Věříme, že to pro nás bude velká posila," veří sportovní manažer Sparty Tomáš Martinec.

Na české poměry velké jméno přichází vyztužit i obranné řady bronzového celku loňského ročníku. Z Vítkovic přestoupil do Sparty Michal Barinka. Devětadvacetiletý obránce má ve sbírce zlatou medaili z mistrovství světa v roce 2010 a letos startoval i na Olympijských hrách v Soči. V extralize odehrál přes 300 zápasů za České Budějovice a Vítkovice, nastupoval ale i v Rusku, ve Švýcarsku a snažil se prosadit v zámořské NHL. Za Chicago odehrál 34 zápasů.

Hodně si ve Spartě slibují od mladého slovenského talentu Martina Réwaye. Devatenáctiletý útočník, který se narodil v Praze slovenským rodičům, se do Sparty vrátil po dvou letech v Gatineau Olympiques, týmu kanadské Quebec Major Junior Hockey League. O svých kvalitách přesvědčil širší veřejnost již v minulé sezoně, v níž se blýskl na mistrovství světa dvacetiletých a Vladimír Vůjtek ho vzal dokonce se seniorskou reprezentací na světový šampionát do Minsku, kde nasbíral tři asistence.

DOMINIK SIMON

ŠKODA PLZEŇ
/Ze Sparty Praha/

Spartu nuceně opustila po sezoně řada hráčů, Dominik Simon byl ale zcela jiný případ. Pražský tým veřejně anoncoval, že má velký zájem, aby talentovaný juniorský reprezentant v kádru bronzového celku zůstal. Jenže dvacetiletý Simon nebyl spokojen se svým herním vytížením a odmítl podepsat ve Spartě novou smlouvu. "O Dominika byl velký zájem, měli jsme dost nabídek. On se rozhodl pro Plzeň, protože tam vidí velkou šanci pravidelně hrát a dál se rozvíjet," řekl hráčův zástupce Michal Sivek.

PAVEL PATERA

HC OLOMOUC
/Z Rytířů Kladno/ 

Když Kladno sestoupilo loni z extraligy, nenabídli Středočeši Pavlu Paterovi novou smlouvu. Dvaačtyřicetiletý útočník, který v Kladně strávil deset let a byl v klubu kapitánem, zvažoval konec kariéry, nakonec se ale rozhodl jinak. Olympijský vítěz z Nagana v sobě našel motivaci pokračoval a stal se posilou nováčka z Olomouce.

Hanácký klub bude po Kladnu a Vsetínu teprve jeho třetím extraligovým působištěm. Šéfovat mu bude jiný parťák ze zlatého naganského mužstva Jiří Dopita, který je vlastníkem Olomouce.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ EXTRALIGOVÉ PŘESTUPY

Do Liberce přichází vítěz Stanleyova poháru z roku 2001 Martin Škoula, který na sever putuje ze Slovanu Bratislava. Dlouholetý kapitán Slavie Petr Kadlec opustil pražský celek a stal se posilou Plzně. Opačným směrem se vydal veterán Tomáš Vlasák, trojnásobný mistr světa se tak po sedmi letech vrací do mateřského klubu. Obranu Pardubic posílil reprezentant Petr Čáslava, který přišel z ruského Čerepovce.

Přehled veškerých extraligových přestupů naleznete ZDE.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články