Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Plzni zajistil druhé vítězství nad Brnem v poslední minutě Vlasák

Brno - Hokejisté Plzně zvítězili ve třetím čtvrtfinále play-off extraligy v Brně nad domácí Kometou 2:1. Ve vyrovnané bitvě rozhodl o výsledku 53 sekund před koncem útočník Tomáš Vlasák. Plzeň, která obhajuje titul, vede v sérii 2:1. Čtvrtý zápas je na programu v neděli opět v Brně, úvodní buly padne v 16:40.

První gól v utkání Brno - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Brno se představilo ve stejné sestavě jako v posledním duelu v Plzni, hostující kouč Razým při absenci Tomáše Sýkory pozměnil druhou a čtvrtou útočnou řadu. Kromě bojovnosti se oba soupeři zaměřili na pozorné bránění středního pásma. K vedení pomohla Plzni v 15. minutě hned první přesilovka. Po akci Lva a Kratěny se ocitl zcela volný před brankou Kašpařík, který překonal gólmana Čiliaka.

"Zápas byl vyrovnanější než dva předcházející duely. Nikdo nechtěl udělat chybu, na kterou protivník čekal. Hráli jsme výborně defenzivně," uvedl Pavel Kašpařík, který pochválil i skvělé publikum. "Atmosféra nebyla nenávistná, jak v Brně občas bývá. Bylo to fair play, v této kulise se hrálo dobře i nám," dodal Kašpařík.

Kometa po inkasovaném gólu přidala na důrazu a za pouhých 76 sekund rovněž při přesilovce vyrovnala. Tvrdou střelu obránce Kováčika od modré čáry tečoval Pivko a na změnu směru kotouče už hostující brankář Machovský nedokázal zareagovat.

Ve druhé třetině se tempo zvýšilo, oba týmy přidaly na agresivitě a také zvýšily útočnou sílu. Plzeň sice na chvíli získala územní převahu, o tu se ale připravila zbytečnými vyloučeními. Brňané už ovšem v přesilovkách nenavázali na úspěšnou první početní výhodu.

Jejich kombinační akce nevedly k bezprostřednímu ohrožení branky, stejně si počínala při přesilovkách i Plzeň. V závěru druhého dějství dostali Brňané soupeře pod tlak, Machovský byl ale pilířem svého týmu. Chytl střely Hrušky, Zohorny i obránců Žižky a Kempného. Vynikl i jeho protějšek Čiliak, jenž zlikvidoval šance Kratěny a Schleisse.

"Ve druhé třetině jsme chtěli soupeře zatlačit. Což se nám deset minut dařilo, ale nedali jsme branku. Diváci nás hnali do útoku. Ale takticky hrála Plzeň lépe, čekala na nás ve středním pásmu, které dobře bránila," uvedl obránce Komety Jan Hanzlík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 3. čtvrtfinále Brno - Plzeň

Ve třetí třetině už převládal oboustranně opatrnější hokej se snahou neudělat chybu. Té se nakonec dopustili Brňané. Pět minut před koncem se ubránili po vyloučení Žižky v oslabení, jenže v poslední minutě ujel po pravé straně Lev a po přihrávce Kratěny z bezprostřední blízkosti Vlasák překonal Čiliaka podruhé. Na vyrovnáni už Brňanům nezbyl čas.

"Je nepříjemné dostat branku v poslední minutě. Zítra to budou mít hráči Brna v hlavách. Ale na druhou stranu má Kometa zkušený tým, který se z této situace dostane," myslí si Kašpařík.

Obránce Brna Hanzlík se pokusil na nevydařený zápas nemyslet. "Takové je play-off. Nyní se vyběháme, zítra ráno se podíváme na video a jdeme zase hrát. Je jedno, zda prohrajeme 0:5 nebo 1:2. Akorát zamrzí, když dostaneme rozhodující branku 53 sekund před koncem po taktické chybě. Tušil jsem, že bude zle už v počátku akce soupeře, když se na modré čáře naši dva hráči srazili," připustil Hanzlík.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 16. Pivko (Kováčik, T. Svoboda) - 15. Kašpařík (Kratěna, Lev), 60. Vlasák (Kratěna, Lev). Rozhodčí: Hradil, Polák - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. Diváci: 7 200 (vyprodáno). Stav série: 1:2.

Brno: Čiliak - Miller, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - H. Zohorna, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Jakub Svoboda, Koreis, Burian - Vondráček, P. Mrázek, Pivko. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Plzeň: Machovský - Jiří Hanzlík, Seman, Slovák, J. Jeřábek, Mozík, Moravčík - Duda, Martin Straka, Pletka - Kratěna, Vlasák, J. Sýkora - Indrák, Kašpařík, Schleiss - M. Dvořák, Lev, Holec. Trenéři: Razým a Michal Straka.

Karel Beran (Brno): "Těžko se mi hodnotí utkání, ve kterém jsme dostali branku v poslední minutě a prohráli. Každopádně byl zápas vyrovnaný. Měli jsme dost přesilovek na to, abychom dali druhý gól. Ten jsme bohužel nevstřelili. Zítra je nový zápas a věříme, že sérii srovnáme. Branka padla po naší chybě u středové čáry, kdy po kotouči vystartovali dva hráči Plzně. Odjeli nám, následovala přihrávka před branku na nepokrytého hráče. A bylo rozhodnuto."

Michal Straka: (Plzeň): "Začali jsme dobře. Věděli jsme, že bude Kometa hrát aktivně, s touto taktikou jsme se hlavně v první třetině vypořádali. Oba týmy proměnily přesilovku. Na rozdíl od první třetiny bylo ve druhé lepší Brno. My jsme hodně faulovali, v této části jsme hráli čtyřikrát v oslabení. Hlavně v závěru druhé třetiny, kdy jsme měli daleko střídačku, nás dostal soupeř pod tlak. Důležité bylo, že jsme se v oslabeních ubránili. Ve třetí třetině bylo jasné, že zápas rozhodne jedna branka. Štěstí se přiklonilo na naši stranu."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy