Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Vítkovice otočily ocelářské derby s Třincem

Třinec - Druhé ocelářské derby sezony načalo kolo, po kterém bude odehrána polovina základní části extraligy. Souboj zvládli lépe hosté, i když Třinec vedl po gólech Růžičky a Adamského 2:0. Dvakrát se trefil Vladimír Svačina, ale vítězství Ostravanům trefil necelé tři minuty před koncem obránce Tomáš Pastor. Tři body za asistence si připsal Ondřej Roman.

Moravskoslezské derby nabíralo v brzkém nedělním odpoledni tempo zvolna. Po úvodní ospalé desetiminutovce, která kromě vyrovnané hry nepřinesla téměř nic, si Třinec první náznaky tlaku vytvořil v početní výhodě a Dolejš reflexivně betonem vykopl skoro jistý gól z hole Martina Růžičky.

Domácí kanonýr se ještě chytil za hlavu, ale zanedlouho už mohl slavit. Po buly v útočném pásmu totiž zůstal zcela nepokrytý na vnitřním lemu kruhu pro vhazování, a tak mohl v klidu zápěstím naprosto bezchybně zacílit pravý horní růžek Dolejšovy branky. A diváci v rámci charitativní akce zasypali led stovkami plyšových hraček, jejichž odklízení zabralo dalších pět minut.

Nezvyklá pauza víc sedla domácím, kteří se nadechli ke krátkému tlaku. Dolejš zblízka ve vyložené možnosti vychytal Bonka. Roth pak Třinci odvážnou kličkou vynutil přesilovku, již zužitkoval Adamský, který před Dolejšem tečoval Galvasovu střelu. Třinec v rozmezí necelých dvou minut odskočil do dvougólového vedení.

Dvě slepené branky hosty opařily, ale nezlomily. Vítkovice se v šatně sebraly, stáhly hru na tři pětky a ovládly začátek druhého dějství. Velký tlak Romanovy řady završil Svačina, který ve 23. minutě se štěstím sklepl neposedný puk mezi Hrubcovy betony. Domácí byli dále zahnáni v defenzívě a už o necelé čtyři minuty nato náskok ztratili, když Hrubec podruhé jenom vyrazil ránu před sebe a Vandas puk pohotově zametl do branky.

Nechybělo moc a zvrat mohl dokonat Burger, ale po rychlém kontru mířil z mezikruží do Hrubcovy hrudi. Vítkovický nápor pak zeslábl a s tím se vytratily i příležitosti. Přesto mohl ve 33. minutě strhnout znovu vedení na stranu Ocelářů Bonk, ale jeho dorážka prošla Dolejšovi mezi nohami i centimetry vedle tyčky.

Nejzajímavější pasáž duelu tím definitivně odezněla a druhá půle zápasu už byla jen taktickou partií bez ochoty obou týmů jít do zbytečného rizika. Třinec promarnil nepřetržitou čtyřminutovou přesilovku při vyloučení Barinky a oboustranné dobývání středního pásma vedlo k nezáživné hokejové podívané. Všechno směřovalo k prodloužení, když od modré čáry v 58. minutě napřáhl Pastor a patrně s tečí domácího Bonka puk zapadl do sítě. Třinec okamžitě odvolal gólmana, jenže do prázdné brány potvrdil výhru Ostravanů svým druhým gólem Svačina.

HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Steel 2:4 (2:0, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 16. Martin Růžička (Varaďa, Bonk), 17. Adamský (Galvas, Linhart) - 23. Svačina (Huna, Roman), 26. Vandas (Roman, Burger), 58. Pastor (Szturc), 60. Svačina (Huna, Roman). Rozhodčí: Čech, Hradil - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 4 426.

Třinec: Hrubec - Hrabal, Galvas, Roth, Linhart, Krejčí, Kania, Lojek, Foltýn - Martin Růžička, Bonk, Varaďa - Orsava, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Rákos - Marek Růžička, Rufer, Zagrapan. Trenéři: Kalous a Marek.

Vítkovice: Dolejš - M. Hruška, Barinka, Pastor, Stehlík, Sloboda, Kovář, Bail - Vandas, Burger, Szturc - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, E. Němec, Húževka - Kucsera, Valčák, Kolouch. Trenéři: Oremus a Šimíček.

Jiří Kalous (Třinec): "Byl to pěkný zápas se šancemi na obou stranách. Pro nás je škoda, že jsme za stavu 2:0 nepřidali další góly a neodskočili víc, protože šance jsme na to měli. Ve druhé části jsme inkasovali dva góly po hrubých chybách v defenzivní činnosti. Ve třetí třetině jsme zase nezvládli čtyřminutovou přesilovku, tam jsme mohli rozhodnout. Utkání se tak nakonec přiklonilo na stranu soupeře, který dvě minuty před koncem rozhodl."

Peter Oremus (Vítkovice): "Věděli jsme, že to bude těžké. Při zápasech venku je přístup a zodpovědnost hráčů opravdu vysoká, i když ani doma nehrajeme špatně. Trochu nás mrzí první třetina, ve které nám soupeř odskočil o dva góly. Od druhé třetině jsme ale výrazně přidali, vytvořili jsme si šance a dali góly. Nakonec jsme myslím vyhráli zaslouženě. Tři body z Třince jsou pro nás nesmírně cenné."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články