Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kladno: Rytíři touží po play-off. Zvládnou to bez opor z NHL?

Kladno - Hokejisté Kladna dostali od majitele Rytířů Jaromíra Jágra nesnadné zadání - útok na titul. Před prvním kolem nové sezony dost utopická představa, jak ale upozornil kouč Zdeněk Vojta, klub dokráčel v minulém ročníku do čtvrtfinále. Zástupci středočeského celku jsou přesvědčení, že soutěž bude vyrovnaná a šance na nejvyšší pozice tak mají všechny kluby. Jednu vadu na kráse však tento plán má. Opory z NHL, díky nimž Kladno vyprodávalo stadiony, jsou pro letošek pryč.

Sport
zdroj: ČT4

Kladno se z předkola play-off dostalo v minulé sezoně přes mistrovské Pardubice do čtvrtfinále, se Slavií ale prohrálo 1:4 na zápasy. Kladno bylo úspěšné hlavně kvůli útočnému triu Jágr – Plekanec – Tlustý, v obraně zase úřadovali Židlický a částečně T. Kaberle. Všichni přišli vypomoct během výluky v NHL.

"Hrálo se na krásu pro diváky a hokej byl perfektní," uvedl trenér Zdeněk Vojta k období, kdy extraligu zasáhla "Jágrmánie" a Kladno stoupalo k čelu tabulky. "Pak hráči z NHL začali odjíždět, byli zranění a už to nebylo ono. Ale v závěrečné části, kdy všechna média psala, že neuděláme ani bod a jdeme do baráže, jsme se vzchopili a začali jsme hrát trošku jiný hokej. A dostali jsme se do čtvrtfinále," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Jágr vyhlásil v Kladně útok na titul

Kouč doufá, že tým bude v novém ročníku extraligy opět bojovat o nejvyšší pozice. "Pamatuji si, když Jaromír před dvěma roky vyhlásil, že budeme hrát play-off, a spousta lidí si klepala na čelo. My jsme to dokázali," prohlásil kouč. Kapitán Pavel Patera má za úvodní metu právě účast v play-off. "To je základ. Pak už se může stát cokoliv. Extraliga je tak vyrovnaná, že to může vyhrát všech čtrnáct týmů a my budeme jeden z nich," prohlásil dvaačtyřicetiletý Patera, kterého čeká v mateřském klubu už sedmnáctá sezona v nejvyšší soutěži.

V přípravě na novou sezonu Rytíři výrazně neexcelovali. Na začátku dvakrát podlehli prvoligové Boleslavi. Reputaci si pak sice spravili výhrou nad Ústím, Wolfsburgem a Berounem, jenže dvojitá porážka s Litvínovem a totální zaspání ve Znojmě zapříčinily, že kouč Vojta slovy chvály nehýřil. "Podali jsme nedisciplinovaný výkon, takhle se hokej nehraje," uvedl po debaklu 1:7 s Orly. Rytíři dále zvítězili nad Českými Budějovicemi 4:0, v generálce na extraligu ale prohráli v samostatných nájezdech s Karlovými Vary 3:2.

Radost kladenských hokejistů
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Posilami jsou v ofenzivě navrátilci Tenkrát a Francouz Treille ze Sparty. "Prožil jsem ve Spartě dvě těžké sezony a už během té minulé jsem přemýšlel o návratu do Kladna. Do prostředí, kde to znám," vysvětlil. Po dvou letech v zámořské juniorské OHL zamířil zpět Machač, přišel také Lotyš Bajaruns. Obranu vyztuží Slovák Jankovič ze Skalice a Hořava z Ústí nad Labem, který už Rytířům vypomáhal v závěru uplynulé sezony.

Opravy stadionu odloženy

První etapa oprav kladenského zimního stadionu, která měla začít už letos, se rozjede s ročním zpožděním až po nadcházející sezoně. V jedné z nejstarších hal (1949), v nichž se hraje hokejová extraliga, se vymění sedačky a zvýší se kapacita o další místa k sezení, aby stadion splňoval požadavky pro extraligu. V nové sezoně budou Rytíři hrát nejvyšší soutěž díky výjimce z licenčního řádu.

Naopak odešli útočníci Valský s Lotyšem Jassem do Liberce, Látal do Karlových Varů, David Kuchejda s Antonínem Melkou do Českých Budějovic, Petr Obdržálek do Skalice a obránci Jan Piskáček do Sparty a Petr Macholda do Drážďan. Kladno se může spolehnout i na Libora Procházku, Jiřího Kuchlera a Davida Růžičku. V týmu zůstává vedle Jana Chábery i další brankář Lukáš Cikánek - čeká ho už sedmá sezona ve středočeském celku.

Přesnou výši rozpočtu na sezonu Jágr neprozradil. "Nejsme klub, který by si dal přesné číslo, že za tu hranici nepůjdeme. Všechno se bude odvíjet od situace, v které se budeme nacházet během sezony. Myslím, že se budeme pohybovat ve stejných číslech jako poslední dva roky," doplnil Jágr.

I přes relativně průměrný kádr a nepřesvědčující výsledky v přípravě míří vedení Kladna vysoko. To by se mu však mohlo vymstít. Bez opor z NHL totiž sotva budou Rytíři předvádět takový hokej jako v první polovině minulé sezony. Nejpravděpodobněji se tedy před úvodním kolem se Slavií jeví spodní hranice tabulky.

Tip na umístění po základní části: 13. místo

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články