Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Derby ovládla Slavia, v nájezdech rozhodl Růžička

Praha - Poslední hokejové derby v roce 2012 nakonec získala na svoji stranu Slavia. Sparta v utkání vedla už 3:1, ale i díky navrátilci Jaroslavu Bednářovi dokázali sešívaní srovnat krok a v nájezdech rozhodnout o vítězství 4:3. Rozhodující nájezd proměnil Vladimír Růžička mladší. Slavia porazila Spartu počtvrté v řadě.

Utkání Slavia - Sparta
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Hosté měli hned v úvodu zápasu před více než desetitisícovou návštěvou výhodu dvou přesilových her, brankáře Furcha však překonat nedokázali. Slavia, která v předešlých dvou utkáních neinkasovala, tak potvrdila pozici týmu s nejlepší defenzivou v soutěži. První oslabení poté přežila bez úhony i Sparta. Neujaly se opakované pokusy Sklenáře ani samostatný nájezd Alinče na začátku druhé třetiny. Ve 26. minutě udeřila Sparta a hned dvakrát v rozmezí devíti sekund. Nejprve Pilařovu akci zakončil Broš, jehož gól ale padl bruslí, a musel jej tak potvrdit videorozhodčí. Série brankářů Slavie bez inkasovaného gólu se tak zastavila na 157 minutách.

Hned po buly vystihl Gřegořek rozehrávku domácích, vyměnil si přihrávku s Treillem a zajistil hostům dvoubrankové vedení. Odpovědět mohl dokonce při oslabení Kadlec, svůj brejk ovšem nezakončil ideálně. V následném závaru si ale Neuvirth poškodil brusli a na led musel náhradník Schwarz.

Aktuální sparťanskou dvojku navíc nečekala jednoduchá situace; Slavia hrála přesilovku čtyři na tři a následně pět na tři. A dvojnásobnou výhodu využila, když se od modré přesně trefil Kuboš. I Sparta ale odpověděla v početní výhodě, i když v klasické. Čtrnáctý gól v sezoně si připsal nejlepší střelec týmu Ton.

Slavia se ve třetí části snažila duel zdramatizovat a poměrně rychle se jí to povedlo. Nejprve ve 45. minutě snížil po individuální akci Bednář a o 52 sekund později po zmatcích v obraně Sparty vyrovnal tečovanou střelou Krenželok. Vrátit vedení na stranu Sparty mohl tři minuty před koncem normální hrací doby Treille, svou šanci ale nevyužil. Ke slovu tak přišlo prodloužení, ve kterém ani jeden z týmů nedokázal rozhodnout, a tak si oba týmy zopakovaly samostatné nájezdy z předešlého kola. A opět se z výhry radovala Slavia, když jako jediný uspěl Růžička.

HC Slavia Praha - HC Sparta Praha 4:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:3, 2:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Kuboš (Kadlec, V. Sobotka), 45. Bednář (Holub), 46. Krenželok (Alinč), rozhodující nájezd V. Růžička ml. - 26. Broš (Pilař, Sekáč), 26. Gřegořek (S. Treille), 35. P. Ton (J. Hlinka, Pilař). Rozhodčí: Minář, Turčan - Bláha, J. Ondráček. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 10 205.

Slavia: Furch - Kadlec, Dresler, Kuboš, Holub, Kolařík, Kempný, Kučný - Bednář, V. Sobotka, Tomica - Micka, Alinč, Krenželok - Jelínek, V. Růžička ml., Sklenář - Stránský, Klhůfek, Poletín. Trenéři: V. Růžička st., Weissmann a Beránek.

Sparta: Neuvirth (29. Schwarz) - Pilař, Sičák, Gřegořek, Milam, Philipp, Jan Hanzlík, Vallin - S. Treille, J. Hlinka, Tenkrát - Hovorka, Broš, Sekáč - P. Ton, Přibyl, I. Rachůnek - Jánský, Forman, Bahenský. Trenéři: Jandač a Votruba. 

Vladimír Růžička (Slavia): "První třetina byla hodně opatrná, moc šancí nebylo. Druhá byla z naší strany hodně špatná. Udělali jsme poměrně dost chyb, nešel nám puk z obrany dopředu a vždy jsme se do toho nějak zamotali. Soupeř toho využil. Udělali jsme dvě hrubky a on dal dvě branky, třetí poté při našem oslabení. Před třetí třetinou jsme si řekli, že po nich trochu půjdeme a bylo dobré, že v jedné minutě se nám podařilo srovnat. Pokračovali jsme v tom, byli jsme aktivní a i díky tomu nám Sparta párkrát odjela. V penaltách nebo v prodloužení se nám teď daří, získáváme o bod více, což je hrozně důležité."

Jan Votruba (Sparta): "V první třetině nebyly ani z jedné strany výraznější šance. Od druhé jsme hráli dobře, aktivně, měli jsme šance a šli jsme do vedení. Mohli jsme se prosadit i vícekrát, měli jsme několik přečíslení, která jsme ale nesehráli dobře. Před třetí třetinou jsme se připravovali na to, že se nás bude Slavia snažit dostat pod tlak, ale bohužel jsme to sehráli špatně. Dvakrát za jednu minutu jsme místo toho, abychom dostali puk do středního pásma, inkasovali. Oklepali jsme se z toho, posledních deset minut jsme měli více ze hry, i nějaké šance. V nájezdech to dopadlo, jak dopadlo. Jeli jsme je dvakrát za sebou a z pěti nájezdů jsme nedali ani gól. Proto nemáme body."

Hlavní zprávy