Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Plzeň s bostonskou posilou v brance porazila Spartu

Plzeň - Trápení hokejistů Sparty pokračuje. V Plzni prohráli 4:5 a po pěti porážkách v řadě jim hrozí, že klesnou na poslední místo tabulky. Naopak Plzeň vyhrála třetí utkání za sebou. Indiáni si po celý zápas drželi vedení a přes zlepšený výkon Sparty ve třetí třetině podpořený třemi brankami si výhru za tři body vzít nenechali. K vítězství pomohla "výluková" posila z Bostonu brankář Tuuko Rask.

Brankář Sparty Marek Schwarz dostává druhý gól
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

V plzeňské brance se poprvé představila finská posila z Bostonu Tuukka Rask a divákům v ČEZ areně se ukázal již ve druhé minutě, kdy lapačkou pohotově zachytil Hlinkovu svižnou střelu z mezikruží. Do vedení se dostala Sparta, když v 6. minutě propadlo Raskovi za brankovou čáru Simonem tečované nahození Gawryletze.

Hosté ale vedli jen 22 sekund, Vlasák totiž dokázal rychle vyrovnat. Sparta poté nevyužila téměř minutovou dvojnásobnou početní výhodu a tempo hry díky několika trestům na obou stranách opadlo. Až čtyři minuty před první přestávkou potrestala vyloučení Tona speciální přesilovková formace Indiánů, když po krásné kombinaci zakončil do opuštěné sparťanské branky Straka.

Domácím vyšel skvěle vstup do prostřední části. Nejprve si od zadního mantinelu vybruslil mezi kruhy Dvořák a z otočky přidal ve 22. minutě třetí gól. O 28 vteřin nato se prosadil z dorážky Američan Hollweg a svojí první trefou za Škodu zvýšil na 4:1. To už nevydržel Schwarz a přepustil své místo Neuvirthovi.

Posilu z Washingtonu rozjetí domácí přivítali sérii střel při přesilové hře. Svěřenci kouče Žemličky se prosadili až krátce po zahájení závěrečné třetiny, kdy Pacovský zblízka tečoval Rachůnkovu přihrávku za záda Raska. Po snížení na 4:2 Sparta ožila a hrozila z brejků, po jednom z nich nedokázal v dobré pozici přesně zakončit Treille. Ve 43. minutě ale po krásné individuální akci objel Balej dva protihráče a bekhendem zvýšil na 5:2.

Za stavu 5:2 pro Západočechy se ve 45. minutě do sebe oba pustili bitkaři-specialisté Hollweg a Kočí. Oba hned shodili rukavice a v rychlém sledu si vyměnili spoustu tvrdých úderů, aby nakonec oba spadli. Bouřící hala sice oslavovala jako vítěze Američana Hollwega, ale vítězem se stal spíše Kočí, který svému sokovi přetáhl v závěru dres přes hlavu. Oba hráči následně putovali do kabin s trestem do konce zápasu.

V poslední desetiminutovce hosté Plzeň zatlačili do obranného pásma, ale z náporu vytěžili jen branku Fostera z dorážky tři minuty před koncem. Díky vyloučením v samotném závěru se poté Pražané nedostali ani k power play.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha 5:4 (2:1, 2:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 7. Vlasák (Slovák, Martin Straka), 16. Martin Straka (Vlasák, Jan Kovář), 22. Dvořák (Balej), 23. Hollweg (Lev), 45. Balej (Heřman) - 6. Simon (Gawryletz, Forman), 41. Pacovský (I. Rachůnek), 45. Bahenský (Luňák, Vallin), 58. Foster (Tenkrát, Milam). Rozhodčí: Souček, Turčan - Lhotský, Jiří Svoboda. Vyloučení: 7:8, navíc Hollweg - D. Kočí oba do konce utkání, Krstev 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 5613.

Plzeň: Rask - Slovák, Jiří Hanzlík, Dan Růžička, J. Jeřábek, Marušák, Ševc - Gulaš, Martin Straka, Vlasák - Kratěna, Jan Kovář, Pletka - Balej, M. Heřman, Dvořák - Hollweg, Pitule, Lev. Trenéři: Razým, Michal Straka a Pejchar.

Sparta: Schwarz (23. Neuvirth) - Philipp, Milam, Gawryletz, Krstev, Vallin, Husák (29. D. Sobotka), D. Kočí - Ton, Bahenský, I. Rachůnek - Tenkrát, J. Hlinka, Pacovský - Jánský, Foster, S. Treille - Simon, Luňák, Forman. Trenéři: Žemlička a Votruba.

Michal Straka (Plzeň): "O výsledku utkání rozhodl začátek druhé třetiny, kdy jsme dvěma góly v rozmezí dvou minut odskočili Spartě na 4:1. Celkově nám druhá třetina vyšla, protože jsme soupeře přestříleli 17:5. Utkání jsme si zkomplikovali ve třetí třetině. Stalo se nám to už poněkolikáté za sebou. Chceme hrát dobře ve středním pásmu, ale místo toho přestaneme bruslit, nemáme pohyb a necháme se zatlačit. Na tohle se musíme zaměřit, protože dnes nám pomohlo, že se Sparta v závěru připravila o možnost power play dvěma fauly. Jinak to ještě mohlo být s výsledkem všelijaké. Samozřejmě jsme rádi, že jsme potvrdili tři body z Vítkovic. Z brankáře Raska byla cítit jistota a mančaft podržel."

Jan Votruba (Sparta): "Mrzí nás, že jsme už počtvrté v řadě prohráli o jeden gól. Přitom jsme dobře vstoupili do utkání a rychle jsme se ujali vedení. Pak ale přišla hrubá chyba ve vlastní obranné třetině a Plzeň vyrovnala. Druhý gól jsme dostali z přesilovky, na kterou jsme se důkladně připravovali. Věděli jsme o tom, že je to velká plzeňská zbraň první pětky. Ve druhé třetině nám soupeř odskočil v začátku na rozdíl tří gólů a to pro nás vůbec nebylo dobré. Ve třetí třetině jsme ale zlepšili pohyb, byl tam od nás dobrý forčekink a bojovnost. Tím jsme se dotáhli na jeden gól. Bohužel jsme se zbytečně připravili faulem o možnost hrát power play. Věřím, že dnešní třetí třetina nás nakopne do dalšího zápasu a budeme takhle hrát od začátku."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články