Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

HC Lev KHL hrát nebude, rozhodla Rada ředitelů

Moskva - Hokejový klub HC Lev se sídlem v Popradu nebude v ročníku 2010/11 hrát v Kontinentální lize. Rada ředitelů KHL dnes kvůli průtahům ze strany slovenského svazu a blížícímu se startu sezony působení Lva v soutěži zamítla. Uvedl to oficiální web ligy. V pondělí výkonný výbor slovenského svazu rozhodl, že HC Lev musí předložit potvrzení o členství v Ruské hokejové federaci a žádost Ruské hokejové federace o souhlas odehrát zápasy KHL v sezoně 2010/11 na Slovensku. Poté měli slovenští funkcionáři 18. srpna rozhodnout, zda tým bude skutečně hrát KHL v Popradu.

Ruská strana však označila nové slovenské podmínky za neopodstatněné a blokující "civilizované řešení" situace. Podle vedení ligy už nelze dál setrvávat v nejistotě, kolik týmů vlastně bude v příštím ročníku KHL působit. Proto Rada ředitelů rozhodla, že v sezoně 2010/11 HC Lev v soutěži hrát nebude, může se však po splnění všech náležitostí ucházet o start v následujícím ročníku 2011/12.

Hlavním problémem podle všeho bylo, že tým s azylem v Popradu a původním názvem Lev Hradec Králové není členem žádné hokejové federace. Po nesouhlasu českého svazu rozhodl i výkonný výbor SZLH, že pod křídly slovenského svazu rovněž být nemůže. Člen výkonného výboru ruské hokejové federace Alexandr Stěblin dnes naznačil, že HC Lev prakticky nelze za současného stavu zaregistrovat ani v Rusku. "Podle regulí mezinárodní federace IIHF mohou být mužstva, která hrají soutěž s takovým týmem, diskvalifikována, a nejen klubům, ale i jejich hráčům by mohl být zakázán start na všech soutěžích pořádaných pod hlavičkou IIHF," doplnil Stěblin.

Je nám líto, video expirovalo.
HC lev si v KHL nezahraje

Kam patří Lev?

Čelnému představiteli ruského hokeje není jasné ani to, kam klub jako takový vlastně spadá. "Minulý týden jsem hovořil s prezidentem Slovenského hokejového svazu Jurajem Širokým. Obrátila se na něho KHL s tím, zda Slovenský svaz schvaluje působení Lva v KHL. Myslel jsem si, že jde o slovenský tým, ale klub je teď registrován v Hradci Králové," podivoval se Stěblin.

Stěblin se domnívá, že HC Lev by měl být českým klubem. "Jsem o tom přesvědčený, že Lev má být českým klubem. Pokud by mu česká hokejová federace dala požehnání, pak by se vše vyřešilo a otazníky by zmizely," uzavřel Stěblin.

Lev vynaloženého úsilí nelituje

HC Lev přitom na počátku týdne zahájil v Popradu přípravu. Pod vedením trenérů Miloslava Hořavy a Radima Rulíka se na sezonu připravovalo 22 hráčů. HC Lev už zveřejnil i program přípravných zápasů.

Zdeněk Šesták, mluvčí HC Lev:

"Našeho úsilí nelitujeme, dnešní rozhodnutí bereme 'sportovně'. Jsme přesvědčeni, že účast 'československého' klubu v tak prestižní soutěži mohla být velkým přínosem a prestiží pro český a slovenský hokej. KHL by probudila další zájem zdejších fanoušků o hokej, byla by motivací pro mládež a bezesporu by zvýšila renomé České republiky a Slovenska nejen na sportovním poli."

Klub chtěl původně hrát v Hradci Králové, ale na začátku června nedostal pro sezonu 2010/11 souhlas od Českého svazu ledního hokeje, který jediný chyběl k účasti v KHL. HC Lev následně z ČSLH vystoupil a přesunul své aktivity na Slovensko. Když vedení KHL vyškrtlo pro sezonu 2010/11 potenciálního nováčka Budivelnyk Kyjev pro potíže s domácí halou, vstoupil do hry projekt Lva v Popradu.

Klub měl mít údajně rozpočet až k 13 milionům eur (asi 325 milionů korun). Za projektem stáli ruští podnikatelé z Karlových Varů Roman Slavčev a Sergej Zajcev i expert na ruské hokejové prostředí Jaroslav Zídek. "Konečné rozhodnutí negativně ovlivnil váhavý postoj Slovenského hokejového svazu. Klub plnil všechny podmínky, které mu byly postupně kladeny, přišla však taková, kterou už nebylo v našich silách splnit," uvedl mluvčí Zdeněk Šesták, který celou dobu za HC Lev jako jediný komunikuje s médii.

Další plány klub nenaznačil. "Největší dík za náklonnost, sympatii a především velkou pomoc v rámci celého našeho sportovního projektu vyjadřujeme vedení KHL, jmenovitě prezidentovi KHL panu Alexandru Medveděvovi," dodal Šesták.

Roztleskávačky KHL
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články