Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Slováci rozhodnou o osudu HC Lev až tři týdny před startem KHL

Bratislava - Slovenský svaz ledního hokeje na dnešním mimořádném zasedání výkonného výboru v Bratislavě nerozhodl o žádosti klubu HC Lev, který chce hrát zápasy Kontinentální ligy v Popradu. Vynesení verdiktu odložil na 18. srpna, přičemž KHL začne o pouhé tři týdny později 8. září. Slovenský svaz uvedl, že nemohl zaujmout kvalifikované stanovisko, protože nebyly splněny všechny legislativní náležitosti.

Podle svazu společnost HC Lev Hradec Králové do dneška nepředložila dokumenty o splnění podmínek, na kterých se usnesl výkonný výbor SZLH 25. června. "Vyplývaly mimo jiné z legislativních norem IIHF a byl jimi podmíněný souhlas výkonného výboru SZLH s účinkováním klubu v Kontinentální hokejové lize na území Slovenska. Společnost HC Lev Hradec Králové o nutnosti splnění těchto podmínek byla seznámena dopisem SZLH ze dne 25. června," stojí v prohlášení na webu slovenského svazu.

Výkonný výbor SZLH nyní nastínil klubu podmínky, které musí splnit k tomu, aby mohl rozhodnout, zda s působením týmu na Slovensku bude či nebude souhlasit. Zároveň rozhodl, že nesplňuje podmínky, aby byl přijat za řádného člena SZLH. HC Lev musí do 10. srpna předložit potvrzení o členství v Ruské hokejové federaci, dále žádost Ruské hokejové federace o souhlas SZLH odehrát zápasy KHL v sezoně 2010/11 na Slovensku a potvrzení o splnění obchodních podmínek a závazků vůči klubům slovenské extraligy a HK Poprad. "SZLH 18. srpna vydá konečné stanovisko k celé záležitosti na svém pravidelném zasedání," píše se ve stanovisku.

HC Lev reagoval prohlášením, že je připraven předložit další požadované dokumenty. Žádost Ruské hokejové federace o souhlas SZLH s odehráním zápasů KHL v sezoně 2010/11 na Slovensku byla prý dnes splněna. "Dokument z Ruské hokejové federace přišel chvíli po poledni, byl dokonce datován 21. 7. 2010. Členům výkonného výboru se dostal do ruky o něco později, než všichni předpokládali. Na odhodlání a připravenosti klubu hrát prestižní KHL se nic nemění," uvedl v prohlášení mluvčí HC Lev Zdeněk Šesták.

Vyjádření klubů bylo jen poradním hlasem

Slovenský svaz měl k dispozici kladné vyjádření klubů slovenské extraligy, které ale bral jen jako poradní hlas. Po jednání společnosti Pro-Hokej, která řídí slovenskou nejvyšší soutěž, od nich v pátek HC Lev dostal souhlas výhradně na sezonu 2010/11 za předpokladu, že nováček KHL zaplatí sjednané finanční vyrovnání.

Navíc bylo podmínkou i pro Pro-Hokej právě splnění legislativních záležitostí - oficiální žádost o působení HC Lev v Popradu od Ruské hokejové federace na SZLH a vyřešení registrace HC Lev, který není členem žádné národní federace. Klub už v Popradu startuje přípravu na sezonu, i když stále tají jména trenérů i hráčů, kteří se do ní zapojí.

HC Lev trénuje v utajení

Přípravu na svou premiéru v KHL začal HC Lev v utajení před médii. Pod Tatrami se objevil trenér Miloslav Hořava s asi patnáctkou hráčů, mezi nimiž byl například útočník Jaroslav Bednář. K prvnímu tréninku nastoupil HC Lev údajně už v neděli, druhý měl na programu dnes odpoledne. Klub oficiálně mlčí o tom, kdo se s týmem připravuje, ale k vidění byli například Bednář, Josef Melichar, Libor Pivko, Miloslav Hořava mladší, Lukáš Poživil, Patrik Valčák nebo Slovák Róbert Petrovický.

Všechny detaily přípravy i jména účastníků soustředění přípravy zůstaly před médii utajeny. Nevyjádřili se k nim zástupci klubu ani hokejisté, kteří se na trénink přesouvali z nedalekého hotelu. "Máme klauzuli, podle které se nemůžeme k ničemu vyjadřovat. Visí to i na nástěnce," řekl novinářům jeden z hráčů, který se nepřál být jmenován. Rozhovor odmítl poskytnout i Bednář, Hořava mladší či sportovní manažer Otakar Janecký.

Lev jedná s Chomutovem

Podle serveru idnes.cz se šéf KHL Alexandr Medveděv údajně s vedením slovenského svazu na startu HC Lev v Popradu už domluvil. Klub bude podle slovenských médií od 23. do 26. srpna účastníkem Cassovia Hockey Cup v Košicích. Lva má vést společně s Miloslavem Hořavou trenér Radim Rulík, kterého dnes uvolnil prvoligový Chomutov. "Pana Rulíka s okamžitou platností uvolňujeme z funkce hlavního trenéra. Sám trenér má zájem odejít a pro nás není akceptovatelné vyčkávat další týdny na konečné rozhodnutí slovenského svazu. Zbytečně bychom celý tým drželi v nejistotě," řekl chomutovskému klubovému serveru předseda představenstva Jaroslav Veverka starší.

HC Lev skládá dohromady také hráčský kádr a s Chomutovem jedná o spolupráci. Vize klubu, který má ambice na postup do extraligy, je, že by se někteří jeho hráči v KHL lépe nachystali na boj o nejvyšší soutěž než v první lize. "Představitelé obou klubů stále vedou jednání o tom, jak by mohla určitá forma sportovní spolupráce vypadat. O jménech hokejistů, kteří budou hostovat v KHL nebo extralize, budeme fanoušky včas informovat," řekl marketingový ředitel klubu David Dinda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články