Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Lener: Je na čase pozvat zahraniční trenéry

Praha – Nový šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener chce do země přilákat zahraniční trenéry. Je podle něj čas se světu otevřít. Lenerovou prioritou je práce s mládeží. Inspiraci hledá například ve Švédsku, které je podle něj ve výchově nových nadějí daleko před námi. Situaci v českém hokeji považuje za alarmující. V nové funkci se chce pokusit o stabilizaci poměrů a do deseti let vrátit český hokej na vrchol.

"Je to momentálně alarmující situace. Věřím, že si všichni uvědomí, kde hokej je. Pořád věřím v úspěchy, ale musíme být realisté. Úspěchů nebude tolik. Musíme si také zvyknout na to, že se musíme nejdříve stabilizovat a musíme si uvědomit, co je potřeba zlepšit," prohlásil Lener.

Úkolem číslo jedna je zlepšit práci s mládeží. "Tam je potřeba vytvořit nový profesionální tým, co se týče trenérů. Je potřeba vytvořit nový kvalitnější program pro kluky na reprezentačních, ale samozřejmě také na ligových, klubových úrovních. Tam je těžiště práce, tam je potřeba zkvalitnit všechno," upozornil Lener.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor se Slavomírem Lenerem

Slavomír Lener může ovlivnit i výběr nástupce Vladimíra Růžičky na pozici trenéra reprezentačního A-týmu. Svaz ho v průběhu roku kvůli tomu kontaktoval. Mluvilo se například o dosavadním Růžičkově asistentovi Josefu Jandačovi, o vítkovickém a bývalém reprezentačním kouči Alosi Hadamczikovi nebo trenéru zlínských hokejistů Zdeňku Venerovi. "Jsem pozitivní člověk. Dá se říct, že jsem doporučil všechny," řekl s úsměvem Lener.

Slavomír Lener, šéftrenér ČSLH:

"Musíme otevřít náruč, musíme otevřít hranice. Dlouho jsme tady v republice byli uzavřeni za železnou oponou a nebyli jsme pouštěni ven. Teď mi připadá, že nechceme pustit nikoho sem. Jsme jediná země na světě, která nepřijímá zahraniční trenéry. Myslím, že je na čase pustit zahraniční trenéry do našeho hokeje."

Nový svazový šéftrenér neodmítá ani možný výběr v zahraničí. "Švédští trenéři, někteří jsou kvalitní, jsou volní, v Kanadě jsou volní trenéři." Přesto si myslí, že v Česku je dostatek kvalitních trenérů, a nechce si brát příklad ze Slovenska, kde vede reprezentaci Kanaďan Glen Hanlon. Spíše by uvažoval o povolání trenéra ze zahraničí do pozice asistenta, ale hlavně k mládeži. "Švédský trenér u reprezentace do 16 let, 17 let, 20 let – to by byl dobrý impulz," zdůraznil šéftrenér.

Hokej jde podle šéftrenéra ČSLH velmi rychle dopředu. Vyzdvihuje především příklady Ruska, Švédska nebo zámořských zemí. "Tyto země hlavně v práci s mládeží jsou daleko před námi a pracují tak intenzivně, tak kvalitně, že je potřeba hodně rychle tady zabrat a věnovat pozornost mládeži," řekl. Důraz klade především na kategorii patnácti- až devatenáctiletých. "To je rovina, která se dá zlepšit o deset, dvacet, třicet procent okamžitě. Pak je tu druhá rovina. To je horizont pěti až deseti let, kdy si musíme připravit novou generaci. To jsou hráči, kterým je dnes 10, 12, 15 let. Tito hráči musejí projít novým kvalitnějším systémem přípravy a během deseti let dorostou do seniorského věku," dodal Lener.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články