Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Eliáš dvěma góly přispěl k vítězství New Jersey, Boston si zajistil postup do play-off

New York - Český útočník Patrik Eliáš se podepsal v sobotním utkání NHL dvěma góly pod jednoznačnou výhru New Jersey 7:1 nad New Yorkem Islanders. Třebíčský rodák svým prvním gólem v utkání zvýšil v přesilové hře na 4:0, druhým zásahem pak v předposlední minutě uzavřel skóre. Devils si zajistili divizní titul, neboť jejich hlavní konkurent Pittsburgh prohrál v Atlantě 0:1. Tajenka osmi postupujících týmů ve Východní konferenci do play-off se pomalu odkrývá. Jedno z posledních tří volných míst obsadili hokejisté Bostonu výhrou 4:2 nad Carolinou.

New Jersey, které je pověstné zejména svou precizní defenzivou, nasázelo sedm branek v jednom utkání poprvé v sezoně. Eliáš byl jediným hráčem, který skóroval dvakrát. Do play-off mohou Devils vstoupit ze druhého místa Východní konference, k čemuž potřebují získat bod v posledním utkání základní části s Buffalem. "Chceme skončit nejvýše, jak je možné. Pokud projdeme přes první kolo, tak druhé místo v konferenci nám dá jistotu, že i další sérii začneme doma. Celou základní část o to bojujete, abyste měli v play-off co nejlepší pozici," podotkl brankář Martin Brodeur, který přišel o desátou nulu v sezoně necelých sedm minut před koncem základní hrací doby.

Play-off si zajistil i Boston s Krejčím

Bruins rozhodli o zisku cenných bodů razantním nástupem do druhé třetiny, kdy během 64 sekund třikrát skórovali ve vlastním oslabení. U druhé branky si připsal asistenci David Krejčí. Dát tři góly při jediné přesilovce soupeře je rarita, která se v historii soutěže stala poprvé. Absolutním rekordem v počtu vstřelených branek v početní nevýhodě během jednoho zápasu jsou čtyři góly, což se od ročníku 1964/65 povedlo jenom Winnipegu před patnácti lety.

"Říkal jsem jim: 'Chlapi ubraňte to za mě'. To, co se pak dělo, bylo šílené," rozplýval se Matt Hunwick, který sledoval počínání svých spoluhráčů z trestné lavice. "Nikdy nechcete tým oslabit, ale oni danou situaci zvládli skvěle," dodal. Z kolapsu svých svěřenců sice nebyl trenér Paul Maurice nadšený, měl ale pro to pochopení. "Máme v týmu spoustu mladých hráčů. Puky nám odskakovaly od hokejek a potom můžete na ledě vidět neobvyklé situace. Upřímně řečeno, jsem překvapen, že jsme nedostali těch gólů více."

V play-off je i Plekancův Montreal

Definitivní postup do vyřazovací části si zajistil i Montreal, přestože na vlastním ledě podlehl v prodloužení Torontu 3:4. "Jsme hrdí na to, že jsme se dostali do play-off. Víme, že v posledních zápasech jsme nehráli tak dobře, jak jsme mohli. Ale jsme tam, úkol jsme splnili," uvedl obránce Canadiens Marc-Andre Bergeron. O zbylé místo se dnes utkají v přímém souboji hráči Philadelphie a New Yorku Rangers.

Útočník Tampy Bay Steven Stamkos je druhým hráčem v sezoně a zároveň třetím nejmladším hokejistou v historii soutěže, který pokořil hranici padesáti branek. Dvacetiletý forvard se na uznávanou metu dostal v zápase proti Floridě, za niž chytal náhradník Tomáše Vokouna Scott Clemmensen, a při vítězství týmu 4:3 po penaltovém rozstřelu byl u všeho podstatného. Stamkos se vyrovnal Alexandru Ovečkinovi v tabulce kanonýrů, o gól zpět je Sydney Crosby z Pittsburghu.

Čtyřbodoví Vanek a Henrik Sedin

Střelecké galapředstavení předvedl v Ottawě útočník Buffala Thomas Vanek, který čtyřmi zásahy zařídil výhru týmu 5:2. Pokazil tím oslavy Danielu Alfredssonovi, který v tomto týdnu odehrál jako 44. hráč v NHL tisící utkání. Na jeho počest klub uspořádal 25 minut trvající předzápasový ceremoniál. Čtyři body v jednom utkání nasbíral v sobotu i Henrik Sedin, který čtyřmi asistencemi přispěl k výhře Vancouveru 7:3 nad Calgary. Švédský útočník se znovu propracoval do čela produktivity soutěže, v níž vede o tři body před Ovečkinem. Tři z jeho přihrávek zužitkovalo dvojče Daniel, autor hattricku.

Potřetí v klubové historii získali hokejisté Nashvillu v jedné sezoně sto bodů. Zasloužil se o to i český útočník Martin Erat, který týmu zajistil v posledním utkání základní části dodatečný bod v penaltovém rozstřelu a Predators doma udolali St. Louis 2:1. V nájezdech byl úspěšný i Radim Vrbata, ale jeho branka Phoenixu k vítězství na ledě San Jose nestačila. Sharks se po výsledku 3:2 po samostatných nájezdech dostali opět do čela Západní konference, z níž je může v případě nedělení výhry sesadit Chicago.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články