Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Praze odstartuje NHL dvojzápasem Phoenixu s Bostonem

Praha - V Praze letos po dvou letech znovu odstartuje nový ročník hokejové NHL. V české metropoli se v O2 Areně v zahajovacích zápasech sezony utkají na začátku října Boston Bruins a Phoenix Coyotes. Na tiskové konferenci to potvrdil majitel pořádající společnosti Česká sportovní Miroslav Černošek. Známé jsou už i termíny zápasů: hrát se bude 9. a 10. října.

Praha hostila začátek NHL už v roce 2008, kdy se v libeňské hale představily celky New Yorku Rangers a Tampy Bay Lightning. NHL se do Prahy vrací i proto, že zahájení sezony se zde předloni setkalo s velkým zájmem diváků. Na oba zápasy Tampy s Rangers, kteří v obou duelech vyhráli shodně 2:1, zavítalo přes sedmnáct tisíc lidí. Tisíce hokejových příznivců chodily i na tréninky.

Miroslav Černošek:

"Říká se, že dvakrát nevstoupíte do jedné řeky, ale my se o to pokusíme. Pozici při vyjednávání nám ulehčilo i to, jak jsme zvládli spolupořádání minulé akce. Máme už nějaké jméno a prestiž."

Je nám líto, video expirovalo.
NHL v Praze

Projekt NHL v Praze má finanční rozpočet pohybující se kolem stovky milionů korun, tedy podobný jako předloni. Dobrou zprávou pro příznivce je to, že lístky by měly být levnější než minule. Zatímco na duely Tampy s Rangers se pohybovaly v rozmezí od 1 990 do 12 990 korun, letos by se hranice měla posunout níž, i když přesné cifry zdaleka nejsou známy. "S cenou ale jít dolů musíme, chceme halu jednoznačně zaplnit jako poprvé," oznámil Vladimír Šafařík z vedení České sportovní.

"Ve hře bylo asi šest možných týmů, nakonec jsme velmi rádi, že jsme přilákali slavný Boston a Phoenix s početnou českou kolonií. Myslím, že jsme dopadli lépe než Stockholm a Helsinky," prohlásil Šafařík. České straně prý nevyšlo tajné přání, aby do Prahy zavítali Washington Capitals s hvězdným útočníkem Alexandrem Ovečkinem. "Ale co není, může být," naznačil Černošek, že se čeští organizátoři možnosti přivést ruského kanonýra výhledově nevzdávají. Není vyloučeno ani to, že Česká republika v budoucnu může hostit dokonce zápas NHL pod otevřeným nebem během rozehrané sezony.

I zápasy Bostonu s Phoenixem můžou být pro místní fanoušky hodně atraktivní, na soupiskách týmů nyní figuruje hned sedm českých hokejistů. Může je mrzet jen to, že na vlastní oči neuvidí legendárního Wayna Gretzkého, nejproduktivnějšího hráče historie NHL, který loni v září skončil jako trenér na střídačce Phoenixu.

České zastoupení v obou klubech je výrazné

Za Boston, který bojuje na hranici postupu do play-off ve Východní konferenci, hrají útočníci David Krejčí s Vladimírem Sobotkou, kapitánem mužstva je Zdeno Chára, což je zase atraktivní pro jeho slovenské krajany. Barvy Phoenixu, momentálně čtvrtého nejúspěšnějšího týmu NHL, zase hájí obránce Zbyněk Michálek a forvardi Robert Lang, Martin Hanzal a také Radim Vrbata s Petrem Průchou, kteří zahájení NHL v Praze zažili už předloni. Vrbata v dresu Tampy Bay a Průcha v barvách Rangers. Kolik českých vyslanců se ale při říjnové premiéře NHL na pražském ledě opravdu představí, nyní zdaleka není jisté.

Současně s Prahou si již třetí rok po sobě užijí zápasy NHL fanoušci ve Stockholmu, kam zavítá 8. a 9. října Columbus se San Jose. Ještě o den dříve se bude hrát i v Helsinkách, v tamní Hartwall Areně nastoupí Carolina a Minnesota.

Vrbata s Krejčím se domů těší

Útočník Bostonu David Krejčí i forvard Radim Vrbata z Phoenixu, který se už předloni představil s Tampou při historické premiéře NHL v Praze, se nemohou dočkat ostrých zápasů v rodné zemi. "Dřív bych řekl, že absolutně není možné, abych si doma mohl zahrát NHL. A teď je to fakt. Jsem nadšený. Snad ukážeme lidem show, kterou očekávají," řekl v rámci telefonické tiskové konference Krejčí. To Vrbata už ví, jaké to je zahrát si zápas NHL v Praze. A po předloňské zkušenosti s Tampou se na "domácí" led třese znovu. "Tohle není žádný tuctový zápas, jako kdybychom jeli hrát třeba do Dallasu," přemítal Krejčí.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články