Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Dvacítka rozdrtila Lotyše a udržela se mezi elitou

Saskatoon (Kanada) - Česká hokejová dvacítka potvrdila na mistrovství světa v kanadském Saskatoonu proti Lotyšsku roli favorita a po vysoké výhře 10:2 si zajistila účast mezi elitou i pro příští rok. Hattrickem a jednou asistencí se na tom podílel útočník Tomáš Knotek. V pondělí od 19:00 budou hrát v posledním utkání skupiny o udržení svěřenci trenéra Jaromíra Šindela o konečné sedmé místo se Slovenskem. Lotyši a Rakušané sestupují, nahradí je Německo a Norsko.

Jan Káňa se raduje z branky
zdroj: AP/ČTK autor: Geoff Howe

Čeští junioři, kteří si do boje o záchranu přenesli ze základní skupiny výrazné vítězství nad Rakouskem, rozhodli hned v úvodu. Ve třetí minutě přihrál Káňa před branku volnému Knotkovi, který otevřel skóre. Za 62 vteřin prostřelil gólmana Ermicse lehce od modré čáry Ostřížek a do lotyšské branky se postavil Kalninš.

Náhradní gólman sice kryl v šesté minutě Novotného sólo, ale pak ještě v úvodní části třikrát inkasoval. V 15. minutě vteřinu před koncem Mazinšova trestu se už Novotný prosadil, za čtyři minuty skóroval Poletín a 36 vteřin před pauzou se trefil Káňa.

Lotyši se dočkali gólu ve 24. minutě, kdy Sedláčka prostřelil od modré čáry Vilkoits, na rozdíl pěti gólů skóre opět upravil Knotek. Ještě jednou se pak dostal ke slovu Vilkoits, ale další průběh už patřil jen českému týmu. Na konci druhé části se trefil dokonce ve vlastním oslabení Kousal.

V závěrečném dějství dovršil Šindelův výběr díky povedeným přesilovkám dvouciferný výsledek. Ve 44. minutě to bylo po Jeřábkově gólu při Gritansově trestu 8:2, necelých deset minut před koncem sice Kubalík neproměnil trestné střílení, ale Mazinšovo vyloučení v 54. minutě už potrestal. Minutu a osm vteřin před koncem dovršil v další přesilovce hattrick Knotek.

MS hráčů do 20 let - skupina o udržení:
Česká republika - Lotyšsko 10:2 (5:0, 2:2, 3:0)
Branky a nahrávky: 3. Knotek (Káňa, Vincour), 4. Ostřížek (Kempný, Voráček), 15. Novotný (Kousal, Nestrašil), 19. Poletín (Kempný, Ostřížek), 20. Káňa (Vincour, Knotek), 26. Knotek (Nestrašil, Kousal), 39. Kousal (Kovář), 44. Jeřábek (Kubalík, Kousal), 54. Kubalík (Novotný), 59. Knotek (Jeřábek) - 24. Vilkoits (Kalninš), 34. Vilkoits (Mickevičs, Vigners). Rozhodčí: Johansson (Švéd.), Zalaski - Traub (oba Kan.), Wirth (Švýc.). Vyloučení: 8:7, navíc Káňa (ČR) 10 min. Využití: 4:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3000.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články