Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Hokejová dvacítka chce na MS ukončit medailový půst

Saskatoon (Kanada) - Čeští hokejisté se pokusí na nadcházejícím světovém šampionátu hráčů do 20 let v kanadských městech Saskatoonu a Regině přerušit medailový půst. Naposledy dokázali získat bronz na turnaji v USA na přelomu let 2004 a 2005. Favoritem jsou domácí Kanaďané, kteří mohou vyhrát mistrovství světa pošesté za sebou, což se dosud nikomu nepovedlo. Nový mistr světa bude znám v úterý 5. ledna. Zápas Česko – Švédsko nabídne dnes od 19:50 ČT4 a zpravodajský web ČT24.

Základním cílem českého týmu vedeného trenérem Jaromírem Šindelem je postup do čtvrtfinále, který by mladým reprezentantům automaticky zajistil účast mezi elitou pro příští rok bez nutnosti bojovat ve skupině o udržení. V základní skupině B čeká Šindelovy svěřence postupně Švédsko, Finsko, Rakousko a Rusko. "Začínáme se Švédy a druhý den hrajeme s Finy. Vstup bývá vždy důležitý," uvedl kouč.

Nechtěl však spekulovat, přes koho ze silné trojice protivníků by mohla vést cesta do čtvrtfinále. "Nejde takhle uvažovat a přemýšlet nad tím. Pro nás je důležité se vejít mezi ty tři postupující. Kdo tam nebude, to ať se rozhodne na ledě," prohlásil Šindel. Přesto alespoň naznačil, že v tomto ohledu může být velice důležité právě druhé vystoupení jeho svěřenců na turnaji, tedy souboj s Finy.

Překvapit mohou ve skupině Lotyši

Ve druhé skupině A se vedle domácí Kanady představí ještě týmy USA, Slovenska, Lotyšska a Švýcarska, které je stejně jako Rakousko nováčkem mezi elitou. Mezi postupujícími by neměly chybět zámořské týmy, o účast ve čtvrtfinále pak budou bojovat pravděpodobně především Slováci se Švýcary, ale Lotyši mohou překvapit. V přípravném utkání dokázali porazit Rusy 3:2 v prodloužení.

Podoba týmu pořádající Kanady pod vedením kouče Willieho Desjardinse už je známa a čítá šest hráčů z mužstva, které před rokem vybojovalo již celkově patnácté zlato v historii šampionátů. V tomto ohledu se může se zámořským gigantem poměřovat pouze Rusko, které v součtu s úspěchy bývalého Sovětského svazu nasbíralo dvanáct prvenství. Rusové v čele s talentovaným útočníkem Nikitou Filatovem by rádi ukončili čekání na zlato trvající již od začátku roku 2003. Na posledních dvou šampionátech dvěma bronzy navázali na sérii tří druhých míst, na něž je pokaždé odsoudila prohra s Kanadou.

Jaromír Šindel
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články