Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Plekanec svým prvním hattrickem v NHL zařídil výhru Montrealu

New York - Český útočník Tomáš Plekanec se stal hvězdou pátečního utkání NHL, když třemi góly a jednou asistencí přispěl k výhře hokejistů Montrealu 6:2 na ledě Buffala. Plekanec dosáhl prvního hattricku v kariéře v NHL, když v zápase využil tři přesilové hry.

Tomáš Plekanec
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Kladenský odchovanec skóroval poprvé už po 84 vteřinách hry, v druhé třetině pak za stavu 2:1 dalšími dvěma góly definitivně strhl vítězství na stranu Canadiens. Ti z posledních osmi zápasů vyhráli pošesté a vyhoupli se do čela tabulky Severovýchodní divize.

"Dneska to byl jeden z těch zápasů, kdy vám tam spadne úplně všechno," radoval se Plekanec, který prožívá nejlepší sezonu v NHL a s 58 body vede produktivitu českých hráčů v lize.

Opěvovaným hráčem v dresu Canadiens je také brankář Carey Price, který po výměně Cristobala Hueta do Washingtonu získal roli týmové jedničky a dvakrát vychytal vítězství. "Chytá dobře. Nevidím u něho nějaký velký rozdíl, ale je vidět, že je v brance klidnější a jistější," pochválil dvacetiletého gólmana trenér Guy Carbonneau.

Také Huet prožil v pátek úspěšný debut v dresu Capitals, když vychytal čisté konto a vítězství 4:0 na ledě New Jersey. Dobře se uvedla i posila z Columbusu Sergej Fjodorov, který skvělou přihrávkou naslepo připravil úvodní gól zápasu. Washingtonu tentokrát ani nechyběly góly Alexandra Ovečkina. "Řekl bych, že lepší začátek jsem si nemohl přát," pochvaloval si Huet, jenž zlikvidoval všech 18 střel a připsal si třetí nulu v sezoně. Capitals se díky ní přiblížili na rozdíl tří bodů od prvního místa v tabulce Jihovýchodní divize, které okupuje Carolina.

Do branky Detroitu se po zdravotních problémech vrátil Dominik Hašek, porážce se San Jose 2:3 však nezabránil. Český gólman inkasoval tři góly z 22 střel a Red Wings prohráli podesáté z posledních jedenácti zápasů.

Nejlepší tým NHL prožívá největší krizi od roku 1989, kdy prohrál dvanáct zápasů za sebou. "Neříkám, že by v kabině byla nějaká panika. Ale samozřejmě jsme všichni velice zklamaní," přiznal Hašek. "Potýkali jsme se v poslední době s řadou zranění, ale nehledáme výmluvy. Pořád věříme, že můžeme hrát tak dobře, jako předtím."

Hašek chytal poprvé po téměř třítýdenní pauze zaviněné problémy s kyčlí a inkasoval hned v druhé minutě, kdy jej přesnou střelou překonal Joe Pavelski. "Ten první gól mě mrzí. Byla to skvělá rána zápěstím, ale z těch tří gólů to byl jeden, který jsem mohl chytit," litoval. Při třetím gólu měl Hašek pocit křivdy. Devin Setoguchi v přesilovce dorazil za jeho záda střelu, která se odrazila od ochranné sítě nad plexisklem. "Byla to jednoznačně chyba rozhodčích," prohlásil Hašek. "Měli přerušit hru, jenže ani jeden z nich si toho nevšiml. A to jsou tam čtyři."

Ve špatných výkonech pokračují také hokejisté Floridy, kteří navzdory 22 zákrokům Tomáše Vokouna podlehli Minnesotě 2:3 a připsali si šestou prohru z posledních sedmi zápasů. Panteři sice v třetí třetině zasypali branku soupeře šestnácti střelami, vyrovnání se ale nedočkali. "Začali jsme hrát pozdě," konstatoval Steve Montador, autor jedné ze dvou branek Panthers. "A Minnesota nepatří k týmům, který by si nechal utéct dvoubrankový náskok," dodal Montador. Jeho slova potvrzují i statistiky, hokejisté Wild vyhráli šestý zápas za sebou rozdílem jediného gólu. "Na zisk dvou bodů to stačí, takže to bereme," smál se trenér Jacques Lemaire.

Svého 234. vítězství v NHL se dočkal kouč John Tortorella, jehož Tampa zdolala Toronto 3:2 v prodloužení. Tortorella tak vyrovnal rekord Boba Johnsona v počtu výher trenéra narozeného v USA.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články