Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Češi prohráli na úvod Karjala Cupu se Švédskem 3:4

Jönköping (Švédsko) - Nevydařená druhá třetina připravila české hokejisty o šanci na úspěch v prvním utkání na turnaji Karjala proti Švédsku. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky prohráli v Jönköpingu s domácí reprezentací 3:4 a nenavázali na tři výhry z prvního klání seriálu Euro Hockey Tour v Karlových Varech. Seveřané ve druhé části vstřelili v rozmezí 204 vteřin tři góly. O dvě české branky se postaral Jaroslav Bednář, třetí přidal Marek Kvapil. Ve druhém utkání turnaje zvítězilo Rusko nad Finskem 4:3 po samostatných nájezdech. Informace najdete také na serveru hokejživě.cz.

Český tým vstoupil do utkání v Kinnaps Areně, ve které v minulosti se Švédy třikrát prohrál, aktivně. Již po půl minutě se do šance dostal Bulis, Livovu branku ale přestřelil. Hostující tým byl za aktivitu přesto odměněn. V páté minutě otevřel skóre po přečíslení dva na jednoho Bednář, jemuž nezištně přihrál Červenka. Opět tak zafungovala slávistická spolupráce z minulé sezony.

Domácí se také tlačili před Mensatora a diváci, kterých díky ohlášenému návratu Forsberga do reprezentace přišlo více než pět tisíc, viděli řadu zajímavých momentů před oběma brankami. Ve 12. minutě se dočkali vyrovnání, když karlovarského gólmana překonal důrazně dorážející Nordgren.

Švédové ve druhé třetině dominovali

Ve 25. minutě byl vyloučen Melichar, Švédové využili střídání soupeře ke vstřelení druhé branky a následně zcela ovládli hru. Rychlé kombinace dělaly českému mužstvu velké problémy a Mensator nestíhal "hasit" jednu nebezpečnou šanci za druhou. Ve 29. minutě přesto v rozmezí 53 vteřin dvakrát inkasoval. Nejprve ho po krásné kombinaci překonal nejproduktivnější hráč KHL Weinhandl a poté po dalším rychlém protiútoku Widing.

Vladimír Růžička:

0"Dostali jsme laciné branky. Útočníci propadali a obránci tak zůstávali samotní. Jednou jsme navíc i trošku zaváhali ve střídání a dostali jsme gól na 2:1. Pak jsme chtěli hrát a hrát a dostali jsme další dvě branky."

Růžička se snažil zastavit nápor domácích oddechovým časem, i po něm ale pokračovaly švédské šance. Pátý gól mohl přidat Axelsson, v závěru druhé třetiny na sebe upozornil i pozvolna se rozehrávající Forsberg. Na začátku třetí části mírně zdramatizoval zápas tvrdou střelou Bednář a jeho spoluhráči se poté snažili přiblížit se soupeři na rozdíl jediné branky, což se jim podařilo zásluhou Kvapila v 57. minutě. Vyrovnat se jim nepovedlo ani v závěrečné minutové power play. Švédové si tak připsali první výhru v normální hrací době v letošním seriálu.

Finové ztratili vedení 3:0 a podlehli Rusku po nájezdech

Hokejisté Finska ztratili v úvodním utkání na domácím turnaji Karjala v Helsinkách s Ruskem vedení 3:0 a prohráli 3:4 po samostatných nájezdech. O vítězství sborné rozhodl Alexej Morozov, který 70 vteřin před koncem běžné hrací doby vyrovnal a v rozstřelu si připsal i vítěznou trefu.

Finové se v Hartwall Areně ujali vedení už na konci třetí minuty, kdy gólmana Košečkina překonal 202 centimetrů vysoký útočník Anttila. Domácím vyšel vstup do utkání dokonale, protože už za 122 vteřin se trefil Immonen a forvard ruské Kazaně skóroval i v osmé minutě při vyloučení Perežogina. Rusy dostala do hry přesilovka pěti proti třem po vyloučeních Niskaly a Väänänena a v 27. minutě překonal poprvé Vehanena Saprykin. Ve 44. minutě dostal sbornou na kontakt dokonce v oslabení při trestu Kurjanova Zaripov. Finové těsné vedení neudrželi a v 59. minutě vynutil prodloužení osamocený Morozov.

Výsledky Karjala Cupu

Švédsko - Česká republika 4:3 (1:1, 3:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Nordgren (Nilson, Berglund), 26. Nilson (Mag. Johansson, Liv), 29. Weinhandl (Thörnberg, Davidsson), 29. Widing (Omark) - 5. Bednář (Červenka, Rolinek), 42. Bednář (Červenka), 57. Kvapil (Hubáček, Vašíček). Rozhodčí: Kadyrov, Bulanov (oba Rus.) - Dahmén, Källin (oba Švéd.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 5403.

Finsko - Rusko 3:4 po sam. nájezdech (3:0, 0:1, 0:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Anttila (Komarov), 6. Immonen (Anttila), 8. Immonen (Seikkola) - 27. Saprykin (Zinovjev, Aťjušov), 44. Zaripov (Tereščenko, Aťjušov), 59. Morozov (Zaripov, Tereščenko), rozhodující sam. nájezd Morozov. Rozhodčí: Lärking, Vinnerborg (oba Švéd.) - Terho, Tervo (oba Fin.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 10 440.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články