Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Hokejisté z celého světa se sjíždějí už podesáté do Švýcarska

Bern/Praha - Švýcarsko je země lednímu hokeji zaslíbená, alespoň co se pořádání mistrovství světa týče. Z dosavadních 72 světových šampionátů se jich v zemi helvetského kříže konalo již devět. Do Švýcarska se hokejová elita vrací po jedenácti letech, nadcházející 73. mistrovství světa budou hostit Bern a Curych. Závěrečný turnaj startuje 24. dubna, titul obhajuje Rusko, spolu s Kanadou nejúspěšnější země historie MS.

Ve Švýcarsku se hokejové mistrovství naposledy konalo v roce 1998. Zvítězili na něm hokejisté Švédska, druzí skončili Finové. Česká republika na turnaji konaném jen pár týdnů po jedinečném úspěchu v Naganu porazila v bitvě o třetí místo domácí tým a odvezla si bronzové medaile.

Titul mistrů světa letos budou obhajovat Rusové. Loni se šampionát poprvé uskutečnil v kolébce hokeje Kanadě a domácí tým byl blízko k tomu, aby po 22 letech ukončil čekání pořadatelů na zlato. Ve finálovém souboji s Ruskem Kanaďanům scházelo k triumfu pět minut, nakonec však po dvou trefách Ilji Kovalčuka prohráli 4:5 v prodloužení. Bronz získalo Finsko, čeští hokejisté podruhé za sebou vypadli ve čtvrtfinále.

Země javorového listu, kterou do roku 1963 reprezentovalo vítězné mužstvo amatérského Allan Cupu, vládla světovému hokeji až do konce 50. let. Mezitím však v Sovětském svazu pomalu vznikala nová velmoc, jež od roku 1963 až do svého rozpadu v roce 1991 přepustila nejvyšší stupínek pouze šestkrát.

Premiéru mělo hokejové MS v Antverpách

Za premiérový světový šampionát je považován turnaj na letní olympiádě v Antverpách 1920, samostatné klání se poprvé konalo o deset let později v Chamonix, Berlíně a Vídni. Od té doby se o světový primát hraje každoročně, výjimkami byly jen válečné období a roky 1980, 1984 a 1988, kdy se konal pouze olympijský turnaj. Součástí olympiády přitom bylo MS až do roku 1968.

Nejvíce medailí z MS vlastní legendární brankář "sborné" Vladislav Treťjak a bývalý československý útočník Jiří Holík - oba nasbírali celkem 13 cenných kovů. Treťjak drží s někdejším spoluhráčem Alexandrem Ragulinem rovněž maximum v počtu získaných titulů (10), Holík zase stejně jako Švéd Sven "Tumba" Johansson startoval na rekordních 14 světových šampionátech. V čele kanadského bodování MS je se 169 body další sovětský velikán Boris Michajlov.

Vladislav Treťjak
zdroj: www.cs.wikipedia.org
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články