Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Na MS pojedou brankáři Mensator, Prusek a Štěpánek

Praha - Česká hokejová reprezentace se na mistrovství světa ve Švýcarsku představí s trojicí brankářů Lukáš Mensator, Martin Prusek a Jakub Štěpánek. V širší šestadvacetičlenné nominaci trenéra Vladimíra Růžičky podle očekávání figuruje útočník Jaromír Jágr a s ním také avizovaná pětice posil ze zámořské NHL v čele s Markem Židlickým, Alešem Hemským a Alešem Kotalíkem. Růžička zveřejnil nominaci na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Růžička bude spokojen s medailí

"Na mistrovství světa jedeme s tím, že když se vrátíme bez medaile, bude to bez ohledu na sestavu neúspěch," řekl Růžička na tiskové konferenci. Na medailových pozicích skončil národní tým naposledy před třemi roky v Rize, kde bylo Česko stříbrné, v následujících dvou letech vypadlo ve čtvrtfinále.

Dobře si uvědomuje, že vedle nezkušených brankářů, kteří nemají ani jeden start na mistrovství světa, bude problém týmu spočívat v obraně, která podle něj trochu hoří. "To ale není jen otázka obránců, ale i dalších hráčů a hry například ve středním pásmu. Všichni ale víme, že celý turnaj bude sloužit jako příprava na nejdůležitější utkání, na sedmé. Na čtvrtfinále," poukázal na fakt, že právě tento zápas většinou rozhoduje o tom, zda reprezentace na vrcholné akci uspěje, nebo ne.

Na šampionátu může český národní tým využít celkem 25 hráčů a možný výběr Vladimíra Růžičky a jeho asistentů Josefa Jandače a Ondřeje Weissmanna zřejmě není konečný, protože ještě čekají na další možné posily z prvního kola bojů o Stanleyův pohár. Do základní skupiny je limit 23 hráčů. Růžička oznámil, že pro první zápas si ponechá tři volná místa a sestavu sdělí až v pátek.

Vyšší počet hráčů trenér zařadil do nominace prý proto, aby nemusel případně povolávat zpět hokejistu, který se již přestal připravovat. Jedna věc je ale jistá už nyní: do prvního zápasu na turnaji nenastoupí český tým s kompletními čtyřmi formacemi.

Kopřiva a Salák si na MS nezachytají

Oproti týmu na Českých hokejových hrách v Liberci vypadli útočníci František Lukeš z Litvínova, David Květoň z Třince, Petr Vampola z Ufy a brankáři Miroslav Kopřiva z Kladna a Alexander Salák z TPS Turku.

V týmu je v současné době devět hráčů z domácí extraligy. Mezi krajánky je pět posil z NHL: těmi jsou vedle beka Minnesoty Židlického a ofenzivního dua Hemského a Kotalíka z Edmontonu ještě útočníci Floridy Rostislav Olesz a Michael Frolík. Deset hokejistů působí v Kontinentální lize, bek Zdeněk Kutlák ve švýcarském celku Ambri/Piotta a útočník Jaroslav Hlinka ve švédském Linköpingu.

Z domácí soutěže se nominovali i úplní nováčci

Z domácí soutěže se dostalo na gólmany Mensatora z Karlových Varů, vítkovický objev Štěpánka, v obraně zůstávají ve hře jeho kluboví spoluhráči Michal Barinka a Angel Krstev. V defenzivě je i další zástupce nového mistra z Karlových Varů Ondřej Němec, pardubický Petr Čáslava a českobudějovický Vladimír Sičák. V silné konkurenci v útoku se do nominace prosadili slávista Roman Červenka a vítkovický Marek Kvapil, který stejně jako Štěpánek vstupoval do přípravy před šampionátem jako úplný reprezentační nováček. Celkově z devíti obránců se představí čtyři nováčci, v útoku budou hrát tři. V elitní formaci by měli podle trenéra Růžičky hrát Hemský, Čajánek a Jágr.

Čeští hokejisté se sejdou ve středu na srazu v Praze a o den později odletí do Curychu. Tam v Klotenu vstoupí do turnaje v sobotu 25. dubna ve 20:15 zápasem proti Dánsku. O dva dny později narazí na dalšího severského soupeře Norsko a ve středu 29. dubna dokončí severský trojboj proti Finsku.

Nominace českých hokejistů na MS ve Švýcarsku:

Brankáři: Lukáš Mensator (Karlovy Vary), Jakub Štěpánek (Vítkovice), Martin Prusek (Dinamo Riga/KHL),

obránci: Michal Barinka, Angel Krstev (oba Vítkovice), Petr Čáslava (Pardubice), Vladimír Sičák (České Budějovice), Ondřej Němec (Karlovy Vary), Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Karel Rachůnek (Dynamo Moskva/KHL), Marek Židlický (Minnesota/NHL),

útočníci: Jaromír Jágr, Jakub Klepiš (oba Omsk/KHL), Jan Marek, Tomáš Rolinek (oba Magnitogorsk/KHL), Zbyněk Irgl, Josef Vašíček (oba Jaroslavl/KHL), Aleš Hemský, Aleš Kotalík (oba Edmonton/NHL), Michael Frolík, Rostislav Olesz (oba Florida/NHL), Roman Červenka (Slavia Praha), Marek Kvapil (Vítkovice), Petr Čajánek (Dynamo Moskva/KHL), Jaroslav Hlinka (Linköping/Švéd.).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články