Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Růžička: Českou branku by mohl střežit Mensator

Liberec - Dvacet hokejistů včetně největší hvězdy Jaromíra Jágra dnes poprvé pod vedením hlavního trenéra Vladimíra Růžičky zahájilo v Liberci přípravu na České hokejové hry, závěrečný turnaj seriálu Euro Hockey Tour. Z nominované třiadvacítky chyběli karlovarský obránce Ondřej Němec a útočníci Rostislav Olesz s Michaelem Frolíkem z Floridy, kteří by za týmem měli dorazit až v příštích dnech. Naopak navíc se k mužstvu připojil brankář Martin Prusek, který se však na ledě objeví až ve středu nebo ve čtvrtek. Právě s brankáři mají trenéři národního celku největší problémy. Chybí hlavně dostatečné zkušenosti z velkých mezinárodních akcí, které má pouze zraněný Prusek. Podle kouče Vladimíra Růžičky má největší šanci střežit českou branku na MS karlovarský Lukáš Mensator.

Trenér Vladimír Růžička si po omluvence Tomáše Vokouna z Floridy uvědomuje problém s brankářským složením. Trojici pro šampionát bude vybírat z pěti kandidátů. Jsou jimi Martin Prusek, Miroslav Kopřiva, Lukáš Mensator, Alexandr Salák a Jakub Štěpánek, kteří se všichni objeví v Liberci, kde ve čtvrtek začne závěrečný turnaj seriálu Euro Hockey Tour.

"Nechci předbíhat. Všichni mají šanci, samozřejmě tu největší má asi Mensator. Věřím, že kluci se o to poperou," řekl Růžička novinářům na dnešním srazu národního týmu na severu Čech.

Trenér Růžička se připojil k národnímu týmu stejně jako lídr soupisky Jágr dnes, doposud se totiž věnoval Slavii. Za problém to ale nepovažuje. "Nevadí to. Stejně většinou ti hráči, kteří jsou vytížení, tak šli (ve svých soutěžích) dost daleko," poukázal na skutečnost, že po sérii přípravných utkání budou zkušenější hráči poprvé startovat až na libereckém turnaji.

Generální manažer reprezentace Martin Urban potvrdil kontakt s Lukášem Krajíčkem. Příslib čeští trenéři pro start na MS již dostali také od Marka Židlického z Minnesoty a útočného dua z Edmontonu Aleš Hemský-Aleš Kotalík.

Mužstvo posílí tři hráči extraligového mistra

Z čerstvého hokejového mistra z Karlových Varů byli do reprezentace nominováni Ondřej Němec, který nastoupí již ve středu ráno na trénink, Petr Kumstát, jenž vinou zranění bude mít zpoždění, a již zmíněný Lukáš Mensator.

Kromě dříve omluvených Kubiny, Kaberleho, Špačka, Škouly, Melichara, Průchy, Vokouna nebo Straky se český tým musí obejít také bez obránce Radka Martínka z New Yorku Islanders. Dvaatřicetiletý dvojnásobný mistr světa nedostal povolení ke startu od klubových lékařů. Martínek měl v sezoně problémy s pravým ramenem a odehrál jen 51 utkání, v nichž zaznamenal deset bodů za šest branek a čtyři asistence.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články