Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Slovenský trenér: Česká \"dvacítka\" by měla hrát v lize

Ottawa – Juniorská reprezentace hokejistů mladších dvaceti let by se měla zapojit do české ligové soutěže. Doporučuje to trenér slovenských mladíků Štefan Mikeš, který své svěřence nečekaně dovedl až ke čtvrtému místu na MS hráčů do dvaceti let. Jednou z příčin tohoto úspěchu je zřejmě právě účast slovenské juniorky v extralize.

Utkání Česko - Finsko
zdroj: AP autor: Misha Japaridze

Jeden z problémů mladých hokejistů je podle Štefana Mikeše přílišná individualita, kterou se trenérovi nemůže podařit zkrotit. "Hráči z juniorské ligy jsou lídři, ale mají volnost a nejsou tak svázáni taktikou. Přitom je potřeba, aby si zvykali na určitý herní systém, na týmovou práci. Je třeba je integrovat do vrcholového hokeje, protože přechod z juniorů do seniorů je nejnáročnější," řekl Mikeš.

Do slovenské extraligy vstoupila reprezentace hokejistů mladších 20 let v roce 2007 poté, co se jenom se štěstím zachránila před sestupem z hlavní skupiny MSJ. "Projekt byl připravený dlouho, na svazu věděli, že hokej dvacítek upadá. V roce 2007 bylo potřeba projekt ihned spustit. A vloni jsme se zachránili s přehledem, letos jsme hráli semifinále. Dostat se z krize mládežnického hokeje nejde za rok, podívejte se, Švédům to trvalo sedm let, ale kde nyní jsou," poukázal Mikeš na severský tým, který dvakrát za sebou získal stříbrné medaile.

Trenér Mikeš ale dodal, že pro Česko by bylo reálnější uvažovat o nasazení juniorského týmu do druhé nejvyšší soutěže, tedy do první ligy. V českém hokeji se podle Mikeše vyskytly hlasy proti zařazení juniorského výběru do ligové soutěže. Poukázal ale na to, že na Slovensku se tento model osvědčil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články