Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavii čeká bitva s Curychem o postup do semifinále Ligy mistrů

Praha - Hokejisté pražské Slavie svedou ve středečním závěrečném duelu základní skupiny D Ligy mistrů přímý boj o postup do semifinále proti švýcarskému Curychu. Karty jsou rozdány jasně - vítěz postupuje. Třetí účastník skupiny, původně favorizovaný švédský Linköping, už je po čtyřech prohrách ze hry venku. Klíčový zápas, jehož vítěz narazí v semifinále na finský tým Blues Espoo, začne v pražské O2 Areně v 19:40.

Slavii tíží série proher v extralize, která se protáhla již na šest, zatímco Curych si vede přesně naopak a daří se mu. Obhájce švýcarského titulu vede tabulku a z posledních 11 vystoupení ve švýcarské nejvyšší soutěži ztratil jediné - v nastavení na ledě Bernu.

O této pohodě soupeře červenobílých dobře ví i trenér Vladimír Růžička. "Ty šance vidím jako padesát na padesát. Curych je hodně silné mužstvo; prakticky prohráli s námi až na penalty, jinak všechno vyhráli. Vedou si velice dobře i v jejich (domácí) soutěži," řekl Růžička novinářům po dnešním tréninku Pražanů v Edenu. "My do toho jdeme s velkým respektem, ale na druhou stranu tam musíme nechat všechno a víme, že jde o hodně. Ale pořád je to jenom sport," dodal vzápětí.

Slavia má lepší bilanci na mezinárodní úrovni

Ve prospěch slávistů naopak hrají dlouhodobé statistiky vzájemných měření sil švýcarských a českých či československých klubů v nejvyšší evropské soutěži zastřešované IIHF. Ze 12 zápasů skončil jeden remízou, dva prohrály švýcarské kluby až v nastavení, v devíti případech ztratily duel již v základní hrací době.

Celá situace je podle Růžičky pro celý tým úplně nová. "Nikdy se o ničem nerozhodovalo v listopadu, ale na druhou stranu si myslím, že je to dobré pro hráče, že se hraje o hodně. Je to prakticky jako rozhodující zápas play off. Je to sice novum, ale myslím si, že hráči na to jsou připraveni," věřil Růžička. Do zápasu chce jít s maximálním úsilím a disciplinovaností svých svěřenců. "Disciplína musí být určitě daleko lepší než v extralize, protože tam je špatná a nejsem s ní spokojen."

Hra hostí se podle Růžičkových předpokladů nebude moc lišit od prvního vzájemného duelu, který Pražané vyhráli po úspěšných nájezdech 5:4. "Soupeř bude hrát agresivně, bude napadat a jsem přesvědčený, že bude hrát to samé co doma. Jsou agresivní, rychlí a hodně forčekují. Tady je malé hřiště, takže to bude určitě hodně rychlé, pro naše obránce nepříjemné a myslím, že útočníci jim budou muset hodně pomoct, nemůžou tam nechat obránce uvařit," přemítal Růžička. Důležité podle něho bude vyvarovat se oslabení. "Přesilovky mohou rozhodovat." ¨

Bednář je konečně zpět

Příznivou zprávou pro trenéry je návrat útočníka Jaroslava Bednáře do sestavy. Právě Bednář se stal hrdinou bitvy v Curychu, když proměnil hned čtyři samostatné nájezdy. "Je to moc důležité, protože Jarda je v pohodě. Co ho sleduji na tréninku, tak pohodu má, záleží jen, jak se bude cítit zdravotně. Prakticky trénuje pořád s námi, měl jen tři nebo čtyři dny volno, takže tréninkový deficit tam není. Zřejmě nebude moct hrát do těla, ale on je tam na jiné věci," prohlásil Růžička.

K tomu, aby nastoupil, nemusí Bednáře přemlouvat. "Ví sám, že ten zápas je hodně důležitý. Hráči to mají v sobě; je to jako v play off, kde se hraje se vším," doplnil.

Pokud Slavia vyhraje, připíše si počtvrté prémii 50.000 eur za výhru a navíc 200 tisíc za postup. "Je hezký, když se v novinách napíše, že jsme vydělali už 13 milionů, ale také musíte vše platit, což je dost nákladné. Tolik peněz z toho zase není, jak si třeba někdo myslí," ujistil Růžička. Odměny za postup mají slíbeny i hráči. "Finanční motivace tam je, ale není to jako ve fotbale, kde dostávají 50 milionů za nějaké body, o těchto částkách my si můžeme nechat jenom zdát. Hokej je v tomto ohledu oproti fotbalu stále hodně v plenkách," řekl Růžička.

Prémie za vítězství či postup od IIHF však prý nesehrají žádnou roli v dalším osudu obránce Jana Nováka, který by podle nedávných informací mohl z úsporných důvodů ze Slavie odejít. "S Honzou to nijak nesouvisí. Honzu to může udržet, ale teď je to o jiných jednáních s Honzou a víc se k tomu nechci moc vyjadřovat. Máme před sebou důležitý zápas a tohle je možné rozebírat někdy jindy,"

K dnešnímu dopoledni bylo na středeční duel, který odvysílá přímým přenosem ČT4, prodáno do O2 Areny přes 7000 lístků.

Zápas bude rozhodovat dvojice německých hlavních sudích Wilhelm Schimm, Richard Schütz, jimž budou na čarách asistovat krajan Felix Winnekens s Christianem Kasparem z Rakouska.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články