Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Tampa se vrátila do série, Palát přihrál ve Washingtonu na vítězný gól

I s přispěním jedné přihrávky Ondřeje Paláta zvítězila Tampa Bay ve Washingtonu 4:2 a snížila stav finále Východní konference NHL na 1:2. Český útočník asistoval u branky na 3:0, v polovině utkání ale domácí po jeho chybě snížili. Na straně poražených předvedl opět nešetrný zákrok Michal Kempný, který v předbrankovém prostoru krosčekoval Tylera Johnsona.

Radost hokejistů Tampy Bay
zdroj: USA Today Sports autor: Geoff Burke

Hlavní rozdíl ve srovnání s předchozími zápasy byl podle trenérů v přístupu hráčů. "Nebyli jsme důrazní jako obvykle. Nevycházely nám akce jako minule, byli jsme trochu mimo. To se nesmí stávat, pokud chcete uspět," konstatoval trenér Washingtonu Barry Trotz.

"Pokud necháte opravdu dobrým týmům, jakým oni jsou, více volného prostoru, dorazí vás. To se v prvních dvou zápasech stalo. Dnes jsme k nim rychleji přistupovali a neměli moc času, aby něco vymysleli," uvedl kouč Tampy Bay Jon Cooper.

Tampa Bay si vypracovala tříbrankový náskok v rozmezí 14. až 24. minuty. První dvě trefy zápasu vstřelila po podobných akcích v přesilových hrách.

Victor Hedman vždy přihrával od modré čáry a střelou z první vymetli horní růžek nejdřív Steven Stamkos z levého kruhu a pak Nikita Kučerov z pravého.

Při třetím gólu Palát posunul puk do pravého kruhu Kučerovovi, který na sebe navázal protihráče i pozornost gólmana Bradena Holtbyho. Ruský útočník poté uvolnil ze druhé vlny najetého Hedmana, který zakončoval akci do prázdné branky.

"Vždy, když jdu na led, snažím se být rozdílovým hráčem a efektivní na obou stranách hřiště," prohlásil Hedman, který bodoval v osmi utkáních v řadě (1+10). Jde o nejdelší sérii obránce v play-off od roku 1995.

Švédský bek, který je jedním ze tří kandidátů na nejlepšího obránce sezony, strávil na ledě 25 minut a i přes velkou produktivitu byl po utkání nejpyšnější na to, že hosté ubránili všechna tři oslabení.

Hedman byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu, předčil ho pouze Andrej Vasilevskij. Ruský gólman, který v předchozích dvou zápasech inkasoval desetkrát, kryl 36 z 38 střel.

"Je to náš nejlepší hráč. V prvních dvou utkáních jsme mu moc nepomohli, dlužili jsme mu to. Dnes jsme mnohem lépe bránili a myslím si, že se mu zvedlo sebevědomí, když viděl, jak hrajeme," řekl obránce Anton Stralman.

Český útočník si vylepšil svou bilanci v play-off na pět branek a pět asistencí, ale vzápětí svůj příspěvek znehodnotil chybou. Palát ztratil u hrazení v obranném pásmu pod tlakem soupeře puk a Brett Connolly snížil.

Klid vrátil Tampě Bay ve 36. minutě Brayden Point, který se zorientoval ze všech nejlépe ve skrumáži před brankou.

Washington zdramatizoval zápas gólem Jevgenije Kuzněcova až v závěru při hře bez brankáře, k níž se odhodlal už v 57. minutě. Ještě předtím mohl snížit Jakub Vrána, ale jeho střelu zastavila ve třetí třetině tyč.

Hosté se tak vrátili do hry o postup. "Musíme mít krátkou paměť a dnešní zápas hodit za hlavu. Nikdo nečekal, že vyhrajeme 4:0, že? Všichni jsme věděli, že to bude těžká série. Teď si musíme odpočinout a zůstat pozitivní," uvedl Kuzněcov.

Kuzněcov s krajanem Alexandrem Ovečkinem dohromady vypálili 21 střel. "Nikdo nám neříkal, že to bude snadné a že nám tady v naší aréně darují dvě výhry. Musíme hrát příště chytřeji a s větší touhou zvítězit," podotkl Ovečkin.

Tampa Bay se v utkání strachovala i o zdraví svých dvou klíčových hráčů. Kapitán Stamkos schytal do pravého kolene střelu od spoluhráče Braydona Coburna. Johnsona poslal Kempný k ledu nešetrným úderem do horní části zad.

Český obránce, který už minule krosčekoval do obličeje Cedrika Paquettea a vyfasoval za zákrok pokutu, byl za faul potrestán dvěma minutami. Oba útočníci Lightning se ještě vrátili do zápasu a dohráli ho.

Washington - Tampa Bay 2:4 (0:1, 1:3, 1:0)

Branky: 31. Connolly, 57. Kuzněcov - 14. Stamkos, 22. Kučerov, 24. Hedman (Palát), 37. Point. Střely na branku: 38:23. Diváci: 18 506. Hvězdy zápasu: 1. Vasilevskij, 2. Hedman, 3. Kučerov (všichni Tampa Bay). Stav série: 2:1.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články