Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Odveta z říše snů. Řekli jsme si, že je to nejdůležitější duel v životě, uvedl Čajka

Zahraniční komentátoři do mikrofonů po závěrečné siréně zakřičeli pouze: "Věřili byste tomu?" V ten moment už čeští hokejisté do 18 let slavili u branky obrovskou senzaci. Zatímco ve skupině se trápili, ve čtvrtfinále mistrovství světa porazili do té doby suverénní Kanadu. Podle Petra Čajky rozhodlo to, že se reprezentanti do střetnutí výborně namotivovali. Přímý přenos semifinále sledujte na ČT 2 a webu ctsport.cz v sobotu od 16:30.

Radost českých hokejistů do 18 let
zdroj: HHOF-IIHF Images autor: Steve Kingsman

"Vlétli jsme na ně, všichni jsme padali po ledu, chtěli jsme pro tým udělat maximum. Řekli jsme si, že to je nejdůležitější zápas v životě. Jsme strašně šťastní, že to vyšlo," připomněl útočník Petr Čajka.

"První třetina nám vyšla, drželi jsme si jednogólové vedení celý zbytek zápasu, a to rozhodlo. Ve třetí nám možná trochu docházely síly, ale naštěstí toho Kanaďani nevyužili," doplnil střelec vítězné branky a přiblížil pocity hráčů při nervy drásajícím závěru.

"Snažili jsme se povzbuzovat, odpočítávali jsme čas. Řekli jsme si, že budeme mít den volna, když se to povede. A povedlo se to! Táhli jsme za jeden provaz. Myslím, že jsme byli víc vyhecovaní tím, že proti nám hrála Kanada. Chtěli jsme jim vrátit porážku z Hlinkova memoriálu. To se povedlo," prohlásil Čajka.

Mužstvo na cestě za vydřenou výhrou proti vítězi základní skupiny A nastartoval vedoucí trefou další forvard Matěj Blümel. "Dostal jsem puk 'motýlkem', srovnal jsem si ho a poslal ho na zadní tyč. Je to situace, kterou umím," popsal trefu z poloviny 12. minuty.

"Je to neuvěřitelný pocit, stále tomu nemohu uvěřit. Pomohlo nám to, že jsme byli za outsidery. Ničeho jsme se nebáli a vlétli na ně po hlavě. Bylo důležité, že jsme se po skupině dokázali semknout, zapomenout na předchozí výkony a výsledky. Lukáš Dostál odchytal skvělý zápas. Držel nás celou dobu, mohli jsme se na něho spolehnout," ocenil Blümel.

Podle útočníka Jakuba Lauka tým až teprve ve čtvrtfinále ukázal svou skutečnou tvář, kterou chtěl mít od začátku turnaje. "Chtěli jsme hrát jako proti Kanadě. Konečně jsme padali do střel, dohrávali souboje a vyplatilo se nám to. Ve třetí třetině jsme měli chvilkový výpadek, ale naštěstí jsme se sebrali a znovu začali hrát to, co jsme měli," uvedl Lauko.

V semifinále narazí se spoluhráči na dalšího zámořského giganta USA. Američané, kteří ve skupině podlehli Kanadě 4:6, budou obrovským favoritem. Obhájci zlata loni na Slovensku dosáhli již na jubilejní desátý titul. Z posledních devíti MS vyhráli sedmkrát.

"Když však zopakujeme výkon proti Kanadě, máme šanci uspět i v semifinále. Známe je, několikrát jsme s nimi hráli. Možná by nám mohli vyhovovat, hrají podobně jako Kanada," uvažoval nahlas Lauko.

"Byl to asi náš nejlepší zápas na turnaji. Snažili jsme se hrát výborně do obrany, ale zároveň aktivně. Důležité bylo, že jsme se v první třetině dostali do vedení. Sami jsme si to ale zdramatizovali. Dali jsme druhý gól a měli zápas parádně rozehraný, pak jsme se ale trochu nepochopitelně začali bát o výsledek a dovolili Kanaďanům snížit. Nakonec to tedy bylo velké drama," ohlédl se za utkáním Martinec.

Hráči si podle něho naplno uvědomili, že jejich výkony na turnaji nebyly optimální. "Nebyli jsme disciplinovaní a zbytečně jsme faulovali. Nehráli jsme jako tým. Je dobře, že jsme si to uvědomili včas a že se zápas s Kanadou podařilo vyhrát," dodal Martinec.

Zdroj
ČTK, iihf.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články