Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Reprezentaci do 18 let start šampionátu nevyšel, na úvod nestačila na Slováky

První zápas na mistrovství světa v Rusku se české reprezentaci do 18 let nevydařil. V úvodním vystoupení Češi podlehli výběru Slovenska 2:5, když nezachytili hlavně začátek utkání a v 15. minutě prohrávali už 1:4. Mezi jedinými úspěšnými českými střelci byli Lauko s Pláškem. V dalším zápase se svěřenci trenéra Bruka střetnou s domácí sbornou.

Karel Plášek ml.
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

"Problémem byla první třetina, do které jsme vstoupili špatně a prohráli ji 1:4. Byli jsme dost nervózní, naopak Slováci už měli za sebou jeden zápas a spadlo to z nich dříve. To ale není omluva," zhodnotil utkání Bruk.

Při první šanci Slovenska ve čtvrté minutě ještě brankář Dostál odolal, když si poradil s Tkáčovou střelou i s dorážkou Ferenyiho. Vzápětí byl ale vyloučen na pět minut a do konce utkání Malík a už po 11 vteřinách dlouhé přesilové hry otevřel skóre střelou od modré čáry Mrázik.

Vyrovnat mohl o chvilku později v pokračujícím oslabení českého týmu Kropáček, který se dostal do úniku, ale Vyletelka jeho bekhendový blafák kryl lapačkou. Malíkův trest naopak využili Slováci ještě ke zvýšení náskoku a z levého kruhu skóroval opět Mrázik.

Po Džuganově faulu se hrálo ve čtyřech proti čtyřem a z úniku snížil Lauko, který vzápětí opět ujel, ale tentokrát mu zakončení tvrdou střelou nevyšlo. Při Česancově trestu mohl vyrovnat také Střondala, ale slovenský brankář zasáhl.

Ve 14. minutě se radovali opět Slováci, protože v přečíslení proměnil Čajkovičovu přihrávku Džugan. Za 69 vteřin se v závaru před Dostálem prosadil Čajkovič a zvýšil na 4:1. Do české branky se postavil Dvořák. Slováci se ještě v úvodní části ubránili při vyloučení Ferenyiho.

"Vůbec nám nejely nohy, navíc jsme dohrávali na pět beků, takže toho měli hodně. Nevyužili jsme přesilovky, kterých jsme hráli asi deset a dali jen jeden gól. Měli jsme jich dát víc. Tam se lámal chleba," popsal klíčový rozdíl mezi soupeři kapitán Libor Zábranský mladší.

V druhém dějství se nejdříve Brukův výběr ubránil při Čajkově pobytu na trestné lavici, ale mohl znovu inkasovat v přesilovce při Turanově trestu. Džuganův bekhendový pokus po úniku ale skončil na levé tyči. V 27. minutě zamířil na druhé straně do pravé tyče Čajka.

Slováci odolali při dalším Turanově trestu, Ilenčíkovo vyloučení ale už ve 32. minutě potrestal Plášek. Za 39 vteřin ale soupeř opět získal tříbrankový náskok. Z dorážky se trefil Okuliar a sudí si ještě platnost branky prověřili u videa.

"Je to naše hloupost, že se dotáhneme na 2:4 a místo toho, abychom se dostali na koně, inkasujeme hned takový gól. Musíme se z toho poučit, aby se nám to nestávalo v dalších zápasech," litoval Zábranský. Češi pak putovali třikrát za sebou na trestnou lavici, ale Slovensko nezužitkovalo ani 64 vteřin trvající přesilovku pět na tři.

V závěrečném dějství mohli Češi zkorigovat stav, ale po Jeníkově pokusu ve 43. minutě pomohla Vyletelkovi tyč a o dvě minuty později při Kováčikově vyloučení a šanci Gajarského i břevno. Slováci už si výhru pohlídali.

"Věřili jsme do poslední minuty. Ve hře pět na pět si troufnu říct, že jsme byli vyrovnaným, chvilkami i lepším týmem. Bohužel nám dnes nepřálo ani štěstí, jejich gólman měl navíc výborný den a pochytal úplně všechno," pochválil výkon slovenského brankáře Zábranský. Kouč Bruk se před dalším duelem i v reakci na Malíkovo vyloučení chystá rozšířit soupisku. "Budeme dopisovat jednoho nebo dva hráče a možná už ji celou uzavřeme," dodal Bruk.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let - skupina B (Čeljabinsk):

ČR - Slovensko 2:5 (1:4, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Lauko (Klejna), 32. Plášek (Zábranský, Střondala) - 5. Mrázik, 7. Mrázik (Dlugoš, Turan), 14. Džugan (Čajkovič, Čederle), 15. Čajkovič (Bučko), 33. Okuliar (Čajkovič). Rozhodčí: Anderson (USA), Holm (Švéd.) - Kovacs (Švýc.), Nordlander (Švéd.). Vyloučení: 6:9, navíc Malík (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 3580.

Sestava ČR: Dostál (15. Dvořák) - Dajčar, Zábranský, Malík, Klejna, Doktor, Adámek - Pekař, Blümel, Kvasnica - Jeník, Plášek, Střondala - Gajarský, Lauko, Čajka - Sklenář, Kropáček, Teplý. Trenéři: Bruk, T. Martinec a Studnička.

Francie - Finsko 0:7 (0:0, 0:3, 0:4) Branky: 32. a 49. Kakko, 36. a 52. Petman, 40. Hirvonen, 48. Lundell, 57. Nordgren.

Skupina A (Magnitogorsk): Švýcarsko - USA 5:8 (1:3, 4:3, 0:2) Branky: 7. a 21. Mettler, 29. Kohler, 29. Villa, 35. Patry - 3. a 39. Hughes, 4. Janicke, 5. Turcotte, 28. Farabee, 37. Wahlstrom, 46. Weiss, 47. M. Samuelsson.

Kanada - Bělorusko 8:3 (5:2, 1:0, 2:1) Branky: 13. a 45. Noel, 2. McBain, 3. Lavoie, 3. Lafreniere, 13. McIsaac, 37. Foudy, 51. Dellandrea - 2. Usov, 7. Protas, 41. Masilevič.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články