Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plekancův gól byl Torontu málo. Boston táhlo české duo Pastrňák, Krejčí

Od února čekal, až se po výměně z Montrealu prosadí za Toronto. Tomáši Plekancovi se sérii podařilo utnout v utkání play-off proti Bostonu, jenže Maple Leafs to bylo málo. I v dresu Bruins se totiž dařilo Čechům. David Pastrňák přihrál na dvě branky, David Krejčí na jednu a jejich tým vyhrál 3:1. Stejným poměrem navíc vede celou sérii. Washington uspěl v Columbusu i podruhé a vítězstvím 4:1 vyrovnal stav série na 2:2.

Bostonský David Pastrňák (vpravo) se raduje s Bradem Marchandem
zdroj: REUTERS autor: Dan Hamilton

Elitní řada Bostonu s Pastrňákem na křídle vyšla v minulém utkání bodově naprázdno a její složení se změnilo, protože Patrice Bergerona nepustilo do zápasu zranění. Chybět by měl jen pár dní, v první formaci ho nahradil Riley Nash. "Je to chytrý hráč, velmi dobrý v obraně. Není lehké hrát se mnou a Marchem (Bradem Marchandem) hlavně v defenzivě, ale zvládl to výborně," uvedl Pastrňák.

I bez Bergerona udeřil Boston z prvního střídání a Pastrňák si u trefy z 28. sekundy připsal asistenci. Domácí ale brzký gól nesrazil a srovnali krok ještě v úvodní třetině díky přesné střele Plekance z mezikruží. Kladenský odchovanec na první gól v dresu Toronta čekal téměř dva měsíce, za kanadský klub se gólově prosadil až v 21. utkání.

Hosté rozhodli na přelomu druhé a třetí části trefami z přečíslení. Vítězný gól připravil Pastrňák, který na vlastní obranné modré čáře získal puk, zavezl ho po pravé straně do útočného pásma a ideálně přihrál Bradu Marchandovi. Ten zakončil do prázdné branky a poté jen uznale pokyvoval hlavou směrem k českému spoluhráči.

"Je to fenomenální tvůrce hry. Nedíval se na mě, ale tušil jsem, že by mohl tohle provést. Už to během sezony několikrát takhle udělal," vysekl Marchand poklonu Pastrňákovi. Oba přitom před gólem byli už na ledě přes minutu. "Měli jsme šanci na přečíslení dva na jednoho, to vždycky nějakou energii v sobě ještě najdete," pousmál se Pastrňák.

Třetí gól padl podobně jako druhý po akci Davida Krejčího, který hrál sté utkání v play-off NHL. Český útočník zblokoval ve vlastní třetině puk, podnikl rychlý protiútok a žabičkou přes obránce Romana Poláka nabil skórujícímu Jakeu DeBruskovi.

"Měli jsme několik sólových úniků a brejků dva na jednoho. A nic z toho. Zato oni využili obě jejich přečíslení dva na jednoho," poukázal trenér Toronta Mike Babcock na hlavní rozdíl mezi oběma týmy v zápase. "I když dali první gól, zápas jsme kontrolovali. I za stavu 1:2 jsme hráli dobře, pořád jsme měli šanci. Mrzí mě, že jsme nevyužili ani absenci Bergerona," dodal kouč.

Pastrňák, který s jedenácti body (4+7) vede produktivitu play-off, byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu a Plekanec třetí. Hlavním hrdinou se stal brankář Bostonu Tuukka Rask, který kryl 31 střel.

Poprvé se v sérii mezi Columbusem a Washingtonem neprodlužovalo. Hosté v prvních dvou zápasech promarnili dvougólový náskok a prohráli, minule přišli o vedení 1:0 a 2:1. Tentokrát ale Capitals kontrolovali zápas. "Myslím, že nikdo z nás o nás nepochyboval. Přijeli jsme sem se správným nastavením, že uspějeme, a povedlo se to," uvedl gólman Washingtonu Braden Holtby, který kryl 23 střel.

Washington opět vstřelil první gól. Tom Wilson otevřel v sedmé minutě skóre a T. J. Oshie s Alexandrem Ovečkinem zvýšili na 3:0. Domácí ve třetí třetině snížili, ale Jevgenij Kuzněcov zpečetil výhru do prázdné branky.

"Nemá smysl, abychom rozebírali dnešní zápas. Pokazili jsme ho. Od začátku jsme byli nervózní, vůbec nevím proč. Hráli jsme jak roboti. Musíme jít dál a příště hrát lépe," uvedl trenér Columbusu John Tortorella, který už v průběhu druhé třetiny míchal se složením jednotlivých formací.

Výsledky 1. kola play-off NHL:

Východní konference - 4. zápasy:

Toronto - Boston 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Branky: 8. Plekanec - 1. Krug (Pastrňák), 37. Marchand (Pastrňák), 45. DeBrusk (Krejčí). Střely na branku: 32:21. Diváci: 19 689. Hvězdy zápasu: 1. T. Rask, 2. Pastrňák (oba Boston), 3. Plekanec (Toronto). Stav série: 1:3.

Columbus - Washington 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

Branky: 47. Jenner - 7. Wilson, 30. Oshie, 43. Ovečkin, 58. Kuzněcov. Střely na branku: 24:33. Diváci: 19 395. Hvězdy zápasu: 1. Kuzněcov, 2. Ovečkin, 3. Wilson (všichni Washington). Stav série: 2:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články