Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Češi opět začali vlažně, ale potom Francouze jasně přejeli

Hokejová reprezentace zbrojí na světový šampionát do Dánska a dalším bodem přípravy Jandačova týmu je zápas Euro Hockey Challenge s Francií. Český celek první utkání se soupeřem, jehož výkonnost jde zvolna nahoru, vyhrál 5:2. V Amiens ale začal špatně a po první třetině prohrával 0:2. V Cergy to téměř zopakoval, opět Francouzi vedli rychle 2:0, potom ale čeští hráči opět zvýšili důraz, začali lépe bruslit a kombinovat - což přineslo obrat a výhru 6:2.

Utkání Francie - Česko
zdroj: ČTK autor: Petr David Josek

Už po devíti vteřinách prověřil Bartošáka z dobré pozice zakončující Texier a vysloužil si potlesk zaplněného hlediště. V páté minutě přišla první velká šance Čechů: Šťastný po Orsavově akci zakončoval, ale byl až moc blízko Quemenerovi, takže narazil na betony domácího gólmana.

Po chvilce kouzlil před Bartošákem Rech, a ačkoli byl faulovaný, málem svou akci zakončil. V cestě mu sice stál pravý beton českého gólmana, ale Rechovo zpětné nahození před branku přistálo před Leclercem, jenž halfvolejem trefil odkrytou branku. V 11. minutě navíc propálil povedenou střelou zápěstím Bartošáka Perret a český výběr tak měl před sebou opět dvoubrankovou ztrátu.

Vzápětí navíc sudí za tvrdý zákrok na polovině hřiště poslali do sprch Adama Musila, přestože nechali Šťastného, aby dokončil přečíslení dvou na jednoho. Pomsta ze strany Francouzů znamenala zkrácení oslabení z pěti na tři minuty. Od té chvíle se na ledě hodně jiskřilo, ale důležité pro hosty bylo, že těžké chvíle přestáli bez dalšího inkasovaného gólu a navíc sami v přesilovce čtyři na tři snížili po trefě Kašeho, který zakončil snadno do prázdné branky.

Další výměny názorů se objevily i v druhém dějství, ale situace se postupně uklidnila a hosté se dostávali do obrátek. Málem je při vlastní přesilovce přibrzdil chybou při rozehrávce za brankou Bartošák, ale Lamperier v obrovské příležitosti selhal.

Trest se dostavil zanedlouho, když Pavelka v 34. minutě využil pouhou vteřinu před koncem Manavianova trestu přesilovku. Domácím mohl brzy poté vrátit vedení Berthon, jenž zůstal mezi kruhy osamocený zády k Bartošákovi a pohotově vypálil bekhendem, ale neuspěl.

Na druhé straně zakončil po rychlé kombinaci Pyrochta, dovršení obratu ale přinesl až Hanzlův bekhend v 38. minutě. Vedení český tým uklidnilo, dostal se do pohody a přidal i další góly. V 46. minutě se blýskl individuální akcí s gólovou tečkou Šťastný, jen o 18 vteřin později pak Kaut obtěžoval Chakiachviliho tak dlouho, až ho obral o puk a nabídl gól Kousalovi, jenž neodmítl. Výhru pak v samém závěru zvýraznil ještě Řepík.

Češi zatím z deseti přípravných duelů před MS odehráli čtyři a všechny vyhráli minimálně tříbrankovým rozdílem. V Amiens uspěli po výsledku 5:2, v Příbrami předtím porazili Švýcarsko 5:2 a 4:1. Po návratu z Francie se Jandačův tým představí Carlson Hockey Games v Pardubicích a generálkou budou Švédské hry.

Francie - Česko 2:6 (2:1, 0:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 7. Leclerc (Rech), 11. Perret (Ritz, Gutierrez) - 20. D. Kaše (M. Stránský), 34. T. Pavelka (Kousal), 38. R. Hanzl (D. Šťastný), 46. D. Šťastný, 46. Kousal (M. Kaut), 59. Řepík (M. Kaut). Rozhodčí: Nyqvist (Švéd.), Bliek - Caillot, Furet (všichni Fr.). Vyloučení: 8:4, navíc A. Musil (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:2. Diváci: 2986.

Francie: Quemener - Manavian, Besch, Hecquefeuille, Chakiachvili, Janil, Gallet - Fleury, Texier, S. Treille - Leclerc, Bouvet, Rech - Raux, Berthon, Lamperier - Perret, Ritz, Guttierez. Trenéři: Dave Henderson a Pierre Pousse.

Česko: Bartošák - Pyrochta, Jordán, D. Sklenička, Klok, T. Pavelka, Hrbas, J. Galvas, Moravčík - D. Kaše, R. Hanzl, M. Stránský - Řepík, Kousal, Birner - Orsava, A. Musil, D. Šťastný - M. Kaut, Tomášek, Ordoš. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Hlasy po zápase

Josef Jandač (trenér ČR): "Bylo to trošku podobné jako včera, znovu 2:0 pro Francii, pak jsme začali trošku hrát, postupně jsme přidávali branky a tu hru kontrolovali. Začátek byl zase trošku ospalý. Z mého pohledu to bylo podobné, ale rozdíl byl v tom, že dnes vyhrály speciální týmy své části při přesilovkách a oslabeních, zatímco včera je prohrály. Vítězství je dobré, dáváme i dost branek, tým má dobrého ducha, ale co se týká hry, tak je pořád co vylepšovat."

David Kaše (útočník): "Rozhodně nechceme v každém utkání prohrávat 0:2, takže určitě musíme zlepšit vstupy do zápasu a dávat si na to pozor, ale je důležité, že se nám ten nepříznivý stav povedlo otočit. Bylo to dnes o něco více vyhrocené než v pátek, byl tam ten faul, kterým se spustily šarvátky, v tom byl asi největší rozdíl."

Martin Kaut (útočník): "Francie na nás vlítla a první třetinu jsme hráli špatně, ale naštěstí jsme dali na jejím konci gól v přesilovce na 1:2, což si myslím, že nám pomohlo a nakoplo nás to. Pak už jsme zbytek utkání byli lepší. Takhle otočený zápas, navíc podruhé za sebou, je určitě cenná zkušenost."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články