Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Jágr a NHL? Je to stále otevřené. Legenda měla i nabídku z Berlína

Bude se psát další část kapitoly Jaromír Jágr a NHL? Legendární útočník to ještě sám netuší. Ani nemůže. Tady hraje prim zdraví. V Calgary má nicméně stále platnou roční smlouvu, takže vrátka pro to, aby se mohl vrátit, jsou případně otevřená. Jágr je prý nyní hlavně rád, že může sezonu dohrát v Česku - ať už na Kladně či v Třinci (více čtěte zde). Co bude dál, se uvidí. V posledních hodinách tu byla totiž ještě jedna, možná trochu překvapivá možnost - angažmá v Berlíně.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK/AP autor: David Zalubowski

"Věřím, že co bude, to bude. Že se věci stávají z nějakého důvodu. I věci, které nebyly moc pozitivní, se postupem času ukázaly jako nejlepší, co se mi mohly stát," prohlásil Jágr.

Jestli byl duel Calgary s Chicagem 31. prosince jeho posledním zápasem v nejlepší lize světa? Jágrovi se těžko hledá odpověď. "To bych také rád věděl. Beru to tak, že jsem momentálně na Kladně a můj cíl je dostat se do formy a pomoct mužstvu dostat se do play-off, do baráže a pokusit se vybojovat extraligu," řekl Jágr.

Když bude zdravý, objeví podle svých slov další motivaci. "Snažím se brát věci pozitivně. Jestliže bude zdraví, tak přijdou tréninky a chuť užívat si to a něco dokázat," dodal.

"To byly tři věci, které ovlivnily, že jsem nepředváděl výkony, které bych chtěl. Zažíval jsem zápasy, že jsem se vyloženě těšil a po dvou třech střídáních jsem si říkal: 'Máš to zapotřebí?' I maséři mi říkali, že se vyloženě trápím," popsal poslední týdny v Calgary.

Po odchodu z Floridy čekal poprvé v kariéře na kontrakt celé léto až do začátku října. Díky smlouvě s Calgary se mu otevřela šance překonat rekord legendárního Gordieho Howea v počtu startů v NHL. Ale v sezoně sehrál jen 22 utkání a s 1733 duely je třetí za Markem Messierem (1756) a Howem (1767).

"Amerika je statistikami posedlá, ale o to je ta soutěž zajímavější. Druhá věc je, že fanoušci a novináři berou rekord v zápasech daleko seriózněji než já. Mít nejvíc zápasů nikdy nebyl můj cíl, ani v posledních letech. Jediný cíl ve statistikách byl dosáhnout 2000 bodů. Když se mi dařilo na Floridě, tak jsem věřil, že bych to mohl zvládnout, ale to už je passé," podotkl Jágr.

Jágr a Berlín?

16/12/2017

"Měli o mě eminentní zájem už v létě. Domlouvali jsme se tehdy na konkrétních podmínkách. Klub vlastní majitel Los Angeles. Luc Robitaille, se kterým jsem hrál a se kterým jsem velice dobrý kamarád, se v klubu nějakým způsobem angažuje. Měl jsem zaručené, že se o mě velice dobře postarají, takže jsem o tom přemýšlel," řekl Jágr.

Eisbären se teď ozvali znovu. "Jakmile se dozvěděli, že se vracím do Evropy, tak byli hodně aktivní. Jsem rád, že pochopili, že se potřebuju doléčit a nejsem v takové formě, abych hrál někde v cizině. Zdraví je pro mě nejdůležitější," dodal.

V NHL za Pittsburgh, Washington, New York Rangers, Philadelphii, Dallas, Boston, New Jersey, Floridu a Calgary nasbíral 1921 bodů za 766 branek a 1155 asistencí. Zámořská soutěž se v posledních letech hodně omladila a podle Jágra je těžké se v současném stylu hry v jeho věku držet.

"Je to založené na kondici a rychlosti, přecházení jeden na jednoho a soubojů u mantinelu je minimum. Je to spíš o nastřelení a co nejrychleji se dostat do pásma soupeře. Je to riskantnější než za naší doby. Hráči nečekají, že může být chyba a hned letí do útoku," prohlásil Jágr.

Těžko se mu na to zvyká. "A ani nemůžu svou rychlostí. Já bych spíš potřeboval hráče, kteří si puk udrží, hrajou kombinačně na malém prostoru a postupně přejdou do protiútoku. Na Floridě mi vyšli vstříc."

Ilustrační foto

"Pokud budu ve svém věku hrát ve třetí nebo čtvrté lajně, nebudu dělat body, tak rozumím tomu, že dají přednost mladému hráči. Zcela jim rozumím, že je zbytečné, abych zabíral místo. Asi bych jako majitel udělal to samé. Jsem realista," dodal Jágr.

Každopádně byl rád, že si poprvé v kariéře zahrál za klub z Kanady. "Přesně to, co jsem očekával, se stalo. Ohromný zájem fanoušků, i proto mě mrzí, že jsem tam nezůstal déle a neodevzdal, co jsem chtěl. Každou střelu i šanci dokázali ocenit, což se málokde jinde vidí. Možná jejich optimismus byl až moc velký," uzavřel Jágr.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články