Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Dvacítka vyrazí do Buffala s předstihem, trenéři sází na zkušenosti

Přejít přes čtvrtfinále, tento v posledních letech nedosažený cíl má před sebou česká hokejová reprezentace do 20 let. Cílem českého výběru bude jako každoročně medaile, tu si ale Češi z mistrovství světa přivezli naposledy v roce 2005. Šampionát dvacítek začíná v Buffalu sice až po Vánocích, ale tým vyrazí už pozítří do zámoří na přípravné soustředění.

Filip Pešán a Miroslav Přerost
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Dvacítka se bude chystat na MS v nedalekém Niagara Falls. "Zvolili jsme stejný model jako před rokem. Máme 11 hráčů v zámořských soutěžích, navíc je to dobré i z hlediska aklimatizace a zvyknutí si na menší hřiště," řekl manažer hokejové dvacítky Otakar Černý.

"Už celý letní program v červenci a srpnu byl zaměřený na to, aby si hráči zvykli na užší kluziště. A přizpůsobují se tomu i jinde po Evropě, výjimkou byl turnaj v Balašiše, který se hrál na standardním evropském ledě. Samozřejmě jde i o časový posun a taky větší klid na práci," doplnil Černý.

Trenérské trio Filip Pešán, Rostislav Vlach a Miroslav Přerost pozvalo na přípravný kemp dva brankáře, deset obránců a patnáct útočníků. Hned osm hokejistů má zkušenosti už z předchozího šampionátu v Montrealu.

"Turnaj je sledovaný, hraje se ve velké hale, před velkou návštěvou a některým klukům by se mohly rozklepat kolena. A zkušenost je v tomhle věku k nezaplacení. Pokud tedy jede hráč už na svůj druhý šampionát, tak je to k nezaplacení," připustil Černý.

Jedním ze zkušenějších reprezentantů bude i obránce František Hrdinka z Mladé Boleslavi, "Nejvíc je znát menší hřiště. Na všechno je mnohem méně času, je tam víc soubojů. A není tam moc prostor pro individuality, všichni hrají jen za tým a jeho úspěch," řekl Hrdinka.

Pešán: Chceme medaili, ale těžké bude už jen postoupit ze skupiny

Trenér Filip Pešán tuší, že nebude jednoduché už jen postoupit ze skupiny do čtvrtfinále. Věří však, že jeho svěřenci úkol zvládnou a zabojují o zisk cenného kovu. "Je to trošku schizofrenní situace. Vím, že nebude lehké postoupit ze skupiny, ale zároveň strašně toužím po tom udělat výsledek a medaili," řekl Pešán.

V současném kádru je 27 hráčů. Z původní širší nominace již vypadl zraněný útočník Ondřej Machala, jehož místo zaujme Jáchym Kondelík startující momentálně s devatenáctkou v Kanadě na turnaji World Junior A Challenge.

"Z devatenáctky se mohou připojit i další hráči. Zřejmě ale jen v případě, že by se někdo zranil nebo na turnaji někdo zazářil. Ve dvacítce máme momentálně pět pětek a nepřepokládám, že by k velkým změnám došlo. Chceme dát šanci hráčům, které jsme si vybrali," uvedl Pešán.

Momentálně počítá s tím, že brankářskou trojkou bude Milan Klouček. I on stejně jako Kondelík absolvuje turnaj v Truru.

Klíčovými postavami českého týmu by měli být útočníci Martin Nečas a Filip Chytil, kteří v této sezoně okusili NHL. Nečas se vrátil do Brna a Chytil působí na farmě New York Rangers v Hartfordu. Zámořský klub jej na juniorské MS bez problémů uvolnil. "Filip je ústřední postavou farmy v Hartfordu, ale vedení Rangers jasně projevilo zájem, aby na mistrovství světa startoval," řekl Pešán.

Šampionát do 20 let se uskuteční od 26. prosince do 5. ledna a Češi se ve skupině B postupně utkají s Ruskem, Švédskem, Běloruskem a Švýcarskem. Před turnajem je čekají přípravné zápasy s Kanadou a Finskem, po kterých Pešán s asistenty Rostislavem Vlachem a Miroslavem Přerostem určí konečnou nominaci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články