Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Litvínov ukončil na Spartě sérii porážek a opustil poslední místo

V souboji dvou týmů s nepříliš dobrou aktuální formou se prosadil Litvínov, který ve 30. kole extraligy vyhrál na ledě Sparty 6:3. Severočeši dokázali ukončit sérii porážek zásluhou povedené závěrečné třetiny, ve které skórovali hned čtyřihrát. Hosté proměnili tři přesilovky, dvakrát se prosadil František Lukeš a Verva se odlepila z posledního místa. Sparta získala z posledních čtyř domácích zápasů pouze dva body.

Utkání Sparta - Litvínov
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"V předchozích zápasech nám přesilovky vůbec nevycházely a dnes jsme dali góly skoro ze všeho. Rozdíl byl hlavně v tom, že jsme stříleli, stáli jsme před bránou a nehráli jsme po rozích. Zaplaťpánbůh, že nám to tam spadlo," radoval se Lukeš.

Sparta začala aktivně a litvínovský brankář Petrásek si připisoval jeden zákrok za druhým. Složité situace však řešit nemusel. Poprvé kapituloval ve 12. minutě, kdy jej bezprostředně po buly prostřelil obránce Michálek. Jednalo se o 16. střelecký pokus sparťanů.

Z vedení se však domácí radovali jen chvíli. O minutu později byl vyloučen Říčka a Litvínov první přesilovou hru bleskově využil. Honzíka překonal již po pěti sekundách výhody Sörvik. Úroveň hry následně opadla a bylo jasně vidět, že oba týmy mají do ideální pohody daleko.

"Začali jsme tlakem, bohužel ale pak přestaneme hrát. Nevím proč, čeho se bojíme. Upustíme od hry, kterou bychom chtěli hrát, nejsme aktivní, stáhneme se a vyrábíme jednu chybu za druhou. Jeden vedle druhého. A jsme za to trestáni," řekl po utkání útočník Sparty Lukáš Pech.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta - Litvínov

Severočechům se ale dařily přesilovky a dokázali potrestat i druhý faul domácích. Hunkesovu střelu ještě Honzík vyrazil, ale o několik sekund později tečoval pokus stejného obránce Lukeš a hosté vedli.

I Pražanům k dalšímu gólu pomohly početní výhody. Vyloučení Guly a Kubáta sice nevyužili, ale když se na trestné lavici sešli Sklenička a Trávníček, dokázal Pech vyrovnat. Jeho trefu však musel potvrdit videorozhodčí, podle kterého Petrásek zastavil puk až za brankovou čárou.

"Myslel jsem si, že to byl gól, ale jistý jsem si nebyl. Viděl jsem, že to chytá za brankou, ale jestli byl puk celým objemem za čárou nebo ne, to jsem si jistý nebyl. Litvínovští se mě ptali a říkal jsem, že nevím. Byl jsem půl metru od čáry a úhel je jiný. Byl jsem ale rád, že to tam padlo," řekl Pech.

Brankář Michael Petrásek, jenž si v utkání připsal 42 zákroků, to ale viděl jinak. "Podle toho, co jsem viděl na kostce, bych gól neuznal. Musel bych vidět, podle jakého záběru to uznal. Deska vyrážečky je nějak dlouhá a sice byla za čárou, ale puk mě trefil do prstu. Nehledě na to, že na tom záběru nebyl vidět ani puk," řekl Petrásek.

Následně sice Litvínov poprvé nevyužil přesilovku, ve 45. minutě se přesto hosté dostali opět do vedení. Honzíka překonal z ideální pozice mezi kruhy Vandas. Ve 49. minutě byl vyloučen za faul v útočném pásmu Jarůšek a Lukeš svým druhým gólem přiblížil hosty k výhře.

Sparta při Lukešově vyloučení odvolala brankáře, místo snížení ale sama inkasovala. Na Gerhátův gól sice bleskově v pokračující výhodě odpověděl Říčka, drama se ale nekonalo. Při další power play se prosadil Trávníček, Litvínov tak po čtyřech prohrách na ledě Sparty uspěl.

Sparta Praha - HC Litvínov 3:6 (1:1, 1:1, 1:4)

Branky a nahrávky: 13. Z. Michálek (Kudrna, Pech), 38. Pech (J. Hlinka, Z. Michálek), 58. Říčka (Piskáček) - 14. Sörvik (J. Černý, Ihnacak), 25. F. Lukeš (V. Hübl, Hunkes), 45. Vandas (J. Černý), 50. F. Lukeš (V. Hübl, Hunkes), 58. Gerhát, 59. Trávníček. Rozhodčí: Hejduk, M. Sýkora - Jindra, Zíka. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 8597.

Sparta: Honzík - Z. Michálek, Piskáček, Kalina, Mikuš, T. Dvořák, Švrček, Nedomlel - Jarůšek, P. Vrána, Říčka - Kudrna, Pech, Smejkal - Forman, J. Hlinka, Reichenberg - Uher, Klimek, Kumstát. Trenéři: F. Výborný a J. Nedvěd.

Litvínov: Petrásek - Hunkes, Kubát, Baránek, Sörvik, Gula, Z. Sklenička, od 41. navíc L. Doudera - Gerhát, V. Hübl, F. Lukeš - Vandas, Ihnacak, J. Černý - Jánský, M. Hanzl, Trávníček - Jurčík, Válek, Matoušek. Trenéři: Rulík a D. Stránský.

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Rozhodly přesilovky. V první třetině jsme měli tlak, střely byly asi 21:7, ale bohužel jsme to nedokázali vyjádřit gólově. Kdybychom dali dva tři góly, tak bychom se asi uklidnili, ale to je kdyby. Nedali jsme a Litvínov nás trestal z přesilovek. V závěru už jsme byli v křeči, zkoušeli jsme hru vabank, hráli bez gólmana, ale nevycházelo nám to. V reprezentační pauze se musíme zaměřit na všechno, musíme začít od obrany přes útok, prostě na všechno. Budeme to muset projet jako minulou pauzu, po které se nám celkem dařilo a bodovali jsme. Tak doufám, že i tahle pauza nás nakopne."

Radim Rulík (Litvínov): "Sparta byla pro nás před přestávkou těžký soupeř. Pro nás je ale v pozici, ve které v tabulce jsme, těžký každý. Prohrávali jsme 0:1, ale nesložili jsme zbraně. Rozhodly přesilovky, které jsme dokázali využít. Byli jsme v nich produktivní."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články