Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Kapitán českých sledgehokejistů: Z paralympiády chceme bronz

Čeští sledgehokejisté si potřetí v řadě zahrají na paralympijských hrách. Rozhodl o tom kvalifikační turnaj v Östersundu, který Češi ovládli bez ztráty bodu. Zahrají si tak na třetích Hrách v řadě, dosavadní dvě pátá místa by však čeští reprezentanti rádi vylepšili a z Pchjongčchangu přivezli medaili.

Na začátku kvalifikačního cyklu přitom přišlo velké zklamání, když Češi vypadli ze skupiny A mistrovství světa. Čeští sledgehokejisté se však dokázali vrátit do nejvyšší výkonnostní skupiny a nakonec suverénně vyhráli kvalifikaci na paralympijské hry.

"To, že jsme spadli, byla taková psychická zatíženost našeho týmu. Ale oklepali jsme se. Udělali se tam nějaké změny v realizačním týmu, udělali se nějaké změny v kádru. Přišli nějací noví hráči a tým se naladil psychicky. Vyladili jsme i fyzickou přípravu a formu. No a vyhráli jsme skupinu B mistrovství světa v Japonsku a pak i kvalifikaci v Östersundu, ze které jsme z prvního místa postoupili na paralympiádu," líčil kapitán národního týmu Zdeněk Šafránek.

Cesta na olympiádu ale byla trnitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Českým sledgehokejistům totiž život pořádně zkomplikovala dotační kauza, která zmítá českým sportem, a dokonce hrozilo, že český tým kvůli nedostatku finančních prostředků ani neodcestuje na kvalifikační turnaj.

I proto národní tým vyvinul iniciativu, jejímž prostřednictvím mohli lidé on-line přispívat na přípravu mužstva. Nakonec sledgehokejisté dali i díky pomoci dárců dohromady dost peněz a do Östersundu odcestovali.

Je nám líto, video expirovalo.
Kapitán českých sledgehokejistů: Nakoplo nás, když nám začali fanoušci přispívat na přípravu

"Nakoplo nás to. Začalo to tím, že byly nějaké finanční nesrovnalosti ohledně dotací, a to se s námi táhlo až do odjezdu do Östersundu, až do poslední chvíle, kdy jsme vůbec nevěděli, jestli pojedeme. Pak se založil portál, kam nám lidé mohli přispívat a za to bych jim chtěl moc poděkovat. To nám hodně pomohlo, protože už jsme se nemuseli zatěžovat tím, jestli pojedeme, nebo ne," děkoval zpětně Šafránek.

Samotná kvalifikace už byla v podání českého týmu vítězná jízda, během ní sbírali sledgehokejisté pouze výhry. "Po psychické stránce bylo nejtěžším soupeřem Německo (2. zápas ve skupině, Češi v něm zvítězili 5:1 - pozn. red.), ale výsledek tomu neodpovídal. Němci pro nás byli takový základní postupový kámen. Věděli jsme, že když porazíme Němce, tak je postup skoro jistý. Ale i po výhře nad Německem jsme ještě neoslavovali, protože jsme si říkali, nebudeme oslavovat, dokud jsme nepostoupili," vzpomínal kapitán českého týmu.

Na paralympiádě se o medaile utká osmička týmů, krom Česka ještě Kanada, Spojené státy, Jižní Korea, Norsko, Itálie, Japonsko a Švédsko. Jednoznačnými favority jsou severoamerické celky, zbytek pole včetně české reprezentace plánuje bojovat o bronz.

"Naše šance se nacházejí doufám aspoň minimálně na třetím místě. Ale o to třetí místo bude velký boj, jelikož tam není Rusko. Všechny týmy vědí, že je to otevřené a všechny týmy od třetího místa po poslední místo se o to budou rvát. Všichni vědí, že je možnost na to dosáhnout," prohlásil Šafránek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články