Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Jágr pro ČT sport: Kdybych hrál v Evropě, pokusím se kvůli olympiádě o návrat do reprezentace

Stále nemá smlouvu v NHL, přesto zdlouhavé čekání Jaromíru Jágrovi nevadí. V touze pokračovat v nejlepší lize světa bude čekat klidně další měsíc. Při výběru nabídek je pečlivý, roli hraje mnoho faktorů a jak sám říká, je to takový poker, kdy nikdo nechce ukázat karty. Pokud by NHL nevyšla, hodlá pokračovat v kariéře v Evropě. Nejslavnější "osmašedesátka" v rozhovoru s šéfkomentátorem ČT sport Robertem Zárubou zároveň prozradila, že ve hře je také návrat do reprezentace, pokud bude Jágr cítit, že by byl pro národní tým přínosem.

Jaromír Jágr v dresu Havlát týmu
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Atmosféra v kabině a při zápase je něco, co se nedá tak lehce opustit

Jaromír Jágr se proslavil kromě skvělých gólů a mnoha parádních přihrávek také osobitým herním stylem, kdy si dokázal pokrýt puk díky svým fyzických dispozicím jako nikdo jiný. Hokej se však postupně změnil v průběhu jeho kariéry a souboje jeden na jednoho už tolik nevyhledává.

"Dřív se hokej hrál vyloženě jeden na jednoho. Když jsem měl možnost objet jednoho hráče, tak jsem měl prostor jet přímo do brány. Teď se hrají zóny, takže se protihráči vymění, zakřičí na sebe, takže je to daleko obtížnější," myslí si Jágr. Přesto ho hokej stále nesmírně baví a nehodlá se ho vzdát. "Už jen ta atmosféra v kabině a atmosféra při hokejovém zápase, to je něco, co se nedá tak lehce opustit," říká Jágr.

A to přesto, že se v průběhu let musel přizpůsobit měnícímu se hernímu stylu. Jak Jágr sám dodává, NHL se úplně změnila po výlukové sezoně 2004–05. "Člověk se musí přizpůsobovat, nejen ve sportu, ale kdekoliv v životě. Jestli si myslíš, že hokej, který jsi hrál před dvaceti lety, můžeš hrát i teď, tak jsi na velkém omylu a je to začátek konce," prohlašuje přesvědčivě Jágr.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor Roberta Záruby s Jaromírem Jágrem o přítomnosti i budoucnosti

"Pro mě bylo nejdůležitější se přizpůsobit. Hokej se změnil hlavně po stávce, kdy se změnila pravidla. Najednou dostávali přednost hráči, kteří sice nejsou tak silní, ale o to jsou rychlejší. A tím směrem se ubírá NHL a pořád se to stupňuje," dodává.

Kladno? Všechno je možné

Hokejoví fanoušci neustále spekulují, kde bude Jágr v příští sezoně hrát. Zatím to však neví ani sám hráč. Variant je několik, ve hře je i Kladno, preference jsou však jasné. "Priorita je NHL. Máme ještě pořád několik dní, než začne kemp. I kdyby se to ale nestihlo do kempu, tak doufám, že se nějaká příležitost naskytne, než začne soutěž. Nikam nespěchám," připomíná Jágr.

Při rozhodování o další štaci bere slavný křídelník do úvahy několik faktorů. Obecně se nabízí dva základní – zda jsou důležitější peníze, nebo nabídka týmu – zda ho chtějí spoluhráči a zda na něm bude trenér stavět. Jágr si dobře uvědomuje, že jde o spojité nádoby.

"Je spousta faktorů, které rozhodují. Jít do mužstva, kde mají méně křídel, do mužstva, které má větší šanci vyhrát Stanley Cup, které hraje podobným stylem jako já nebo jít za hráči, s kterými bych si rozuměl. Na druhou stranu, jestli vezmu nabídku za minimum, tak se může stát, že v půlce sezony mi řeknou 'ahoj' a nastupovat vůbec nebudu," rozkrývá Jágr.

Zájem klubů se podle Jágrových slov těžko posuzuje. Zástupci zámořských týmů si oťukávají hráče a jejich agenty, hokejisté zase vyčkávají na nejlepší nabídku, která přistane na stůl. Jágr se při nezvykle dlouhém čekání sám přesvědčil, že nemůže všemu věřit. "Otevřely se mi oči. Nikdy jsem na vlastní kůži nezažil tato jednání. Třeba o tom jednou napíšu knížku," dodává s úsměvem.

"Je to hra peněz, takový poker. Nikdo přesně neukáže karty, ani můj agent ani jejich strana. Je to taková hra a čas zatím netlačí, ani na ně ani na mě. Více méně to tak bývá. V posledních letech jsem se ale domluvil včas tam, kde jsem zakončil sezonu."

Ve hře je i návrat do reprezentace

Nabízí se tak otázka, proč angažmá na Floridě skončilo. V týmu měl výraznou roli mentora mladších hráčů, nyní se ale Jágrova cesta ubere jinudy. "Neměli jsme tak úspěšnou sezonu. Naši klíčoví hráči byli po většinu sezony zranění. Došlo k výměnám, což nikdo nečekal. Nyní přišel nový trenér, který si chce poskládat mužstvo podle sebe. Nejdůležitějším faktorem ale byl fakt, že manažer už chtěl, aby ti mladí hráči vzali zodpovědnost na sebe," poodkrývá Jágr.

Na vhodnou nabídku si však hodlá počkat. Jak už uvedl, čas ho netlačí a na sezonu se sám připravuje. "Já hokej v NHL miluju, proto jsem schopný čekat. Kolik lidí by dalo vše za to, aby mohli odehrát v NHL aspoň jeden zápas? Zázemí a všechno okolo NHL se mi natolik líbí, že si tam chci kariéru prodloužit," prozrazuje.

Ilustrační foto

A pokud nevyjde NHL, jaká varianta je nepravděpodobnější? "Možností je spousta. Zůstat v NHL je jedna varianta. Druhá varianta je zkusit nějakou evropskou soutěž a možná se pokusit o návrat do reprezentace. Ta šance by byla větší tím, že nepojedou hráči z NHL. A nebo zůstat na Kladně a soustředit se na trénink a uvidím, jak se budu cítit."

"Na reprezentaci bych ale musel mít a být dobrý. Kdybych na to měl a trenéři mě požádali, tak bych samozřejmě řekl ano, kdybych věděl, že bych byl nějakým způsobem přínosem. Momentálně se na to ale necítím, musel bych si natrénovat. Ale na druhou stranu, měl bych spoustu času se na to připravit. Kdybych se však nepřipravil, řeknu 'nemůžu, nemám na to', dodává Jágr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články