Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

František Ševčík, stříbrný z Grenoblu a pětinásobný mistr ligy, zemřel ve věku 75 let

Brno - Do hokejového nebe odešel bývalý reprezentant František Ševčík. Po dlouhé a těžké nemoci zemřel ve věku 75 let. Dlouholetý hráč Brna, se kterým oslavil v 60. letech pět titulů, se představil na pěti mistrovstvích světa i na olympiádě v Grenoblu v roce 1968, ze které si odnesl stříbrnou medaili a členství v All Stars týmu turnaje.

František Ševčík
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Odchovanec venkovského hokeje z Vilémovic na Blanensku odehrál v reprezentaci 95 zápasů a vstřelil 26 branek. Nejčastěji hrál v útoku s Jozefem Golonkou a Jaroslavem Jiříkem.

"Právě v Grenoblu se nám mimořádně dařilo. Byl to turnaj velkých bitev. Prohráli jsme o gól s Kanadou a o branku porazili Sovětský svaz. Měli jsme krůček ke zlatu, potřebovali jsme porazit pouze Švédsko. Remíza ale naše tehdejší sny zhatila a zůstalo na nás jen stříbro," vzpomínal Ševčík při oslavě 70. narozenin. Na mistrovství světa získal dvě stříbra a dva bronzy.

V brněnské Kometě hrával na pravém křídle útoku se Zdeňkem Kepákem a Jiříkem. V dresu Komety působil 12 sezon. Odehrál 408 zápasů, nastřílel 174 gólů a získal pět mistrovských titulů. V roce 2014 byl Ševčík uveden do Síně slávy českého hokeje společně s Janem Havlem, Ladislavem Šmídem starším a in memoriam Luďkem Brábníkem.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavnostní ceremoniál k uvedení nových členů do hokejové síně slávy
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články