Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Pastrňák ovládl Zlatou hokejku jako nejmladší hráč v historii

Praha - Útočník David Pastrňák se stal nejmladším vítězem v historii Zlaté hokejky. Jednadvacetiletý kanonýr Bostonu v NHL předčil v 49. ročníku ankety o 49 bodů druhého Jakuba Voráčka z Philadelphie. Pětačtyřicetiletý Jaromír Jágr, loňský vítěz a rekordman s 12 triumfy, skončil osmý.

David Pastrňák ovládl anketu Zlatá hokejka
zdroj: ČT4 autor: ČTK/Kamaryt Michal

Pastrňák ovládl s 598 body třetí kolo hlasování, v kterém se od nuly hodnotí nejlepší desítka hráčů po druhé části. Přiblížil se mu jen Voráček, protože třetí David Krejčí, Pastrňákův spoluhráč z týmu Bruins, zaostal už o 215 bodů.

"Musím poděkovat mámě, bráchovi a celé mé rodině, všem, kteří mě během kariéry podporovali. Poděkování patří i spoluhráčům z reprezentace i klubu, zvlášť Zdenovi Chárovi a mému novému bráchovi Davidovi Krejčímu, že se o mě stará poslední tři roky a ukazoval mi, jak se chovat v profesionálním hokeji," uvedl havířovský rodák.

Pastrňák nasbíral v uplynulé sezoně v základní části NHL 70 bodů za 34 branek a 36 asistencí z 75 utkání. Byl tak nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem mezi Čechy v NHL. V play-off zaznamenal v šesti duelech čtyři body za dvě branky a stejný počet přihrávek. 

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězem Zlaté hokejky se stal David Pastrňák

Za národní tým v úvodu sezony ve třech zápasech na Světovém poháru v Torontu nebodoval. Na mistrovství světa v Paříži byl nejproduktivnějším českým hráčem se sedmi body za gól a šest asistencí z osmi duelů. Jako nejmladší držitel 25 kilogramů vážící bronzové sošky hokejisty od sochaře Zdeňka Němečka předčil obránce Miloše Holaně, který ji získal v roce 1993 ve 22 letech. O šest let dříve ve stejném věku triumfoval i brankář Dominik Hašek.

"Je to pro mě čest. Musím to ještě vstřebat, ale samozřejmě si toho hrozně vážím," prohlásil Pastrňák. Pastrňák tak navázal na ocenění pro nejlepšího juniora sezony, které si ze slavnostního galavečera odnesl před dvěma lety. "Super pocit. Před dvěma lety to bylo o mnoho lehčí čekání, protože se junior vyhlašuje hned na začátku," smál se Pastrňák. Vítěz ankety z roku 2015 Voráček ocenil, co Pastrňák během uplynulého ročníku dokázal. "Chci pogratulovat 'Pastovi'. Ve 20 letech mít takovouhle sezonu, to je něco, klobouk dolů. A určitě nezůstane u té jedné," prohlásil Voráček.

Třetí Krejčí se nemohl slavnostního večera zúčastnit, stejně jako sedmý Ondřej Palát a rekordman ankety Jágr, druhý nejproduktivnější hráč historie NHL. Útočníkovi Janu Kovářovi příjemně zhořklo 6. místo, neboť ho pivovar Plzeňský Prazdroj z pozice sponzora národního týmu ocenil za příkladnou reprezentaci pivem na rok zdarma. Pořadí nejlepší desítky uzavíral útočník Michael Frolík. "Jsem tu mezi první desítkou poprvé. A možná i naposled," smál se Frolík. "Vážím si toho, že jsem mohl přijet," dodal Frolík.

Letošní ocenění pro nejlepšího juniora získal osmnáctiletý forvard Martin Nečas z Komety Brno. "Musím poděkovat všem, kteří mě podporují. A jsem moc vděčný i za to, jaký prostor mi dal v Brně v posledních třech letech Libor Zábranský," vzkázal majiteli Komety Nečas. Toho zanedlouho čeká zásadní událost kariéry v podobě draftu NHL. Vysněný tým nemá. "Je mi to tak nějak jedno, hlavně, když po mně někdo sáhne a vezme si mě," nelámal si hlavu Nečas. Nejlepší hokejistkou byla zvolena útočnice Tereza Vanišová z University of Maine a ocenění pro sledge hokejistu sezony převzal Michal Geier z týmu Sharks Karlovy Vary. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články