Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Česko zakončilo domácí turnaj porážkou s Ruskem po nájezdech

České Budějovice ‒ Už před úvodním buly duelu s Ruskem měli svěřenci Josefa Jandače jistotu triumfu na posledním turnaji Euro Hockey Tour. Ještě dvě minuty před koncem vedli 3:2, ale poté srovnal Gusev, který efektním způsobem rozhodl i následné samostatné nájezdy.

Utkání Česko - Rusko
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

Oba trenéři udělali v závěrečném zápase českobudějovického turnaje několik změn v sestavě a nechali odpočívat hráče, kteří měli nominaci na MS jistou. Na české straně tak nehráli Voráček, Červenka, Gudas či Kempný, na ruské Kučerov či Namestnikov.

Ve 4. minutě mohl otevřít skóre Gusev, ale neuspěl, stejně jako Zohorna či Kašpar na druhé straně. Český tým následně přibrzdilo Kovářovo vyloučení, po Kindlově zaváhání prověřil Mrázka Ljubimov.

V 17. minutě se na trestné lavici sešli Zub a Provorov, domácí tým tak měl výhodu 26 sekund přesilové hry pět na tři. Tu sice nevyužil, ale v pokračující klasické přesilovce otevřel skóre Hyka.

Hned na začátku druhé třetiny mohli po české chybě v rozehrávce vyrovnat Dadonov se Šipačovem, Mrázek ale jejich šanci zlikvidoval. Stejná dvojice se však dostala při stejném střídání do přečíslení dva na jednoho a tentokrát již gólman Detroitu kapituloval.

Český tým však získal vedení rychle zpět. Na konci 24. minuty se odrazila Kovářova střílená přihrávka od Vránovy brusle a Sorokin v ruské brance nestihl zareagovat. Elitní formace domácích se dostala i do dalších šancí, Vrána však nejprve střílel těsně vedle a poté jej zastavil pozorný Sorokin.

Při Horákově vyloučení v 46. minutě měli Češi hned dvě velké šance odskočit soupeři na rozdíl dvou branek. Nejprve však Lev trefil po přečíslení tyč, následně Radil neproměnil trestné střílení. V polovině třetí třetiny to domácí mrzelo ještě více, Provorov totiž po rychlém protiútoku vyrovnal.

Nerozhodný výsledek však trval jen dvě minuty, než po Radilově přihrávce vrátil vedení zpět na českou stranu Kovář. Sborná ale dokázala i potřetí vyrovnat. Při Řepíkově vyloučení se prosadil Gusev. Při jeho trefě sice stál Dadonov v brankovišti, české protesty ale rozhodčí nezajímaly.

Zápas se tak musel prodlužovat. V atraktivní hře tři na tři měli více příležitostí domácí, rozhodnout se jim ale nepodařilo. Radil trefil jen tyč. Vítěze utkání tak určily samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější Rusové.

Carlson hokejové hry, turnaj seriálu Euro Hockey Tour v Českých Budějovicích:

ČR - Rusko 3:4 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Hyka (Šulák), 24. Vrána (Jan Kovář, Radil), 54. Jan Kovář (Radil) - 22. Dadonov (Šipačov), 51. Provorov (Tělegin), 58. Gusev (Šipačov, Dadonov), rozhodující nájezd Gusev. Rozhodčí: Björk, Andersson (oba Švéd.) - Gebauer, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 6401 (vyprodáno).  

ČR: Mrázek - Jeřábek, Krejčík, J. Kindl, Šulák, Rutta, Kolář, D. Sklenička, M. Doudera - Radil, Jan Kovář, Vrána - Řepík, Holík, Birner - Hyka, Horák, T. Zohorna - Kašpar, R. Hanzl, Lev. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Rusko: Sorokin - Mironov, Provorov, Bělov, Gavrikov, Bereglazov, Zub, Naumenkov - Ničuškin, Svetlakov, Tělegin - Dadonov, Šipačov, Gusev - Plotnikov, Tkačov, Mozjakin - Golyšev, Ljubimov, Burdasov. Trenér: Oleg Znarok.

Josef Jandač (trenér): "Nepodali jsme špatný výkon, zejména první třetina nebyla vůbec špatná. Šli jsme do vedení, byl to ale spíš obranný zápas, protože Rusové hrají pod Znarokem defenzivně celou sezonu. Nebylo tam moc střel, hrálo se spíš ve středním pásmu. Poslední třetinu jsme neodehráli nejlépe, bránili jsme výsledek a měli málo střel na branku. Dopředu jsme moc nebezpeční nebyli. Dokázali jsme odpovědět na góly, které jsme dostali, ale sami jsme inkasovali po vlastních chybách. Remízu jsme jim nabídli. V prodloužení jsme měli více možností, ale je to vždy vabank. V penaltách to bylo stejné."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články