Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Crosby v prvním duelu předčil Ovečkina. Dvěma góly vystřelil výhru Pittsburghu

New York – První souboj mezi hvězdami Sidney Crosbym a Alexandrem Ovečkinem vyzněl lépe pro prvně jmenovaného. Kapitán Pittsburghu pomohl dvěma góly k vítězství svého týmu 3:2 na ledě Washingtonu a Penguins se díky tomu ujali vedení 1:0 v sérii 2. kola play-off NHL. V druhém čtvrtečním duelu Ottawa porazila 2:1 New York Rangers.

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby se raduje ze vstřeleného gólu
zdroj: REUTERS autor: Geoff Burke

Crosby se trefil dvakrát v úvodu druhé třetiny a zařídil Tučňákům vedení 2:0. Skóre otevřel ve dvanácté sekundě prostřední části po rychlém protiútoku dvou na jednoho, druhou branku přidal o pouhých 52 sekund později dorážkou do odkryté branky.

Ani lídr domácího týmu Alexandr Ovečkin se nenechal zahanbit a v 39. minutě snížil. V polovině třetího dějství pak vyrovnal další ruský útočník Jevgenij Kuzněcov. V 53. minutě však unikl obráncům Nick Bonino, sám před brankářem Holtbym nezaváhal a těsný náskok už hosté udrželi až do konce.

"Ukrást výhru v jejich hale a v podstatě získat zpět výhodu domácího ledu, to je skvělý počin," radoval se Bonino. "A kdoví, jestli se nám nepovede vyhrát i zápas číslo dvě. Zkusíme to!"

Capitals přestříleli soupeře v poměru 35:21, z toho 16:6 ve třetí třetině. Ale nebylo jim to nic platné. "Měli jsme spoustu šancí," konstatoval trenér poražených Barry Trotz. "Celou řadu věcí jsme v dnešním utkání udělali dobře. Bohužel to nestačilo."

Nestačilo to zejména díky tomu, že v brance Penguins podal skvělý výkon Marc-Andre Fleury. Připsal si 33 zákroků a několik z nich bylo téměř zázračných. Hlavně tři minuty před závěrečnou sirénou, kdy při závaru v brankovišti přišel o hokejku, přesto dokázal zastavit dvě nebezpečné střely. "Dlouhou chvíli jsem nevěděl, kde je vlastně puk. Neměl jsem hokejku, tak jsem se snažil co nejlépe vykrýt prostor. Byla to docela legrace," řekl Fleury.

Washington a Pittsburgh se utkávají v 2. kole play-off stejně jako loni, kdy tým z Pensylvánie vyhrál 4:2 na zápasy a nakonec si došel pro Stanley Cup. "Věděli jsme, že to s nimi nebude snadné. Jsou to obhájci poháru. Příště musíme začít diktovat hru od první minuty zápasu a vybudovat si lepší pozici," upozornil Ovečkin, který ve 14 vzájemných duelech ve vyřazovacích bojích nasbíral proti Penguins 22 bodů za 11 gólů i asistencí. Crosby má o pět bodů méně (10+7).

Také v Ottawě začaly padat góly až ve druhé třetině. V 28. minutě dostal Rangers do vedení v přesilové hře obránce Ryan McDonagh. Domácí odpověděli v 39. minutě rovněž v početní výhodě, kdy vyrovnal Ryan Dzingel.

Rozhodnutí přišlo čtyři minuty před koncem základní hrací doby, kdy se poprvé v play-off trefil skvěle hrající obránce Erik Karlsson. Švédský bek, který v 1. kole proti Bostonu přihrál na šest gólů, překvapil krajana v brance Rangers Henrika Lundqvista střelou z nulového úhlu z rohu útočného pásma.

"To jsou věci, které dělají opravdu skvělí hráči. Umí udeřit v pravý čas," řekl trenér Senators Guy Boucher na Karlssonovu adresu. "Ani nejde pořádně říct, co pro náš tým znamená. On je víc než hvězda. Je prostě neuvěřitelné, co předvádí. Je to šikovný hráč, z něhož vyrostla hvězda a teď taky vítěz. Od začátku sezony je pro celé mužstvo ohromnou inspirací."

"Vzhledem k počtu puků, které jsme dnes vyslali na branku, jsme si zasloužili, aby ještě jeden skončil v síti," prohlásil Karlsson, jehož tým přetlačil Rangers na střely v poměru 43:35. "Věděli jsme, že pokud chceme proti Lundqvistovi uspět, musíme ho zasypat opravdu velkým počtem střel. Že cokoliv pod čtyřicet nebude stačit. A nakonec se na nás usmálo štěstí," doplnil kouč Boucher.

Lundqvist do té doby předváděl heroický výkon. Už po první třetině měl 21 zákroků, což je jeho osobní rekord v play-off. Při rozhodujícím gólu si však vybral pořádnou porci smůly. "Stáli tam v řadě tři hráči, ten puk jsem vůbec neviděl. Trefil mě do hlavy a odtud se odrazil do branky. Ani by mě nenapadlo, že střela z toho místa může přes tolik hráčů projít až ke mně. Ale stalo se," litoval Lundqvist.

První hvězdou zápasu byl vyhlášen jeho protějšek Craig Anderson, který zneškodnil 34 z 35 střel. Zákrok večera předvedl šest minut před koncem třetí třetiny ještě za stavu 1:1, kdy lapačkou chytil dorážku Brendana Smithe z mezikruží.

Výsledky - 2. kolo play-off NHL:

Východní konference - 1. zápasy:

Ottawa - New York Rangers 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Branky: 39. Dzingel, 56. Karlsson - 28. McDonagh. Střely na branku: 43:35. Diváci: 16 744. Hvězdy zápasu: 1. Anderson, 2. Karlsson, 3. Dzingel (všichni Ottawa). Stav série: 1:0.

Washington - Pittsburgh 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)

Branky: 39. Ovečkin, 49. Kuzněcov - 21. a 22. Crosby, 53. Bonino. Střely na branku: 35:21. Diváci: 18 506. Hvězdy zápasu: 1. Bonino, 2. Crosby (oba Pittsburgh), 3. Ovečkin (Washington). Stav série: 0:1.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články