Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jednapadesátileté čekání skončilo. Brno porazilo Liberec i počtvrté a slaví titul

Brno – Čekání hokejistů Brna na další mistrovský titul po 51 letech skončilo. Kometa ve finálové sérii extraligy porazila Liberec i ve čtvrtém měření sil a po triumfu 5:2 slaví dvanáctý titul v historii klubu. V celém play-off ztratilo Brno jen dvě utkání, obě v semifinále s Hradcem Králové.

Branky ve čtvrtém duelu padaly až od druhé třetiny a vždy byli napřed domácí. Na úvodní trefu Marka Kvapila sice bleskově odpověděl Lukáš Krenželok, ale pak se během 77 vteřin prosadili Alexandre Mallet Marcel Haščák. Jakub Valský ještě snížil, jenže tentokrát přišla rychlá odpověď Komety a za 45 sekund jí vrátil dvoubrankový náskok Martin Erat. Pojistku přidal v závěru při liberecké power play Jakub Krejčík.

V samostatné české extralize triumfovali Brňané poprvé, jinak ale patří mezi nejúspěšnější tuzemské kluby. Letošní titul je pro ně již dvanáctý, čímž se v čele historického přehledu dotáhli na vedoucí Jihlavu. Předchozí vítězství Brna se datují do let 1955 až 1966, kdy vyhráli jedenáctkrát během 12 sezon.

"Je to báječný pocit, který si chci dokonale užít. Čekal jsem na něj dvanáct let. Byla to náročná a dlouhá cesta, jsem nesmírně rád, že se nám podařilo na třetí pokus konečně vyhrát finále. Sešla se báječná parta hráčů," řekl majitel Komety a hlavní kouč Libor Zábranský.

Zatímco Kometa nastoupila v totožném složení jako v úterním třetím utkání, hostující kouč Pešán zcela přeskupil složení útočných formací. První možnost měl Erat, jenž po třech minutách nadzvedl hůl Plutnarovi a dostal se do zakončení, jenže pálil pouze do Lašáka.

Jinak byl však Liberec pozorný a svým výkonem potvrzoval slova o tom, že se nehodlá vzdát bez boje. Ve 12. minutě si Hynek Zohorna pohrál s Valským, ale ztroskotal na Lašákovi. Hostující gólman pak podržel svůj celek v jediné přesilovce úvodní třetiny, kdy pykal Ordoš.

Na začátku druhé části zkusil štěstí Kvapil, Lašák vyrazil kotouč do vzduchu nad sebe, ten padal do branky, ale bek Jánošík předvedl skvělý baseballový odpal a společně s gólmanem dokázal vše vyřešit. Úvodní trefa se tím však odložila pouze o chvilku, neboť ve 23. minutě prostřelil Kvapil mezi betony přesouvajícího se Lašáka a utrhl tak ofenzivní lavinu.

Už po 15 vteřinách bylo vyrovnáno, když Krenželok zaskočil z úhlu ranou pod horní tyčku Čiliaka. Kvapil pak zazvonil v přesilovce na brankovou konstrukci, početní výhodu však přesto Brno využilo, když Hruška bombou nastřelil clonícího Malleta a ten tečoval mimo Lašákův dosah.

Po minutě a čtvrt bylo domácím ještě veseleji: Krejčíkovo nahození usměrnil do branky Haščák a bylo to 3:1. "Snažili jsme se dnes o podobný styl hry jako předtím Kometa. Dařilo se nám to, měli jsme pár šancí. Bylo to hodně o prvním gólu. Kdybychom ho dali my, Kometa mohla znejistět. A opačně to platí rovněž, samozřejmě. Byly tam zase dva góly bruslí po střelách mimo bránu, my jsme tomu šli málo naproti. Jinak si nedovedu vysvětlit tolik vlastních a pro Kometu šťastných gólů," řekl kouč poražených Filip Pešán.

Severočeši se nevzdávali a také oni zužitkovali hru v pěti proti čtyřem, když se s pomocí tyče zapsal do střelecké listiny jednoruč tečující Valský, jehož vybídl Šimek.

Kometa však odpověděla parádní souhrou Erata s Hruškou, na jejímž konci se Erat neunáhlil se zakončením, položil si Lašáka a za jeho betonem snadno skóroval. Ukončil tak zároveň účinkování zkušeného gólmana ve finále, pro zbytek zápasu ho nahradil Will, který hned vychytal Havránka.

Ve třetí dvacetiminutovce pálil tvrdě bez přípravy Mallet, Willova lapačka ale byla dostatečně rychlá. Na druhé straně zakončil Radivojevič jen do Čiliakovy hrudi. Pojistit výhru domácích mohl kapitán Čermák, jenže Will byl proti. Šimek těsně minul.

Závěr už se odehrál pod taktovkou domácích, kteří k radosti vyprodaného stadionu nepřipustili žádné komplikace. Sesazení šampioni to ještě zkusili skoro čtyři minuty před koncem s hrou bez gólmana. Dočekal trefil tyčku prázdné branky, další zakončení mu faulem překazil Radivojevič, Liberec přesto riskoval a Krejčík přidal pátý gól.

"Věřili jsme, že můžeme dosáhnout na úspěch. Rozhodně nikdo ale nepočítal s tím, že prohrajeme v play-off jen dva zápasy. Obdivuji kluky, že rozhodující zápas tak zvládli. Poslední třetinu přímo bravurně, protože náskok 4:2 ještě nic neznamenal. Přesto jsme soupeře k ničemu nepustili," poznamenal další z brněnských koučů Kamil Pokorný.

HC Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 5:2 (0:0, 4:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 23. M. Kvapil (J. Hruška, M. Erat), 27. Mallet (J. Hruška, O. Němec), 29. Haščák (J. Krejčík, O. Němec), 34. M. Erat (J. Hruška), 59. J. Krejčík (M. Erat, J. Hruška) - 23. L. Krenželok (Mojžíš, Lašák), 33. Valský (R. Šimek, Radivojevič). Rozhodčí: Hodek, Hribik - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 1:3. Využití: 2:1. Diváci: 7700 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:0.

Brno: Čiliak - O. Němec, J. Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec, Trška, od 60. navíc L. Zábranský ml. - M. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Mallet, H. Zohorna, Havránek - Haščák, L. Čermák, Zaťovič - Vondráček, Dočekal, R. Zohorna. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.

Liberec: Lašák (34. Will) - R. Šimek, Jánošík, Plutnar, Derner, Mojžíš, Pyrochta - Lakatoš, P. Jelínek, L. Krenželok - Valský, Bližňák, Svačina - Ordoš, J. Stránský, Radivojevič - A. Dlouhý, Vantuch, Bartovič. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Libor Zábranský starší (majitel, generální manažer a trenér Komety Brno): "Je to pro mě to nejhezčí. Řekl jsem to i klukům, je to samozřejmě jejich zásluha. Chtěli to vyhrát a vyhráli. Pro Brno, pro Kometu a snad i pro mě. Je to neskutečná hrdost. Já jsme strašně věřil už od května, kdy jsem podepisoval hráče, kteří měli úžasnou kvalitu, charakter a morálku. Prošli jsme si těžším obdobím, kdy kluci byli zranění. Marek Čiliak byl zraněný dvakrát za sebou, ale ustáli jsme to jako tým. Teď to kluci potvrdili. Když jsem v říjnu 2004 kupoval prvních dvacet procent akcí klubu a viděl jsem, jak je zadlužený, tak jsem o tom snil. A za těch 12 let to vyšlo."

Filip Pešán (sportovní ředitel a trenér Bílých Tygrů Liberec): "Pro nás je to přes porážku rozhodně úspěch. Jsem přesvědčený o tom, že takovéto umístění po základní části i v play-off nám nikdo netipoval. Ani my sami sobě... Hrozně moc mě těší, že jsme sezonou dokázali projít se ctí a s výsledkovou kvalitou. Hráčům za to musím poděkovat. V prohrané sérii nevidím moc rozdíl, zda skončí 0:4, nebo 3:4. Buď ji zvládnete, nebo ne. Loni jsme cestou do finále vyhráli dvakrát 4:0, letos dvakrát 4:2. A neznamená to, že bych měl menší nebo větší radost. Tím pádem je i smutek stejný. Možná, že kdybychom prohráli v sedmém zápase, bude to bolet ještě o něco víc. Takhle ta série byla jasná."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články