Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kometa i v třetím finálovém duelu porazila Liberec a letí vstříc titulu

Brno - Brněnští hokejisté zvítězili ve třetím zápase finálové série 3:0 a jsou už jen poslední krok od extraligového titulu. Branky Komety dávali v 13. minutě v rozmezí půlminuty Jozef Kováčik a Marek Kvapil, do prázdné branky poté uzavřel skóre Martin Zaťovič. Rozhodnout bude moct Kometa už zítra na domácím ledě.

Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Do sestavy Komety se vrátil po dvouzápasové pauze po zranění z šestého semifinálového utkání s Hradcem Králové obránce Ondřej Němec. Naopak v útoku chyběl jeho jmenovec Vojtěch Němec, pro kterého se zraněným ramenem skončila sezona. V sestavě ho nahradil osmnáctiletý Havránek. Liberec nastoupil oproti minulému utkání bez beka Ševce a forvarda Bulíře.

Hosté se v úvodu ubránili při vyloučení kapitána Radivojeviče, Čiliak musel řešit první nebezpečnou ránu v páté minutě, kdy jej při signalizovaném vyloučení prověřil Plutnar. Při Eratově trestu Kometa odolala a pak v další přesilovce při Gulašiho pobytu na trestné lavici byli Bílí Tygři už nebezpečnější, Čiliak kryl střely Jánošíka a Radivojeviče.

Ve 13. minutě se radovala Kometa. Krejčík nabil na pravý kruh Kováčikovi, jehož ránu sice stihl Lašák chytit do lapačky, ale sudí si u videa ověřili, že to bylo až za brankovou čárou. Na další změnu skóre se čekalo o poznání kratší dobu než na verdikt u první trefy. Za 32 vteřin vyřešil Kvapil rychlý protiútok střelou přes obránce Plutnara pod vyrážečku libereckého gólmana.

Po další nebezpečné situaci Komety nepřekvapil Lašáka zakončením zpoza brankové čáry Hynek Zohorna. Na druhé straně pomohl Čialiakovi po Radivojevičově pokusu rovněž z minusového úhlu i Kováčik. V 19. minutě mohl skórovat do odkryté branky Radivojevič, ale Malec mu zakončení zblokoval.

V druhé třetině už byl Liberec nebezpečnější, ale zkorigovat stav se snažil marně. Ve 23. minutě se snažil zasunout u levé tyčky puk za Čiliaka Valský. Za tři minuty mohl zvýšit Čermák, který se při náporu Komety dostal před Lašáka, ale s bekhendovým zakončením neuspěl.

Pak pokračoval ve snaze zvrátit nepříznivý vývoj série úřadující mistr. Překonat Čiliaka se nepodařilo Svačinovi, Ordošovi, Kolmannovi ani Radivojevičovi. Na druhé straně nedotáhli přečíslení dvou na jednoho Erat s Kvapilem.

V úvodu závěrečného dějství musel Lašák krýt nebezpečný pokus Kvapila, pak zase hrozil Liberec, ale sebrat Čiliakovi čisté konto se nepodařilo Krenželokovi ani Stránskému. Největší šanci měl domácí kapitán Čermák, který po Haščákově akci minul. Před Čiliakem neuspěl ani Bližňák po Svačinově přihrávce a následně Ordoš. Lašák zase kryl Zaťovičův pokus.

Liberec sáhl 186 sekund před koncem k power play, vykřesat naději se pokoušel střelou z levého kruhu Svačina, ale Kometa 103 vteřin před koncem díky Zaťovičovi přidala pojistku.

HC Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Kováčik (J. Krejčík), 13. M. Kvapil (J. Hruška), 59. Zaťovič (L. Čermák). Rozhodčí: Pešina, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno). Stav série: 3:0.

Brno: Čiliak - O. Němec, J. Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec, Trška - M. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Mallet, H. Zohorna, Havránek - Haščák, L. Čermák, Zaťovič - Vondráček, Dočekal, R. Zohorna. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.

Liberec: Lašák - R. Šimek, Jánošík, Plutnar, Derner, Mojžíš, Kolmann, Pyrochta - Lakatoš, P. Jelínek, Radivojevič - Valský, L. Krenželok, Svačina - Bartovič, Bližňák, Ordoš - J. Stránský, Vantuch, A. Dlouhý. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Kamil Pokorný (Brno): "Měli jsme dobrý vstup do zápasu, dostali jsme se do vedení 2:0. Hrálo se ve velkém nasazení s obrovskou bojovností z obou stran. Atmosféra byla famózní a diváci nám dodávali velkou energii. My jsme se samozřejmě soustředili na kvalitní obranu. Soupeř sice měl nějaké šance ve druhé třetině, ale my taky. Chodili jsme do brejků a do přečíslení, ale nevyužili jsme to. Ve třetí třetině jsme to po taktické stránce sehráli velice dobře. Soupeře jsme nepouštěli do žádných vyložených šancí a zaslouženě jsme dovedli zápas do vítězného konce."

Filip Pešán (Liberec): "Viděli jsme velmi bojovné a férové utkání bez nefér zákroků z obou stran. Bylo odbojované a v super atmosféře. Troufnu si tvrdit, že po dvě třetiny jsme byli možná o trošku lepším týmem my, ale vycházelo to ze stavu 0:2, kdy se Kometa už tolik netlačila a velmi pečlivě bránila celé dvě třetiny. Nás srazil gól, co svět neviděl. Hned jsme vzápětí po dlouhé pauze dostali další. Tato třicetivteřinovka rozhodla o třetím utkání."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články