Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hokejistky si chtějí na MS spravit chuť z kvalifikace OH, cílem je čtvrtfinále

Plymouth (USA)/Praha – V únoru se jim rozplynul velký sen o postupu na olympijské hry. České hokejistky si mohou spravit chuť na mistrovství světa v americkém Plymouthu. Mezi elitou si zahrají podruhé v řadě, což se jim povedlo poprvé v historii, a cílem je čtvrtfinálová účast.

Radost českých hokejistek
zdroj: AFLO autor: Shingo Ito

Na 18. šampionátu žen se představí osm týmů. Ve skupině A je nejlepší čtveřice z loňska - úřadující mistryně světa z USA, Kanada, Rusko a Finsko. Dva nejlepší celky si zajistí postup přímo do semifinále, zbývající dva výběry musejí podstoupit čtvrtfinálové boje.

V nich jim budou soupeřkami dvě nejúspěšnější země ze skupiny B, v níž svěřenkyně Jiřího Vozáka postupně vyzvou své přemožitelky z olympijské kvalifikace Švýcarky, Němky a Švédky. Třetí a čtvrtý tým skupiny B čeká boj o udržení v sérii na dvě vítězství. Poražený sestoupí do divize IA.

České hokejistky v únoru v Arose prožily zklamání, když ve skupině ještě s Norskem a Dánskem nevybojovaly historický postup na olympijské hry v roce 2018 v Pchjongčchangu, kam se dostaly domácí Švýcarky.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejistky se připravují na start MS

"To zklamání bylo veliké, nejde ho jen tak hodit za hlavu. Byl to náš největší cíl a byl by to pro nás největší úspěch, kdybychom se tam dostaly. Ale samozřejmě už to odpadá, protože nás čeká druhý cíl, a to je mistrovství," řekla obránkyně Pavlína Horálková.

V elitní kategorii světového šampionátu se Češky představí potřetí. Premiéru měly v roce 2013 a další účast si vybojovaly na loňském MS, kde dokázaly uhájit příslušnost k elitě postupem do čtvrtfinále. "V elitní skupině už jsme potřetí a už jsme tam trošku zkušenější. Určitě nechceme spadnout, dobré by bylo dostat se do čtvrtfinále," doplnila Horálková.

V přípravě v zámoří nastoupily Češky proti Švédkám a Finkám, obě utkání však prohrály - se Švédkami těsně 2:3, s Finkami vysoko 1:6.

Titul obhajují domácí Američanky, které se však sešly až těsně před turnajem a budou hrát prakticky bez přípravy. Hokejistky kvůli sporu o finanční podmínky hrozily bojkotem šampionátu, se svazem se dohodly až tři dny před začátkem MS.

Nominace českého týmu:

Brankářky: Klára Peslarová (SDE/Švéd.), Kristýna Bláhová (Tábor), Blanka Škodová (Prostějov).

Obránkyně: Samantha Kolowratová (University of Vermont/USA), Pavlína Horálková (Krasnojarsk/Rus.), Aneta Tejralová (Petrohrad/Rus.), Petra Herzigová (Sundvall/Švéd.), Adéla Škrdlová (Třebíč), Martina Zedníková (Jindřichův Hradec), Anna Zíková (Havířov).

Útočnice: Klára Hymlárová (Opava), Lucie Povová (Litoměřice), Klára Chmelová (Kadaň), Kateřina Bukolská (Ottawa/Kan.), Vendula Přibylová, Tereza Vanišová (obě University of Maine/USA), Denisa Křížová (Northeastern University/USA), Michaela Pejzlová (Clarkson University/USA), Aneta Lédlová (Robert Morris University/USA), Kateřina Mrázová (University of Minnesota Duluth/USA), Lucie Manhartová (Sundsvall/Švéd.), Simona Studentová (Wil/Švýc.), Alena Polenská (Petrohrad/Rus.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články