Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Jágr pro mě byl vzorem. Bude skvělé s ním hrát, hlásí nová posila Floridy Vanek

Sunrise (USA) – Hledání útočné posily pro boje o play-off NHL ze strany Floridy skončilo. Panthers získali z Detroitu rakouského hokejistu Thomase Vaneka, za něhož dali Detroitu obránce Dylana McIlratha a volbu ve třetím kole letošního draftu. Třiatřicetiletý kanonýr se tak potká v jednom týmu s Jaromírem Jágrem, jehož považuje za svůj vzor. V zámoří se ale odehrály i další přesuny včetně Jeroma Iginly.

Thomas Vanek (vlevo) v dresu Detroitu v utkání proti Pittsburghu
zdroj: REUTERS autor: Charles LeClaire

Ještě když byl dítě, hltal v devadesátých letech hru Pittsburghu. V dresu Tučňáků se tehdy proháněli Mario Lemieux a Jaromír Jágr, kteří patřili k největším útočným esům celé soutěže. A právě zmíněná dvojice byla v mladých letech velkým vzorem pro Thomase Vaneka, který si nyní s jedním ze svých idolů zahraje v jednom týmu.

Rakouský střelec totiž během posledního přestupového dne v zámoří zamířil na Floridu, aby Panthers pomohl svými góly k postupu do play-off. A to znamená, že se potká v kabině s pětačtyřicetiletým Jágrem.

"On a Mario Lemieux byli pro mě vzory, když jsem vyrůstal, takže být v týmu s Jaromírem Jágrem bude úžasné a určitě velká zábava," prohlásil spokojený Vanek poté, co se o změně působiště dozvěděl.

Rakouský kanonýr je pátým hráčem draftu z roku 2003. Loni se upsal Red Wings na rok s příjmem 2,6 milionu dolarů poté, co ho z kontraktu vykoupila Minnesota. Za Detroit, jemuž zůstane polovina částky na Rakušanův plat započítána pod platovým stropem, odehrál 48 utkání, v nichž si připsal 38 bodů za 15 gólů a 23 asistencí. 

Syn slovenské matky a českého otce hrál v minulosti rovněž za Buffalo, New York Islanders a Montreal. Celkem má účastník Světového poháru v Torontu, kde hrál za Výběr Evropy, v základní části NHL na kontě 865 utkání a 687 bodů díky 331 brankám a 356 nahrávkám. V play-off stihl za 63 duelů 34 bodů (20+14).

Zkušený útočník Iginla zamířil z Colorada do Los Angeles

Zkušený kanadský kanonýr Jarome Iginla posílil pro boj o play-off Los Angeles. Kings získali devětatřicetiletého dvojnásobného olympijského vítěze z let 2002 a 2010 z Colorada za možný výběr ve čtvrtém kole draftu v roce 2018. Iginla v roce 2014 uzavřel jako volný hráč s Avalanche tříletý kontrakt celkem na 16 milionů dolarů, který mu po této sezoně skončí.

Iginla si v tomto ročníku připsal v 61 zápasech jen 18 bodů za osm branek a 10 asistencí a prožívá bodově nejhorší sezonu v kariéře. Podle kanadské televizní stanice SN bude i po výměně Colorado nadále platit polovinu jeho platu. Právo výběru na draftu za něj ani nemusí dostat, pokud Kings nepostoupí do play-off a pokud s nimi Iginla neprodlouží smlouvu.

Převážnou část kariéry strávil Iginla v Calgary, které opustil až po 16 sezonách na konci března 2013, kdy zamířil do Pittsburghu. Hned po sezoně se stěhoval na rok do Bostonu, pak odešel do Colorada. Na kontě má v NHL 1535 zápasů a 1291 bodů za 619 gólů a 672 přihrávek. V 81 duelech play-off zaznamenal 68 bodů za 37 gólů a 31 asistencí.

Jarome Iginla
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Scott D Stivason

Iginla je i mistrem světa z roku 1997 a o sedm let později triumfoval i na Světovém poháru. Na zisk Stanleyova poháru ale stále marně čeká. Ve sbírce má Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL z roku 2002 i Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce z let 2002 a 2004.

Los Angeles je v Západní konferenci o bod za postupovými pozicemi pro play-off. Colorado jako nejhorší tým soutěže nemá na účast v bojích o Stanleyův pohár naději. 

Philadelphia získala z Tampy útočníka Filppulu, Streit putoval do Pittsburgu

Dvě stěhování zažil během chvíle obránce Mark Streit. Nejprve ho Philadelphie poslala do Tampy Bay. Lightning za devětatřicetiletého Švýcara obětovali finského útočníka Valtteriho Filppulu a práva ve čtvrtém a sedmém kole letošního draftu, ale následně ho vyměnili s Pitsburghem. Penguins jim za beka dali volbu ve čtvrtém draftu v roce 2018.

Streit s Flyers podepsal před sezonou 2013/14 čtyřletý kontrakt celkem na 21 milionů dolarů a musel podle klauzule s výměnou souhlasit. V červenci se může stát nechráněným volným hráčem. V této sezoně si připsal v 49 zápasech 21 bodů za pět branek a 16 asistencí.

Bývalý hráč Montrealu a New York Islanders celkem v NHL sehrál 765 utkání a nasbíral 428 bodů za 95 branek a 333 přihrávek. V 31 duelech play-off přidal 13 bodů za čtyři góly a devět asistencí.

Dvaatřicetiletý Filppula bude pod smlouvou až do konce příští sezony, protože v roce 2013 uzavřel pětiletý kontrakt na 25 milionů dolarů. Měl také klauzuli, že nesmí být vyměněn, pokud k tomu nedá souhlas.

V 59 utkáních v tomto ročníku nasbíral 34 bodů za sedm branek a 27 asistencí. Bývalý hráč Detroitu má na kontě v NHL 775 utkání a 422 bodů za 152 gólů a 270 přihrávek. Ve 152 kláních v play-off nasbíral 79 bodů (24+55). V roce 2008 získal s Detroitem Stanleyův pohár.

Útočník King opouští Kings a míří do Montrealu

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Dwight King už nebude hrát za Los Angeles, kde strávil celou dosavadní kariéru. Novým působištěm sedmadvacetiletého útočníka je slavný Montreal. Canadiens za něho obětovali volbu ve čtvrtém kole draftu v příštím roce, která však bude ještě upřesněna.

Dwight King
zdroj: ČTK/AP/ autor: Jim Mone

King, jehož příjem v této sezoně je těsně pod hranicí dvou milionů dolarů, se v létě může stát nechráněným volným hráčem. Dosud odehrál během ročníku 63 utkání a nastřádal 15 bodů (8+7). Bilanci v základní části NHL tak posunul k 348 zápasům a 108 bodům za 52 gólů a 56 asistencí. V 69 vystoupeních během play-off dal 10 branek a na dalších 15 nahrál.

Parenteau putuje z New Jersey do Nashvillu

Útočník P.A. Parenteau byl vyměněn z New Jersey do Nashvillu, který pro něho bude v nejlepší klubové soutěži světa již osmým působištěm. Devils za něho v rámci výměny obdrželi volbu v šestém kole letošního draftu.

Třiatřicetiletý Parenteau se Ďáblům loni upsal na rok při platu 1,25 milionu dolarů, po sezoně se stane nechráněným volným hráčem. Dosud si v 59 utkáních připsal 27 bodů za 13 gólů a 14 asistencí. Celkem odehrál v základní části 483 utkání a zaznamenal 295 bodů díky 114 brankám a 181 nahrávkám. V 15 bitvách play-off stihl dva góly a tři finální přihrávky.

Bek Quincey bude po výměně z New Jersey hrát za Columbus

Zkušený obránce Kyle Quincey se stal novou posilou Columbusu, který patří trochu překvapivě k úplně nejlepším týmům dosavadního průběhu základní části. Opačným směrem do New Jersey za něho putuje jiný zadák Dalton Prout.

Jednatřicetiletý Quincey začínal v NHL v Detroitu, kam se oklikou přes Los Angeles a Colorado opět na několik sezon vrátil, než se loni dohodl na jednoleté smlouvě s příjmem 1,25 milionu dolarů s New Jersey. Za Devils odehrál 53 utkání a zaznamenal 12 bodů za čtyři góly a osm nahrávek.

V základní části prestižní ligy má na kontě dohromady 548 startů a 152 bodů (34+118). V 54 duelech vyřazovacích bojů o Stanleyův pohár dosud neskóroval a připsal si osm asistencí.

Zdroj
ČTK, sportsnet.ca

Hlavní zprávy