Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hokejové svazy řeší podobu reprezentační sezony, Česko prosazuje návrat ME

Praha - Turnaje série Euro Hockey Tour (EHT) a přípravu na mistrovství světa pod hlavičkou Euro Hockey Challenge by mohlo už za rok nahradit obnovené mistrovství Evropy. Hokejové svazy momentálně řeší podobu reprezentačního ročníku, přičemž rozhodnutí by mělo padnout nejpozději začátkem příští sezony. Myšlenku obnovit po devadesáti letech evropský šampionát jako samostatnou akci podporuje i Český svaz ledního hokeje. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

Norsko - Česko
zdroj: ČTK/AP

Kombinace čtyř turnajů EHT za účasti Česka, Švédska, Finska a Ruska a dubnového seriálu Euro Hockey Challenge pro 12 týmů nevyhovuje zejména menším zemím. Přicházejí totiž v průběhu sezony o konfrontaci s nejlepší čtyřkou a to chtějí změnit.

V následující sezoně ještě k žádné změně nedojde, o podobě ročníku 2018/2019 se ale horečně jedná. Existuje několik scénářů s různým formátem a počty účastníků, ve hře je i úplně nová soutěž pod názvem mistrovství Evropy. "Je to realistický návrh," říká svazový sekretář Martin Urban.

Šampionát by probíhal buď formou miniturnajů, nebo utkání systémem doma-venku, případně kombinace obou variant. "Turnaje jsou pro děti. Pokud hraje reprezentace, je dobré, aby domácí tým byl na ledě," připomíná Urban jednu z největších slabin současného EHT, tedy slabý zájem o utkání, ve kterém nehraje pořádající země.

Mistrovství Evropy by mělo podle českého návrhu vyvrcholit v dubnu před mistrovstvím světa. Proti tomu je ale zatím odpor zejména ze strany Ruska a Finska, které by chtěly rozhodující fázi směřovat na únor. To ale zase naráží na zájmy klubů, kterým v té době vrcholí základní části domácích soutěží.

Jednota zdaleka nepanuje ani v otázce počtu účastníků. Zatímco Česko preferuje stejný počet jako v Euro Hockey Challenge, tedy 12 týmů, šéf německého hokeje Franz Reindl prosazuje dvojnásobek. Podle Urbana by ale pro země stabilně hrající v nižších výkonnostních divizích MS byla taková soutěž příliš finančně náročná.

Jedná se i o samotném názvu, pojmenování "mistrovství Evropy" musí schválit Mezinárodní hokejová federace, která má na jeho užívání výhradní právo.

Mistrovství Evropy se konalo pravidelně v letech 1910-1914 a 1921-1929, od roku 1930 získával titul nejlépe umístěný evropský tým na MS. Naposledy se mistry Evropy stali v roce 1991 hráči tehdejšího Sovětského svazu.

Zdroj
aktualne.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články