Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Gambling, reklamy či zábavné příspěvky na sociální síti. I takový je Jaromír Jágr

Život Jaromíra Jágra je nabitý nejrůznějšími příhodami. Nejvíce ho samozřejmě proslavil jeho hokejový talent a schopnost konkurovat ostatním hráčům v NHL i v pozdějších letech kariéry, která nebere konce. Přesto se zapsal i do nesportovního dění a to zejména svojí slabostí pro hazard, svými podnikatelskými záměry, partnerskými vztahy, ale i dnes už legendárními reklamami či příspěvky na Facebooku.

Sport
zdroj: ČT4

Jaromír Jágr oslavil nedávno už 45. narozeniny. Hokejovou kariéru v zámoří si prodlužuje na Floridě, kde v mladém týmu chytil další dech a stále se mu nechce v NHL končit. Poslední roky v nejlepší hokejové lize světa si vysloveně užívá a poučen z přešlapů v minulosti dává zapomenout na "temné období" z přelomu století, kdy jeho popularita na veřejnosti nedosahovala valné úrovně.

A nemohly za to jen reprezentační excesy. Několikrát oznamovaný konec v národním týmu a problémy s odmítáním kapitánského céčka, napjaté vztahy s klubovými spoluhráči a zejména se zámořskými novináři, arogantní chování. V klubu navíc vyvstaly na povrch finanční problémy Pittsburghu, který v nabité sestavě nedokázal zaútočit na další Stanley Cup.

Sport
zdroj: ČT4

Hráči Penguins dopláceli na nepříznivou sportovní situaci, což narušovalo i poměry v kabině. Jágr neměl štěstí ani v osobním životě a po rozchodu s Ivou Kubelkovou následovala další partnerská loučení.

Do všeho se provalily Jágrovy problémy s gamblingem. Pražská, ale i zámořská kasina byla proslulá návštěvami slavného hokejisty s číslem 68 a brzy se začalo spekulovat nad jeho potenciálními peněžními ztrátami. Nakonec vyšel najevo jeho dluh ve výši milion dolarů. Nutno podotknout, že se nejedná o první případ sportovce, který podlehl sázkařskému riskování.

"Když se potřebuju soustředit, utrhnu si větší kousek"

Pověst "rychlíka" nezískal jen na ledě, ale také na silnici pro svou zálibu v rychlých autech, na což doplácel častými pokutami, zejména v počátcích kariéry ve Spojených státech. Problémy s neplacením pokut za rychlost dokonce vyeskalovaly v dočasnou ztrátu řidičského průkazu.

Neúspěšně se vyvinuly také podnikatelské záměry. Jágr si otevřel vlastní sportbar v Praze na Václavském náměstí v roce 1999, ale podnik byl nucen zavřít po necelých osmi letech. Hokejoví fanoušci raději vzpomínají na jeho památné televizní reklamy. Mezi nejoblíbenější patří spoty na žvýkačky nebo burákové máslo, které neslo dokonce i Jágrovo jméno.

Po vysvobození z nezáživného Washingtonu do atraktivního New Yorku se dostavila také proměna, kterou si hráč původně sliboval odchodem z Pittsburghu. Po slabých letech v dresu Capitals přišel herní obrat a Jágr zaznamenal za Rangers v první kompletní sezoně přibližně o polovinu bodů více než v prvním roce za klub z hlavního města USA.

Hokejová rodina a trénink o půlnoci

V létě 2008 Jágr odešel trochu nečekaně do Ruska, což bylo považováno za předčasný ústup ze zámořské slávy. V Omsku vydržel hrát tři sezony, a poté se podobně neočekávaným způsobem vrátil zpět do NHL. Ve stejném období se stal také většinovým vlastníkem kladenského hokejového klubu, který si prošel existenčními starostmi a následně faktickou záchranou, a převzal pověstné žezlo po svém otci. Zároveň se pustil do celkového rebrandingu klubu včetně nového názvu Rytíři Kladno.

Sport
zdroj: ČT4

V roce 2012 se kromě zámořských kluzišť skvěle etabloval také na Facebooku. Na sociální síti se stal okamžitě hvězdou a jeho profil se brzy zařadil k těm vůbec nejrychleji rostoucím. Své fanoušky výstižně oslovuje "hokejová rodino" a jeho příspěvky získávají tisíce lajků. V době výluky v sezoně 2012–13, kdy nastupoval za mateřské Kladno v české extralize, pobláznil hokejový národ svými tréninkovými videi, jak o půlnoci trénuje bruslení s dvacetikilovou vestou či střelbu se zátěží.

Jágrovy vtípky, kdy si umí udělat srandu sám ze sebe, i vážné názory hltá celá (ne)hokejová republika. Zůstává nejasné, kdy a kde se změnil jeho charakter a na druhé straně zase přístup veřejnosti k českému hráčovi. Možná mu pomohla ruská anabáze či víra v Boha. Jedno je však jisté: jednalo se o pozvolný a dlouhodobý proces a samotného Jágra nepříjemné události v jeho životě posílily a posunuly dál. Současný Jágr je jiný, než jakého jsme znali před patnácti lety.

Je nám líto, video expirovalo.
Jágr slaví pětačtyřicetiny a dál válí v NHL
Zdroj
ČT sport, hc-kladno.cz, USA Today, youtube.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články