Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Čeští hokejisté deklasovali při oslavách Slovensko 7:0

Praha - Čeští hokejisté proměnili přípravný zápas se Slovenskem hraný v rámci oslav sta let Českého svazu ledního hokeje v exhibici a uštědřili soupeři debakl 7:0. Vyrovnali tak nejvyšší výhru v historii vzájemných zápasů s bývalým federálním partnerem ze září 1994 ze Zlína. Po třech bodech za gól a dvě asistence si připsali Roman Červenka, Jaroslav Bednář, Jakub Klepiš i Jan Marek, brankář Adam Svoboda udržel čisté konto.

Utkání Česko - Slovensko
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Slavnostní buly před utkáním vhodili společně zástupci tří různých gólmanských generací. Dcera slavného brankáře 30. a 40. let Bohumila Modrého Blanka, nedávno skončivší Dominik Hašek a Daniel Šimonů ze Zlína, zástupce dnešního vítěze turnaje minihokeje žáků, který vyvrcholí při oslavách v O2 Areně. 

Kouč Vladimír Růžička při svém návratu na reprezentační lavičku měl k dispozici nejlepší výběr z hráčů působících v Evropě v čele s Jaromírem Jágrem a také s Martinem Strakou, který se s národním týmem loučil. Slovenský trenér Ján Filc dal ve svém mladém kádru příležitost od začátku hned jedenácti nováčkům.

Slováci byli od úvodu pod tlakem

Rozdíl síly obou týmů byl hned od úvodních vteřin patrný. Slováci byli od úvodu pod tlakem a po 108 vteřinách už prohrávali, když se po Klepišově přihrávce prosadil zblízka nekrytý Červenka. Ve 4. minutě zaplněná O2 Arena s řadou legend v hledišti jásala podruhé, když pronikající Marek z levé strany bekhendem našel mezi kruhy najíždějícího Čermáka, který usměrnil puk za Lacova záda. 

Slováci se snažili odpovědět, první možnost měl Koložváry a v přesilovce při Rolinkově vyloučení tvrdě pálil od modré čáry bek Hudec, ale Svoboda jeho pokus bezpečně kryl. Potom měl další možnosti na druhé straně Marek s Rolinkem, v 17. minutě ještě neuspěl z dobré pozice Vašíček, ale 18 vteřin před koncem úvodního dějství už domácí zvýšili na 3:0.

Střelecky se prosadil i Jágr

Kanonáda českého týmu pokračovala i po přestávce, i když v úvodní minutě ještě Laca nepřekonal Hlinka ani vzápětí zblízka v přesilovce Jágr, který už se ale v 26. minutě mezi střelce zapsal. Hlinka využil chyby soupeře, přihrál Strakovi, ten přenechal puk hvězdě Omsku a Jágr se z levého kruhu pro vhazování zápěstím trefil přesně. Laco kapituloval ještě po Markově ráně a měl štěstí, že mu pak při pokusech Bednáře a Irgla pomohly tyčky. 

V polovině utkání místo Laca nastoupil do branky dvanáctý debutant ve slovenském týmu Petrík, který inkasoval po pěti minutách svého pobytu na ledě. Po kombinaci Bednáře s Červenkou zakončoval do prázdné branky Klepiš. Slovákům nepomohlo k čestnému úspěchu ani Markovo vyloučení a v závěrečných vteřinách druhého dějství je po Vašíčkově akci zachránila potřetí tyč.

Slováci v závěru jen bránili, Češi přesto skórovali

Na úvod závěrečného dějství zkoušeli Svobodu obrat o nulu Bulík a Pašek, ale ani oni neměli přesnou mušku. Neuspěl ani Richard Huna. Čeští hokejisté už v závěrečné části tolik nedominovali, ale ani neinkasovali. Slováci je na delší dobu uzamkli v obranném pásmu jen při Kadlecově trestu, ale Růžičkův výběr je do větší příležitosti nepustil. 

Další český gól v 56. minutě nepřinesla ani možná poslední šance z dlouhodobé úspěšně spolupráce Straky s Jágrem. Češi ale ještě sedmým gólem divákům za bouřlivou atmosféru poděkovali, když 92 sekund před koncem uspěl sám před Petríkem Rolinek. Straka při loučení s reprezentací vychutnával aplaus v závěrečných vteřinách na střídačce, a pokud si vše nerozmyslí, zakončil dnešní kapitán svou éru v národním týmu převzetím ceny pro nejlepšího hráče zápasu z české strany.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články