Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Pardubické Dynamo se vrací do rukou města, klub potřebuje stabilizaci

Pardubice - Předposlední místo v extraligové tabulce, třiadvacet porážek z pětatřiceti utkání a kumulovaná finanční ztráta přes 26 milionů korun. Pardubický klub prožívá turbulentní časy. Změnit to má nový většinový vlastník. Stalo se jím město. To chce začít hledat nového majitele klubu ještě letos.

 

Hokejisté Pardubic
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Magistrát odkoupí od dosavadního majoritního vlastníka Romana Šmidberského za 9,36 milionu korun 38,8 procenta akcií a bude mít celkově 73,6 procenta. Po 6,5 procentech akcií získají bývalý hokejista Dušan Salfický a stále aktivní hráč Dynama Petr Čáslava. Transakci schválili zastupitelé města s tím, že klub potřebuje v současnosti zejména stabilizaci.

"Město jako vlastník hokejové arény, do níž investovalo stovky milionů korun, musí mít do budoucna jistotu v tom, že partner, který bude většinovým nájemcem v této hale, bude silný hokejový klub," řekl primátor Martin Charvát.

Je nám líto, video expirovalo.
Pardubický hokej opět patří městu

V současnosti se Dynamu v extralize nedaří a v tabulce je předposlední. Kumulovaná ztráta společnosti k 30. dubnu 2016 činila 26,7 milionu korun. V budoucnu však chce město většinu akcií prodat silnému investorovi. "Vracíme se proto, abychom měli to právo a tu výhodu si
vybrat nového vlastníka," dodal Charvát.

Vedle odkoupení akcií se Pardubice rovněž zavázaly, že převezmou půjčku deset milionů korun, kterou podnikatel Šmidberský prostřednictvím své firmy klubu poskytl. Zároveň společnosti dají další půjčku pět milionů korun.

Někteří opoziční zastupitelé s transakcí nesouhlasili. Vadilo jim, že se na koupi příliš spěchá, že by město mělo většinově vlastnit profesionální sportovní klub a že se noví menšinoví akcionáři nebudou podílet na ztrátě letošní sezony. "Veřejný sektor neumí řídit akciovou společnost tohoto typu není to ani v jeho náplni práce a nevím, proč se do té řeky vracíme," řekl zastupitel Pardubic František Brendl.

Pro hokejisty zůstává vše při starém. "Všichni hráči dostali uklidnění, že pro ně se nic nemění. Oni jsou zodpovědní za sportovní výkony," ujistil mluvčí klubu Jan Hrabal.

Šmidberský dosud držel zhruba 51 procent akcí, které od Pardubic získal v roce 2008. Město mělo asi 34 procent, takzvanou blokační minoritu. Dalším akcionářem je Jaroslav Šuda.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články