Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Američané přetlačili v semifinále Rusko na nájezdy a zahrají si o zlato s Kanadou

Montreal – První semifinálový zápas na mistrovství světa do dvaceti let nabídl pikantní souboj mezi Spojenými státy a Ruskem. Prestižní duel dvou nesmiřitelných rivalů rozhodl Troy Terry, a po vítězství 4:3 po samostatných nájezdech poslal Američany po čtyřech letech do finále, ve kterém narazí na Kanadu. Rusové si zahrají pouze o bronz proti Švédům.

Američan Terry překonává ruského brankáře Samsonova
zdroj: ČTK/PA autor: Paul Chiasson

Vyrovnaný souboj dvou rivalů rozhodl za stavu 3:3 Američan Terry, který proměnil všechny tři nájezdy a dal vzpomenout na penaltové představení T. J. Oshieho v dresu USA na olympiádě v Soči, když proti Rusku proměnil čtyři nájezdy. Rusové v utkání dvakrát vedli, ale Američané duel otočili a prodloužení si vynutil Gurjanov.

Desetiminutové nastavení při hře ve čtyřech hráčích rozuzlení nepřineslo, přestože měly oba týmy dostatek šancí. Rozhodla tak až sedmá série nájezdů. Američané postoupili do finále, ve kterém narazí v severoamerickém duelu na Kanadu.

Na první výraznější šanci v utkání se muselo čekat až do sedmé minuty, kdy se Američané dostali povedenou kombinací až do vyložené příležitosti. Terry však samostatný únik zakončil bekhendem mimo branku, také proto, že blafák nezvládl kvůli vysoké rychlosti.

Tým Spojených států byl nadále aktivnější, naproti tomu Rusové se soustředili na defenzivu a rychlé protiútoky. Parsons si pořádně nesáhl na puk, ale byl to právě americký brankář, který inkasoval jako první.

Hráči Ruska se poprvé usadili na delší dobu v útočném pásmu a rychlý výpad Kaprizova zpoza branky skončil v síti. Ruský kapitán potvrdil postavení nejlepšího střelce turnaje, trefil se už poosmé. Ještě do přestávky ale vyrovnal White, když lehce tečoval Kellerovu střelu z úhlu. Samsonov si však nedostatečně pokryl prostor na přední tyči.

Matné výkony obou brankářů pokračovaly také na začátku druhé části. Parsons jen vyrazil tvrdé nahození od modré čáry před sebe a Gurjanov už měl u odkryté branky snadný úkol – 2:1. Srovnat mohl o pár minut později v přesilové hře nejprve Greenway, ale Samsonov přikryl poskakující kotouč v brankovišti. Poté si ruský brankář poradil i s tečí Whitea, kterou zkrotil pro změnu ze vzduchu.

Američanům pomohla k druhému vyrovnání další početní výhoda. Parsons rychle rozehrál až na útočnou modrou čáru a po rychlé kombinaci stačilo Kuninovi do střílené přihrávky Greenwaye jen nastavit čepel. Obrat dokonal ještě před druhou přestávkou autor prvního gólu White, který se uvolnil v mezikruží a prostřelil Samsonova.

Dvougólové vedení mohl ve třetí třetině zařídit Keller, jenž měl po faulu na jeho osobu k dispozici trestné střílení. Bekhendovou střelu však perfektně chytil ruský brankář do lapačky a udržel naděje svého týmu. Ty naplnil opět Gurjanov, který na rozdíl od Američana únik zakončil trefou do černého a srovnal na 3:3.

Kdo by čekal taktické čekání na konec zápasu, ten by se však mýlil. Oba týmy hrály nadále ofenzivně a snažily se rozhodnout ještě před závěrečným hvizdem. O nebezpečné akce nebyla nouze ani před jednou brankou, byť nebezpečnější zůstávali Američané. Konec utkání zase patřil Rusům, kteří po vyrovnávacím gólu viditelně ožili.

Prodloužení nabídlo strhující hokej s množstvím šancí při hře ve čtyřech hráčích na obou stranách. Rozuzlení zápasu však přinesly až samostatné nájezdy, které rozhodl Terry a posunul Američany do finále. Rusko čeká souboj se Švédskem o třetí místo.

USA - Rusko 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 2:1, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 20. White (Keller, Jones), 31. Kunin (Greenway, Bracco), 37. White (Anderson, Keller), rozhodující sam. nájezd Terry - 12. Kaprizov (Vorobjov), 22. Gurjanov (Kudako, Karnauchov), 47. Gurjanov. Rozhodčí: Burchell (Kan.), Linde (Švéd.) - Kohlmüller (Něm.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 11 576.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články