Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Špaček: Zvedli jsme se po vlastních chybách, to rozhodlo

Helsinky – Čeští hokejisté se v zápase s Finskem na turnaji Karjala chtěli zlepšit v obraně, ale i ve druhém utkání na turnaji třikrát inkasovali. Stejně jako ve čtvrtek proti Švédsku byli produktivní v ofenzivě a atraktivní hru dokázali zužitkovat a vyhrát. I přes góly po chybách dokázal český tým znovu soupeře zatlačit a to považuje asistent trenéra Jaroslav Špaček za klíčové.

Jaroslav Špaček
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Trenéři očekávali velkou touhu domácích Finů po úspěchu. "Dostali pěknou nakládačku od Rusů, takže jsme věděli, že po nás půjdou. První a třetí třetina nebyly podle našeho gusta, jak jsme chtěli hrát, ale drželi jsme se pořád v zápase a dali jsme i krásné góly z přesilovek. To Finy trošku zlomilo. Vždycky, když jsme dostali po našich chybách gól, tak jsme se dokázali zvednout. To asi rozhodlo," hodnotil zápas Jaroslav Špaček.

Síla byla v útočném pásmu

Mužstvo chtělo hrát hodně v útočném pásmu a udržet se na puku, z čehož pak přibývají i vytvořené šance. "A z toho pak padají i góly. Myslím, že hra v útočném pásmu byla naším pozitivem, protože tam jsme Finy opravdu přehrávali. Dost předržovali puky, my jsme si je naopak dobře posouvali. V našem obranném pásmu bylo dost chyb, měli jsme problémy s přechodem středního pásma, ale v útočném pásmu si kluci věří," všiml si asistent trenéra.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko - Česko

Nejlépe to dokumentuje porce jedenácti nastřílených gólů ve dvou zápasech, hráči si navíc počínají v zakončení suverénně. Bez ohledu na post, který na ledě zastávají. "Děláme v tréninku taková cvičení, aby si kluci věřili. Aby hráli dobře na puku, posouvali je a dávali je do brány. Dali jsme i pár šťastných gólů a měli i štěstí, že se nám to tam odráželo, i když jsme zároveň dali i některé krásné góly proti Švédsku i dnes s Finy v přesilovkách. Je hrozně důležité, že se dostáváme do šancí a proměňujeme je," připomněl.

Dělali jsme jiné chyby než předtím

Přes tři obdržené góly zaznamenal v defenzivní fázi hry určitý posun. "Švédové po nás tolik nešli, v Plzni jsme udělali spíše hodně taktických chyb a trochu více jsme propadali. Dnes to bylo spíš urputné vystoupení, hodně o bojovnosti a soubojích. Hráli jsme trošku lehkovážně v obranném pásmu, neblokovali jsme střely, ale vyplynuly tu zase jiné chyby, než které jsme udělali v Plzni. I to je pro nás dobrý výstup z toho zápasu," konstatoval Špaček.

Rusové budou hladoví po výhře, musíme zregenerovat

Před závěrečným kláním s Rusy vyzdvihl důležitost regenerace. "Hrajeme dříve než za 24 hodin, kluci se musí dát dohromady. Rusové mají také mladý bruslivý mančaft a narazí styl na styl. Věřím, že se na to dobře připravíme. Rusové jsou určitě hladoví po vítězství a budou to chtít možná rozhodnout v prvních dvaceti minutách," přemítal Špaček.

Jedinou zásadní změnou v sestavě bude návrat Dominika Furcha do brankoviště místo Šimona Hrubce. "V tom máme jasno. Jinak uvidíme, jak to bude vypadat se šrámy po zápase. Spíš však počkáme do rána, co nám řeknou doktor s fyzioterapeutem. Nějaké velké změny by ale asi neměly nastat," uvedl Špaček.

Gólman Šimon Hrubec po výhře s Finy:

"Jsme mladý tým, v němž se nenajde hráč, který by si o sobě něco myslel a měl za to, že si může hrát něco svého, něco vymýšlet. Každý plní, co trenér řekne, a právě tohle dělá strategii strategií. Pak má taktika smysl."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články