Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Budějovický stadion se dožívá sedmdesátky. Přežil požár i povodeň

České Budějovice – Když v roce 1946 postavili v Českých Budějovicích zimní stadion, byla to teprve třetí aréna s umělým ledem v Československu. Stadion v průběhu let prošel změnami, přežil i ničivou povodeň v roce 2002 a nyní se dožívá sedmdesátky. Fanoušci si na něj cestu najdou, i když v současnosti Budějovice hrají pouze druhou nejvyšší tuzemskou soutěž.

Zimní stadion v Českých Budějovicích
zdroj: hcmotor.cz

Hokejoví nadšenci hráli hokej na různých místech po Českých Budějovicích dobré tři desítky let předtím, než v roce 1946 byla dokončena stavba stadionu s umělou plochou. Byla to po pražské Štvanici druhá nejstarší aréna na území nynější České republiky, v Československu byl starší už jen stadion v Bratislavě.

27. října 1946 jej otevřel zápas místního klubu AC Stadion s národním týmem, který domácí prohráli 2:8. Možnost změřit síly s nejlepšími hráči tehdejšího Československa ale napomohla k rozvoji hokeje v Českých Budějovicích – tamější hráči se zlepšovali a hned čtyři z nich se o tři roky později stali mistry světa.

Původně dřevěný stadion si ale ještě měl projít mnoha peripetiemi. V únoru 1957 téměř kompletně shořel, a to i s hráčskými dresy a veškerým vybavením. Po opravě se k dvacátému výročí existence dočkal zastřešení (hráči do té doby hráli vystaveni rozmarům počasí) a později přibyla i druhá ledová plocha.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejový stadion v Českých Budějovicích slaví 70 let

Stadion poničila povodeň

Na přelomu tisíciletí pak začaly rozsáhlé rekonstrukční práce, které stály několik stovek milionů korun. Po opravě ale přišla pro českobudějovický hokej bez přehánění katastrofa – rozvodněná Vltava totiž stadion zatopila a veškeré práce přišly vniveč. Cedule uvnitř stadionu dodnes ukazují, do jaké výšky v srpnu 2002 sahala voda.

I z těchto problémů se ale stadion dokázal vyhrabat a nyní slaví sedmdesátý rok existence. Českobudějovický Motor, jak se klub v současné době nazývá, výročí oslaví duelem s Prostějovem (7. 11.), do něhož hráči nastoupí ve stejných dresech jako před lety jejich předchůdci.

Zdroj
ČT sport, hcmotor.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články