Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sedlák si splnil sen a při premiéře v NHL slavil výhru nad Chicagem

Columbus – Večer, o kterém alespoň jednou zapřemýšlel asi každý mladý hráč, prožil v pátek odchovanec českobudějovického hokeje Lukáš Sedlák. Útočník Columbusu odehrál proti Chicagu (3:2) první životní duel v NHL. Třiadvacetiletý forvard sledoval předchozí duely pouze z tribuny, ale tentokrát už se zařazení do sestavy dočkal, navíc před vlastním publikem.

Lukáš Sedlák
zdroj: AP autor: Michael Thomas

Už v době, kdy mu kouč John Tortorella řekl o nominaci k utkání, prožíval Sedlák velkou euforii. "O tom sníte celý život. Nejdřív jsem to zavolal rodičům, protože bez nich bych tady nebyl. A také přítelkyni a všem mým kamarádům," řekl Sedlák.

Místo v kádru si vybojoval během přípravného kempu. Dočkal se po třech letech na farmách v AHL. Dva roky nastupoval za Springfield, v minulém ročníku pak v Lake Erie a patřil k hlavním tahounům na cestě za ziskem Calder Cupu. V pondělí na slavnostní večeři převzal prsten připomínající červnový triumf a o čtyři dny později debutoval v nejprestižnější hokejové lize světa.

"Musel jsem si trošku zvykat. Bylo to docela rychlé. Ale myslím, že jsme hráli v první třetině opravdu dobře," uvedl Sedlák a dodal. "Jak zápas pokračoval, tak se to zlepšovalo, ale mám před sebou ještě hodně práce. Ale myslím, že to nebylo na první zápas špatné."

Hned v úvodním dějství vyslal na gólmana Chicaga Coreyho Crawforda všechny tři své střelecké pokusy. "Na začátku jsem nechtěl moc tvořit a něco zkazit, tak jsem se snažil střílet," podotkl útočník, jehož si vybrali Blue Jackets v roce 2011 z šestého kola draftu. Na ledě strávil celkem osm minut a 45 vteřin a vychutnával si hlavně úspěch týmu. 

"Vyhráli jsme, všichni jsme to už potřebovali. Hráli jsme doma tři zápasy, všichni už chtěli uspět. Snad v tom budeme pokračovat."

Columbus získal v první třetině dvoubrankový náskok, ve 23. minutě snížilo Chicago na 1:2, ale domácí dotáhli zápas do vítězného konce. "Dali gól proti mé lajně, to mému sebevědomí moc nepomohlo, ale jinak se nám dařilo. Měli jsme pár šancí, bruslili jsme dobře, takže to byl celkem povedený zápas," doplnil Sedlák.

V sestavě nahradil Sama Gagnera a nastoupil v centru čtvrtého útoku po boku Boonea Jennera a Olivera Bjorkstranda, s kterým dotáhli Lake Erie ke Calder Cupu. "Boone je skvělý hráč a hodně mi dneska pomohl," pochvaloval si spolupráci Sedlák. "I Olivera dobře znám. Hráli jsme spolu celou sezonu a v play-off se nám dařilo."

Dánskému útočníkovi přihrál na vítěznou branku čtvrtého duelu finále Calderova poháru, po kterém Monsters slavili. I díky souhře s ním si Sedlák připsal v sedmnácti duelech play-off AHL 16 bodů a 9 gólů. Teď vedle Bjorkstranda i debutoval v NHL.

Sedlákovu premiéru sledoval na dálku i bývalý útočník Columbusu Václav Prospal. Současný asistent trenéra české reprezentace Josefa Jandače se svého bývalého kouče a kamaráda Tortorelly ptal před několika týdny na výkony útočníka, který pochází stejně jako on z Českých Budějovic.

"Kouč za mnou přišel a říkal: 'Ty znáš Vinnyho?' Nemohl jsem tomu uvěřit. Byl to můj idol, když jsem vyrůstal. Když jsem ho potkával doma v posilovně, tak jsem vždycky byl šťastný, když jsem s ním mohl mluvit," zakončil Sedlák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články