Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Na Karjalu se čtyřmi nováčky. Jandač pozval Hanzla či Bulíře

Praha – Hned čtyři nováčky z extraligy pozval trenér české hokejové reprezentace na sraz před turnajem Karjala. Na druhou velkou akci sezony po zářijovém Světovém poháru se budou připravovat i útočníci David Kämpf z Chomutova, Robin Hanzl z Litvínova, liberecký Michal Bulíř a Karel Vejmelka z Komety Brno, který bude v pozici třetího gólmana.

V mužstvu je jako jediný účastník zářijového Světového poháru obránce Tomáš Kundrátek.

"Líbí se mi, jaké podávají ti nováčci výkony v této sezoně. Bulíř měl výbornou minulou sezonu, tu novou také dobře začal. Hanzl patřil už v předchozích sezonách k nejlepším hráčům v Litvínově, který teď hraje i nahoře. Chci ho vidět, podle mého to je další kluk, který má parametry pro mezinárodní hokej. Rovněž Kämpf je talentovaný a předvádí skvělé výkony," řekl Jandač.

Kouč plánuje, že Vejmelka bude s týmem trénovat do pátečního odletu do Helsinek a do zápasů by zasáhnout neměl. "Měl by být připravený v tréninku, kdyby se nedejbože někdo zranil. Chceme ho vidět a trošku si ho připravit jako gólmany předtím, s nimiž měl možnost pracovat náš trenér brankářů Petr Jaroš. Aby nasál atmosféru a byl připravený na další akce," vysvětlil Jandač.

Mezi pozvanými je opět takřka po roce i Vejmelkův spoluhráč z Brna útočník Marek Kvapil, který je i nejstarším hráčem výběru, či třinecký bek Vladimír Roth, jenž si poslední start za reprezentaci připsal před necelými dvěma lety. V nominaci jsou tři brankáři, osm zadáků a 14 forvardů, českou nejvyšší soutěž zastupuje 13 hráčů.

Je nám líto, video expirovalo.
Jandač pozval na turnaj Karjala čtyři nováčky

"Vzali jsme kluky, kteří by měli tvořit kostru národního týmu, i když máme pochopitelně ve výběru i další hráče, jež bychom oslovili na další akce. Ani bych nechtěl mluvit o tom, zda mi tam někdo chybí, nebo nechybí," prohlásil Jandač.

Čtrnáct útočníků pozval s myšlenkou, že Jan Kovář odehraje jen utkání v Plzni, kde před odchodem do Magnitogorsku dlouhodobě působil. "A kdyby vše proběhlo bez zranění, neodcestoval by do Finska, kam bychom případně vzali jiné hráče, které chceme vidět," řekl Jandač.

Menší zatížení zamýšlí i v případě Radima Šimka s Bulířem, které čeká s Libercem duel Ligy mistrů s Vítkovicemi. "Tím, že se první utkání hraje u nás v Plzni, není problém s letenkami a přesunem, proto jsem zvolil variantu, že odehrají Ligu mistrů a k nám se připojí ve středu. S tím, že by nenastoupili ve čtvrtek, ale zasáhli až do těch utkání v Helsinkách. Přemýšlel jsem i o hráčích z Vítkovic a ze Sparty, ale ty oslovíme v případě nějakých omluvenek," uvedl Jandač.

Mimo extraligu a KHL působí jen bek Petr Zámorský ze švédského Örebro a útočník Robert Kousal, jenž obléká dres švýcarského Davosu. "Neměl jsem zatím možnost vidět ho v této sezoně, ale hraje první pětku v Davosu, kde cizinci nemají na růžích ustláno, takže výkonnost musí určitě mít. Chceme ho vidět dál v nároďáku, protože na MS se nám líbil," připomněl Jandač.

Kundrátka oslovil kvůli menšímu vytížení při SP. "Je to hodně mobilní bek a zvažovali jsme jeho účast s ohledem na Světový pohár, ale odehrál de facto jen jedno přípravné utkání, takže toho prostoru tolik neměl."

Sedmačtyřicetiletý kouč ujistil, že vede v patrnosti i povedené starty zkušeného útočníka Martina Erata za Brno po návratu z NHL. "Samozřejmě víme, že se nám vrátil sem do ligy. A jsme za to rádi. Je více na očích, daří se mu a je vidět, navíc hraje ve výborném mužstvu. Přemýšlíme o něm, ale teď to není téma," prohlásil Jandač.

"Tyhle kluky, kteří mají v nároďáku něco odehráno, známe. O jejich kvalitách víme. A chceme vidět některé další," doplnil Jandač. "Mohu říci, že jsem chtěl vidět Sekáče, toho jsme chtěli pozvat, ale má zdravotní potíže. Kdyby byl zdravý, tak v nominaci je," řekl Jandač.

Jméno kapitána zveřejní až poté, co se tým sejde a budou to vědět i hráči. "Máme i variantu, že by Honza Kovář byl kapitánem na ten jeden zápas při jeho návratu do Plzně. Nebo by nebyl vůbec a byl jím někdo, kdo absolvuje všechny tři zápasy, ještě uvidíme," nastínil.

Tým se před turnajem sejde v úterý 1. listopadu v Plzni. Karjalu zahájí tamtéž o dva dny později proti Švédům. Jandač do branky počítá pro tento duel s Furchem. Po přesunu do Helsinek nastoupí čeští hokejisté v sobotu v Hartwall Areně proti domácímu Finsku a v neděli proti Rusku.

Nominace na Karjalu v Plzni a Helsinkách (3.-6. listopadu):

Brankáři: Šimon Hrubec (Třinec), Karel Vejmelka (Brno), Dominik Furch (Omsk/KHL).

Obránci: Milan Doudera, Vladimír Roth (oba Třinec), Jan Rutta (Chomutov), Radim Šimek (Liberec), Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL), Adam Polášek (Novosibirsk/KHL), Petr Zámorský (Örebro/Švéd.).

Útočníci: Tomáš Filippi, Jan Kovář (oba Magnitogorsk/KHL), Michal Bulíř (Liberec), Robin Hanzl (Litvínov), Petr Holík (Zlín), Richard Jarůšek (Hradec Králové), David Kämpf (Chomutov), Dominik Kubalík (Plzeň), Marek Kvapil (Brno), Jan Buchtele (Jekatěrinburg/KHL), Roman Horák (Podolsk/KHL), Robert Kousal (Davos/Švýc.), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články