Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Spartě odplata vyšla, v Lize mistrů vyřadila Oulu

Oulu - Hokejistům Sparty se podařil vytoužený revanš. Loni je v prvním kole play-off Ligy mistrů vyřadil finský Kärpät Oulu, letos díky venkovní výhře 1:0 v prodloužení postoupili Pražané. Zápas rozhodl v 64. minutě útočník Miroslav Forman. V osmifinále se Sparťané ukaní se švédským HV 71 Jönköping. 

"Je to super. Oba zápasy byly hodně napínavé a vyrovnané, takže jsme všichni moc rádi, že nakonec jdeme dál my," radoval se po utkání Forman. "Oba gólmani chytali dobře. Byly to zvláštní zápasy, oni hráli takový trošku divný hokej a my byli trpěliví a čekali. Věděli jsme, že můžeme vyhrát na jeden gól," dodal a ocenil brankáře Tomáše Pöpperleho, jenž si připsal 16 úspěšných zákroků.

Sparťané se na severu Evropy pokoušeli hned od začátku navázat na aktivitu ze závěrečné třetiny domácího zápasu. Šanci otevřít skóre měli Safin či Kumstát, brankář Aittokallio však stejně jako v O2 areně chytal výborně. Poradil si i s Pechovou šancí po přečíslení dva na jednoho při přesilovce Kärpätu.

Pozornost Pöpperleho vyzkoušeli Kukkonen a zkušený Pyörälä, ani oni se však neprosadili. Oba týmy nedokázaly skórovat ani v přesilových hrách, při Hlinkově vyloučení se do slibné příležitosti dostal Cingel, trefil však jen tyč.

Pražané byli aktivnější, soupeře přehrávali a vytvářeli si i další šance. Aittokallio byl však bezchybný a držel domácí tým ve hře o postup. První utkání totiž skončilo nerozhodně 1:1 a bylo tak jasné, že kdo dnes jakýmkoli způsobem vyhraje, postoupí.

Utkání se nakonec v normální hrací době nerozhodlo a muselo se prodlužovat. Hned na začátku nastaveného času podržel Spartu Pöpperle, jenž si poradil s tečovanou střelou Humaloji. Následně se do samostatného nájezdu dostal Uher, ani on však rozhodnout nedokázal. O vítěznou akci se nakonec postarala dvojice Vrána - Forman.

"Hodně jsme si věřili, protože jsme celý zápas hráli lépe než soupeř. Říkali jsme si, že je jen otázkou času, kdy to tam spadne, a musíme být trpěliví. No a taky to tak nakonec dopadlo. Vzadu jsme je naopak do žádných větších šancí nepouštěli, takže nervózní jsme v závěru nebyli, prostě jsme si věřili," uvedl Forman.

Utkání Pražané rozhodli po přečíslení dvou na jednoho, ve kterém Vrána ideálně nahrál Formanovi, jenž při zakončení jen nastavil hokejku. "V té situaci to naprosto skvěle udělal Havran (Petr Vrána), který mi hodil kotouč před gólmanem na brankoviště. Já se jen snažil natočit, abych mohl zakončovat, a dobře tam nastavit hokejku. No a povedlo se," usmíval se Forman.

Kärpät Oulu - HC Sparta Praha 0:1 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)

Branka a nahrávka: 64. Forman (P. Vrána). Rozhodčí: Sjöqvist (Švéd.), Fonselius - Thomann, Perämäki (všichni Fin.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 2392. Výsledek prvního zápasu: 1:1.

Sestavy:
Oulu: Aittokallio - Heshka, Kukkonen, Hakanpää, Niemelä, Mäkelä, Mikkola, Ronkainen - Pyörälä, Olausson, Lehtonen - Ruohomaa, Kalapudas, Kähkönen - Leskinen, Humaloja, Sailio - Kestilä, Metsävainio, Välimaa - Koblížek. Trenéři: Suikkanen, Manner a Sihvonen.
Sparta: Pöpperle - Čajkovský, Nedomlel, J. Mikuš, Kalina, Piskáček, Gernát, Barinka, Eminger - Ihnacak, P. Vrána, Ružička - Forman, J. Hlinka, Černoch - Kumstát, Pech, Safin - Cingel, Kudrna, Uher. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články